ZLN – PLZ 2:3pp – Indiáni loupili ve Zlíně!

Plzeň - Svěřenci kouče Jelínka dokázali podruhé v sezóně dobýt stadion Luďka Čajky a přidali na své konto třetí výhru v řadě. Významnou měrou se dnes pod vítězství vedle jistého Horčičky podepsal i Jaroslav Modrý, který vsítil dvě branky, navíc i tu rozhodující v prodloužení. Nyní mají modrobílí pár dní volna, v pátek je čeká derby v Karlových Varech.

PSG Berani Zlín - HC Škoda Plzeň

2:3p
0:0, 1:1, 1:1 - 0:1

Branky a nahrávky: 29. Leška (Köhler, Hamrlík), 51. Důras (Balán) - 23. Heřman (Lammers), 49. Modrý (Vlasák, Kovář), 64. Modrý (Straka, Duda). Rozhodčí: Hradil, Polák - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 10:10, navíc Galvas (Zlín) 10 min a DKU. Využití: 1:2. Diváci: 5116. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3.

PSG Berani Zlín

Duba - Hamrlík, Linhart, Švrček, Galvas, Grof, Lučka - Balaštík, Leška, Köhler - Důras, Balán, Rachůnek - Kubiš, T. Sýkora, Sivák - J. Ondráček, Roman Vlach, F. Čech.

HC Škoda Plzeň

Horčička - Benák, Jiří Hanzlík, Dresler, Modrý, Slaney, Frolo, St. Pierre - Vostřák, Jan Kovář, Vlasák - Stránský, M. Straka, Duda - Lammers, Johnson, M. Heřman - Plášek, Haman, Dvořák.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Luboš Horčička 64 33 2 31 93,94 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Benák 0 0 0 0 0
Jan Dresler 0 0 0 -1 4
Radek Duda 0 1 1 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Tomáš Frolo 0 0 0 0 2
Radek Haman 0 0 0 0 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 1 4
Martin Heřman 1 0 1 0 2
Nicholas Johnson 0 0 0 0 0
Jan Kovář 0 1 1 0 0
John Lammers 0 1 1 0 0
Jaroslav Modrý 2 0 2 0 6
Karel Plášek 0 0 0 0 0
John Slaney 0 0 0 0 2
Nicolas St. Pierre 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 1 1 0 0
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 0 1 1 0 0
Pavel Vostřák 0 0 0 0 0

komentář

Před začátkem duelu ještě proběhla dvě ocenění domácích opor – Jaroslav Balaštík vstřelil svůj dvoustý padesátý gól v kariéře a Martin Hamrlík odehrál 825 duelů.
V úvodu duelu byli aktivnější hosté – nejprve Stránský nezachytil ve výborné pozici přihrávku Dudy, po něm Plášek nepřekvapil Dubu a do třetice se nepoštěstilo Vostřákovi, který jen vyprášil lapačku domácího gólmana. Za svou snahu byli Plzeňští odměněni Leškovým faulem a následnou početní výhodou. Tu však gólově nedokázali zužitkovat, v permanenci byl ale také Horčička, kterého zblízka pozdravil svou střelou Sýkora. Domácí ubráněné oslabení povzbudilo a začali více hrozit dopředu. V polovině sedmé minuty našel Galvas přihrávkou přes délku kluziště volného Balaštíka, který efektně puk zpracoval, ale jeho samostatný nájezd mu vychytal plzeňský Horčička. O minutu později se vyznamenal i domácí brankář, když zmařil snahu mladého Kováře. Po polovině dvacetiminutovky se do brejkové situace dvou na jednoho dostali hostující Straka a Duda, prvně jmenovaný vystřelil a puk skončil v moci Duby. Ve dvanácté minutě Plzeňským ohromně zatrnulo, když se po Köhlerově střele puk kutálel pomalu na brankovou čáru, odtud jej pohotově jeden z indiánů odpálil, ale pouze na hůl Lešky, který ve vyložené příležitosti přestřelil! Domácí si zahráli přesilovku od poloviny sedmnácté minuty, kdy se nedovoleným bráněním provinil Dresler. Až na neškodné pokusy Galvase a Švrčka se Plzeňští bát nemuseli. Jen co se z trestné lavice modrobílý bek zvedl, nahradil jej jiný – John Slaney pykal za vysokou hůl. Zlínským se podařilo Plzeňany uzamknout v jejich pásmu, ale z branky se neradovali.

Jen co se Plzeňští ubránili, sami skórovali. Martin Heřman šikovně schoval svou střelu za obránce a propálil Dubu. Podobná situace se opakovala i na druhé straně. Modrobílí prohospodařili přesilovku a soupeř udeřil. V devětadvacáté minutě Petr Leška si po kolečku za Horčičkovou brankou schoval dost sil, aby zasunul puk ke vzdálenější tyčce. Byli to znovu Berani, kdo mohl skórovat. O dvě minuty později nejdříve plzeňský gólman vychytal Ondráčka, při dorážce pak stejný hráč mířil vysoko nad. Duba se zase musel mít na pozoru při přesilovkovém pokusu Vlasáka, na něhož domácí obrana úplně zapomněla a plzeňský sniper trefil jen pravou tyč. Ve čtyřech si pak zaútočili i Zlínští, jmenovitě Balán – Rachůnek, kdy prvně jmenovaný nepřelstil plzeňského beka, a tak nepoškádlil svým pokusem plzeňského strážce klece. Velkou šanci si vzápětí připsal Rachůnek, k němuž se předtím nedostala přihrávka, když uháněl na Horčičku sám, jenže hostující gólman jeho pokus schoval do lapačky. Jelikož domácí neproměnili dvě rychle po sobě jdoucí přesilovky, odcházelo se do kabin za nerozhodného stavu.

V pětačtyřicáté minutě si situaci značně ztížil domácí gólman, který se po špatné rozehrávce musel natáhnout jak dlouhý, tak široký proti střele a následné dorážce Tomáše Vlasáka. Indiáni se dostali opět do toho správného tempa při přesilovce po faulu Galvase, kterou tedy ještě neproměnili, ale po spálené šanci Dudy se pak už v 49. minutě skóre měnilo. Plzeň totiž hrála dvojnásobnou početní výhodu, když ke Galvasovi přisedl ještě Linhart, a Modrý svou střelou našel skulinku mezi Dubovými betony. Jenže hosté se z vedení dlouho netěšili. O dvě minuty později bylo opět srovnáno. Explzeňský útočník Michal Důras dokázal při přesilovce po dvojnásobném faulu střelce druhého indiánského gólu obkroužit modrobílou klec a nadvakrát překonat Horčičku. Domácí tlačili i v dalších dvou minutách přesilovky, které zbyly, ale vylámali si zuby na plzeňském gólmanovi. Modrý jim pak dalším faulem nabídl znovu přesilovku, a jelikož Berani ani tu nevyužili, šlo se do prodloužení.

A v něm dal Modrý zapomenout svým trestům a minutu a půl před koncem využil přesné nahrávky kapitána Straky a potřetí překonal Dubu. Plzeň tak z těžkého ledu Zlína přiváží dva body za výhru v prodloužení.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Zlín): Byl to kvalitní zápas. Hrálo se oboustranně útočně a šancí bylo na obou stranách hodně. Nás mrzí dva neproměněné samostatné nájezdy. Ať už to byl v první třetině Jaroslav Balaštík nebo ve druhé třetině Ivan Rachůnek. Nebyli jsme tak produktivní jako v minulých zápasech. Dali jsme jenom dva góly a proto jsme prohráli.

Milan Razým (Plzeň): První klíč k našemu dnešnímu vítězství byl v první třetině, ve které jsme přestáli úvodní tlak domácích. Udrželi jsme bezgólovou první třetinu. Měli jsme šance, dva samostatné nájezdy a rovněž domácí měli řadu gólových příležitostí. V první třetině a v dalším průběhu utkání dominovali oba brankáři, což je vidět i na konečném skóre. Když jsme dali gól, tak soupeř vyrovnal. V dalším průběhu zápasu rozhodovaly přesilové hry, ve kterých se prosadily oba týmy. Zlín měl šance v přesilovkách, ale my také a nakonec jsme se ziskem bodu navíc spokojení.