PLZ - VIT 5:2

PLZ - VIT 5:2 - Vítkovice si na úvod odvážejí "bůra"!

Plzeň - Pravou nohou vstoupili indiáni do nového ročníku Tipsport extraligy. Vítkovice skolili pěti přesnými šípy, dva z nich vzešly od Martina Straky, který odehrál bez tří vteřin celých devatenáct minut.

HC Škoda Plzeň - HC Vítkovice Ridera

5:2
2:1, 2:0, 1:1

Branky a nahrávky: 1. Martin Straka (Vlasák), 6. T. Sýkora (Pletka, Kratěna), 25. Novotný, 39. Martin Straka (Jiří Hanzlík), 48. Duda (Vlasák) - 15. Roman (Huna, Sloboda), 44. Vandas (Szturc, Kudělka). Rozhodčí: Jeřábek, Polák – Blümel, Barvíř. Vyloučení: 5:8. Využití: 1:1. Diváci: 5709. Střely na branku: 27:45. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2, 5:2.

HC Škoda Plzeň

Machovský - Slovák, Hanzlík, Růžička, Jeřábek, Mozík, Frolo - Duda, Straka, Vlasák - Kratěna, Lev, Pletka - Novotný, T. Sýkora, Petruška - Dvořák, Vlček, Schleiss.

HC Vítkovice Ridera

Málek - Stehlík, Barinka, Sloboda, Kudělka, Punčochář, Kovář - Vandas, Valčák, Szturc - Huna, Roman, Svačina - Káňa, Húževka, Strapáč - Šedivý, Kolouch, Kucsera.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 60 25 2 23 92,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Radek Duda 1 0 1 1 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 2
Tomáš Frolo 0 0 0 1 0
Jiří Hanzlík 0 1 1 3 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 -1 0
Ondřej Kratěna 0 1 1 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Vojtěch Mozík 0 0 0 1 2
Štěpán Novotný 1 0 1 1 0
Patrik Petruška 0 0 0 1 0
Václav Pletka 0 1 1 0 2
Dan Růžička 0 0 0 -1 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 2
Tomáš Slovák 0 0 0 3 0
Martin Straka 2 0 2 2 0
Tomáš Sýkora 1 0 1 1 2
Tomáš Vlasák 0 1 1 2 0
Filip Vlček 0 0 0 0 0

komentář

Poslední gól minulého ročníku Plzně a první letošního vstřelil stejný hráč. Kapitán a majitel Plzně, který se teprve ve středu rozhodl, že bude pokračovat v aktivní kariéře. Martin Straka dostal domácí nečekanou střelou do vedení už po dvaceti šesti vteřinách - 1:0. Kontrovat mohl Šedivý, ale prudkou přihrávku si nepřebral včas. Poté Plzeň dostala sérii dvou přesilových her rychle za sebou. Podařilo se využít až tu druhou v pořadí, když Kratěna střílel, první Pletkova dorážka se ještě neujala, ale Tomáš Sýkora napodruhé poslal puk za brankovou čáru - 2:0. A protože Plzeň hrála jako správný obhájce titulu, Vítkovice faulovaly dál. Ale další početní výhodu už domácí využít nedokázali. I když šance vytvářeli dál. V již čtvrté přesilovce zápasu měl obrovskou příležitost Pletka, tentokrát se však ze svého oblíbeného místa před brankou nedokázal prosadit.

Stejně tak nepochodil ani Vlasák. Na druhé straně měl po dlouhé době střeleckou příležitost Punčochář, Machovského však nezaskočil. Ve čtrnácté minutě ale Plzeň hrála ve třech proti pěti. Svačina pálil, gólman domácích se ale stihl proti jeho střele přesunout. S hezkou akcí zakončenou Ondřejem Romanem nemohl však nic dělat - 2:1. Hostům se podařilo využít dvojnásobnou přesilovou hru a hned byla první třetina dramatičtější. Vítkovicím vstřelený gól pomohl. Další možnost měl Stehlík, jeho střela ale skončila díky blokování vysoko nad. Ještě v poslední vteřině první třetiny Húževka. Nic už se však nestalo.

Plzeň rozehrávala druhou dvacetiminutovku v početní výhodě. Využít ji však nedokázala. Když už hrály oba týmy v plném počtu, blýskl se hned třemi fantastickými obrannými zákroky Jakub Jeřábek. To bylo opravdu výtečné představené plzeňského mladého beka. Ve 25. minutě vystihl rozehrávku Vítkovic Štěpán Novotný a nekompromisně zavěsil pod horní tyčku - 3:1. Na druhé straně se dostal ke střele Svačina, za jeho pokusem se Machovský pouze ohlédl, ale naštěstí pro něj šel puk těsně vedle. Hra se rychle přelévala ze strany na stranu. Hanzlík obkroužil vítkovickou branku, přihrál Petruškovi, toho vychytal v jasné pozici Málek. Poté si Vítkovice po dlouhé době zahrály přesilovku. V oslabení vypracoval Straka příležitost pro Mozíka, vítkovický brankář odolal.

Když už byly oba týmy v plném počtu, Petr Kolouch měl obrovskou příležitost, ale Machovský s velkým štěstím puk vytěsnil. A ihned v zápětí čelil další střele, tentokrát od Kucsery, i s tou si poradil. Poté přišla opět hra nahoru-dolů, která diváky bavila a vtáhla je do hry. Bohužel byla narušena fauly na obou stranách. Ten nejhorší předvedl vítkovický Kolouch a za jeho hákování bylo nařízeno trestné střílení. K němu se rozjel Tomáš Sýkora, ale na Romana Málka si nepřišel. Když už začínala plzeňská přesilová hra, pokazil Slovák rozehrávku, tu vystihl Húževka a řítil se téměř sám na Machovského. Avšak v zakončení úspěšný nebyl. Ovšem ve 39. minutě viděli diváci hokejovou nádheru. Martin Straka vyhrál buly na Hanzlíka, ten mu puk vrátil a plzeňský kapitán nádhernou a dobře umístěnou střelou z otočky navýšil náskok domácích - 4:1.

Třetí třetinu, stejně jako dvě předchozí, začala aktivněji Plzeň. Dobrou šanci měl Dvořák, jeho střela se otřela o levou tyčku Málkovy branky. Duda vystihl rozehrávku Vítkovic, předal Vlasákovi, ale ten nemířil přesně. Ihned z protiútoku se ale trefili hosté. A byl to gól důležitý, navíc ale i krásný. Michael Vandas vyslal na Machovského rychlou střelu a trefil se přímo nad rameno plzeňského gólmana - 4:2. Vlček mohl ihned odpovědět, ale jeho střela byla sražena do ochranné sítě. Domácí fanoušci se dožadovali „bura“ ve vítkovické sítě. Jejich volání vyslyšel Radek Duda, který střelou po ledě překvapil Málka a puk zapadl za jeho záda - 5:2. Na utkání do plzeňské ČEZ Arény zavítalo 5 709 diváků. Jeřábek hrál velký zápas. Další výborný moment předvedl v polovině třetí třetiny, když se nebál, zariskoval a vystihl přihrávku Húževky a připravil tím Vítkovice o dobrou šanci.

Velmi hrubého zákroku na Pletku se dopustil Kudělka. Rozhodčí jeho krosček ocenil čtyřmi minutami. Lev vypálil od modré, Málek s problémy, ale přece puk ukrotil. Dalším pokusem v početní převaze se prezentoval Schleiss. A to bylo vše, neboť celkem nepovedenou přesilovku ukončil faulem právě tento hráč. Vítkovice se ale ve výhodě už do útoku příliš moc netlačily, domácí dobře bránili, nechtěli si nechat utéct náskok. A když už se přece jen hosté ke střele dostali, stál v brance Machovský. Domácí tak dokráčeli k celkem pohodlnému vítězství a slaví v nové sezóně zisk prvních tří bodů.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (Plzeň): "Musím svůj tým pochválit, protože kluci podali velmi dobrý týmový výkon. Vyšel nám vstup do utkání, šli jsme do dvoubrankového vedení. Vítkovice daly kontaktní gól z přesilovky pět na tři. Pro vývoj bylo důležité, že jsme ve druhé třetině zase odskočili do většího rozdílu. Výsledek jsme si pohlídali, je pro nás důležité, že hrály dobře všechny lajny. Dařilo se v premiéře v brance i Matějovi Machovskému a dobře se uvedl i Štěpán Novotný. Můžeme být spokojení s výsledkem i s výkonem."

Peter Oremus (Vítkovice): "V dnešním zápase nám chyběla agresivita, ať už to byly osobní souboje nebo bruslení. Tedy to, kde jsme byli dosud úspěšní, jsme neplnili. Rozhodlo to o výsledku, který je naprosto zasloužený. Mrzí mě, že jsem od některých hráčů čekal v prvním zápase o hodně více. Musíme to všechno zlepšit, aby v dalším zápase byl výkon podle našich představ."