O BRONZ: PLZ - VIT 3:5

O BRONZ: PLZ - VIT 3:5 - Junioři na vytouženou medaili nedosáhli

Litoměřice - Čtvrtý zápas během čtvrtého dne absolvovali západočeští junioři během finálové turnaje v Litoměřicích. Jejich soupeřem byly opět Vítkovice, bojovalo se o celkové třetí místo. Ve vyrovnaném utkání rozhodovaly maličkosti, bohužel v neprospěch indiánů. Ti tak po prohře 3:5 obsadili čtvrté místo.

HC Plzeň 1929 - HC Vítkovice Ridera

3:5
2:1, 1:2, 2:0

Branky a nahrávky: 1. Švarc (Petráš, Holý), 17. Švarc (Holý, Kvasnička), 32. Petráš (Švarc, Kaňák) – 10. Zdráhal (Rudl, Pozič), 21. Malina (Gřeš, Kafka), 24. Spratek (Puzič, Zdráhal), 43. Kurovský, 60. Zdráhal (Ollender). Rozhodčí: Hejduk, Krob – Kajínek, Zavřel. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 160. Střely na branku: 30:42. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:5.

HC Plzeň 1929

Zeman (Štekr) – Holý, Kvasnička, Kaňák, Krystl, Polívka, Walter – Suchý, Kodýtek, Krliš – Petráš, Kokoška, Švarc – Vlček, Vavřička, Vracovský – Hajšman, Stráský. Trenér: David Bruk.

HC Vítkovice Ridera

Šimeček (Wanecki) – Adamík, Rudl, Puzič, Ďurkáč, Klok, Charvát – Kafka, Kmošek, Žiak, Ollender, Spratek, Zdráhal, Gřeš, Malina, Kurovský. Trenér: Pavel Trnka.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Zeman 59 41 4 37 90,24 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Holý 0 2 2 0 0
Lukáš Kaňák 0 1 1 -1 0
Petr Kodýtek 0 0 0 -2 0
Filip Kokoška 0 0 0 2 0
Václav Krliš 0 0 0 -1 2
Tomáš Krystl 0 0 0 -1 0
David Kvasnička 0 1 1 0 0
David Michel 0 0 0 -2 2
Šimon Petráš 1 1 2 1 0
Ondřej Polívka 0 0 0 -1 0
Marek Rubner 0 0 0 -2 0
Jiří Stráský 0 0 0 -2 0
Filip Suchý 0 0 0 -2 0
Milan Švarc 2 1 3 1 0
Jakub Vavřička 0 0 0 0 0
Lukáš Vlček 0 0 0 0 0
Tomáš Vracovský 0 0 0 0 0
Jan Walter 0 0 0 -1 2

komentář

Utkání o bronzovou medaili bylo od počátku velice vyrovnané. Pěknou šanci měl útočník Plzně Filip Suchý, ale na beton vítkovického gólmana si nepřišel. V desáté minutě si rychle najel do útočné třetiny ostravský forvard Patrik Zdráhal a jeho svižný pokus zápěstím rozvlnil síť v Zemanově kleci. Jenže za několik málo sekund později už bylo vyrovnáno! Indiáni se vydali do rychlého brejku, Šimon Petráš skvěle zapracoval na brankovišti a Milan Švarc nadvakrát procpal kotouč do sítě – bylo bleskově srovnáno.

A vítkovický štírek Zdráhal dělal západočeské obraně i nadále potíže. Ve dvanácté minutě se prokličkoval až k Adamu Zemanovi, ale nakonec jeho střela mezi tři tyče nezamířila. O chvíli později se do úniku dostal Žiak, toho skvěle vychytal plzeňský gólman, jenž si bravurně poradil i s následnou dorážkou. Indiáni nevyužité šance trestali. David Kvasnička přihrál na Holého, ten vypálil a jeho tvrdou střelu poslal tečí do branky opět Milan Švarc, který tak svým druhým zásahem otočil vývoj utkání. Plzeňáky poté i nadále držel svými skvělými zákroky brankář Adam Zeman. Do trháku mohl indiány poslat Vracovský, ale jeho pohotový pokus šel jen těsně mimo.

Do prostřední třetiny vstoupili lépe vítkovičtí hokejisté, kteří se po dobrém pohybu v útočném pásmu dočkali vyrovnání. Ránu Gřeše Adam Zeman ještě parádně vyrazil, ale před jeho brankovištěm už číhal Vlastimil Malina, který se mýlit nemohl a poslal touš do sítě. Poté se začalo i vylučovat a výhodu početní výhody měli Ostravané. Přesilová hra se moravskoslezskému mužstvu opravdu vydařili. Z mezikruží nejprve vypálil Puzič, gólman Zeman jeho nepříjemnou střelu vyrazil nad sebe, kotouč se dostal vysoko nad brankoviště, poté dopadl přímo na hůl Daniela Spratka a ten už měl podobně lehkou pozici jako jeho spoluhráč Malina u druhého gólu. Vítkovice šly znovu do vedení.

I Západočeši si poté zahráli přesilovou hru, hokejisté z Ostravy se dokonce provinili dvakrát, hráli tedy ve dvojnásobném oslabení. Indiánům se dlouho nedařilo pořádně ohrozit gólmana Šimečka v brance, nakonec se kotouč dostal na pravou stranu ke Švarcovi, ten uviděl volného Šimona Petráše, jenž z první trefil odkrytou vítkovickou klec. Z vyrovnávací trefy měl plzeňský útočník velkou radost, kterou oslavil parádním skokem do mantinelu. Poté se museli podobně bránit i Plzeňští, neboť Walter nešťastně vyhodil puk mimo hřiště a indiáni též museli do tří. Oslabení však zvládli skvěle, hlavně Adam Zeman předvedl nevídaný lví skok a fantasticky zastavil pokus Gřeše.

Skóre bylo tedy na začátku poslední periody nerozhodné, to se však Vítkovickým moc nelíbilo. Daniel Kurovský se zmocnil kotouče, bleskově projel po levé straně a dokázal se procpat až před plzeňskou branku. Tam doslova propasíroval touš až za záda Adama Zemana a Vítkovice opět vedly. Indiáni poté měli převahu, přesilové hry, leč vyrovnávací branka stále nepřicházela. Nakonec se Západočeši odhodlali i ke hře bez brankáře, během této situace však Ostravané rozhodli. Patrik Zdráhal se po levé straně prohnal do útočného pásma a před prázdnou brankou nezaváhal. Indiáni po celý zápas srdnatě bojovali, ale na bronzovou medaili nakonec nedosáhli a musí se spokojit se čtvrtým místem, což je rozhodně úžasný výsledek!

Ohlasy trenérů

Jiří Hanzlík (asistent trenéra HC Plzeň 1929): Z mého pohledu to bylo vyrovnané utkání, zase rozhodovaly maličkosti. Vítkovice byly o ten jeden gól nevím jestli lepší, nebo šťastnější. Spíš než tenhle zápas mě ale mrzí ten včerejší se Spartou, kde jsme opravdu byli blízko. Stává se to i lepším mužstvům a zkušenějším hráčům, že prohrajou vítězný zápas, tak nevím, proč by se to nemohlo stát mladším.

Pavel Trnka (HC Vítkovice Steel): Celým turnajem jsme se v podstatě protrápili a před zápasem jsme neměi žádnou výhru, o to je to pro nás cennější. Kluci se dali dohromady a konečně zahráli urputností a bojovností ten hokej, který nás zdobil celou sezonu. Třetí místo je odměna za jejich celoroční práci. Na to, že přišli a prakticky začínali od nuly, co se týče různých herních věcí, tak se s tím parádně poprali.