Martin Straka

Tým se jeví skvěle, nejdůležitější ale bude start sezóny, říká Martin Straka

Byl to hektický týden. Generální manažer a jednatel klubu Martin Straka podepsal prodloužení důležitého partnerství se společností Škoda Transportation, nechyběl ale ani také na druhém šumavském soustředění, v plném proudu je ovšem i jednání o posilách A týmu.

Martine, v úterý došlo k oficiálnímu prodloužení se společností Škoda Transportation o další tři sezóny. To je pro klub skvělá zpráva, že?
Ano, velmi. Dává nám to klid do budoucna, což je obzvlášť v dnešní době strašně důležité. Je nejhorší, když člověk neví, co bude dál. Takže jsme za to hrozně vděční a moc si toho vážíme. Je skvělé mít takto významného partnera. A to již dvanáct let. Stál za námi pevně i v těžkých chvílích loňské sezóny. Já jen doufám, že se již bude situace ohledně pandemie zlepšovat a nový extraligový ročník začne s diváky tak, jak má.

Může mít tato spolupráce vliv i na další jednání s potenciálními partnery?
Samozřejmě. Je vždy dobré, když ostatní subjekty vidí, že klub má stabilitu v podobě takového giganta. Vyjednávání jsou poté jednoduší, protože se mohou přesvědčit, že vše v klubu funguje.

Umíte si představit, že by i další extraligový ročník proběhl bez diváků?
To vůbec. Bez fanoušků by další sezóna snad ani být nemohla. I kdyby měla proběhnout pouze v nějakém omezeném množství kapacity zimáků. Ale snad ani to ne. Dneska, když se podíváme na plné fotbalové stadiony, tak to je přece nádhera.

Kádr nedávno opustil odchovanec Jakub Pour, který se vydal do zámoří…
Trošku nás to zaskočilo, protože jsme byli nic netušící. Najednou nás v sobotu oslovili, v neděli znovu a do úterý muselo být vše hotové. Ale jsme pochopitelně rádi, že může jít za svým snem, protože to by kluci měli mít jako cíl. Pro klub je to čest, že se nám podařilo vychovat dalšího hráče. Jsem osobně šťastný, že tu šanci dostal, a nyní je pouze na něm, aby se o to porval. Na druhou stranu nám teď chybí jeden z kluků, na kterých jsme to také chtěli stavět.

Platí tedy, že aktuálně lovíte obránce i útočníka?
Ano. Věřím, že brzy nějaká jednání dotáhneme úspěšně do konce, ale zatím není konkrétně nic doladěno.

Máte již představu o novém týmovém lídrovi?
Určitě máme nějaké hráče vytipované, i nyní na posledním soustředění na Šumavě jsme se o tom s trenéry bavili. Ale je to také o tom, že to vůdcovství musí mít člověk v sobě, to nemůže být nucené. Navíc je potřeba, aby to vzešlo samo, aby sama kabina někoho následovala. Není to o tom, že my rozhodneme. Máme spoustu mladých, kteří jsou ve věku, že by už za to měli vzít. Aby to táhli právě oni.

Jaký máte z nového týmu pocit?
Kluci nyní domakali, končí suchou přípravu. Vypadají skvěle, vše jde, tak jak má. Ale to se teď můžeme bavit do nekonečna. Nejdůležitější bude chytit začátek sezóny, od toho se vždy vše odvíjí. Obzvlášť s takto mladým kádrem je ten začátek důležitý, abychom nenabrali manko a nevznikla nervozita a podobně. Tomu bychom se chtěli vyhnout.

Navíc v letošním ročníku v podobě strašáku přímého sestupu…
Právě, i na to člověk myslí. Vloni byla sezóna taková zvláštní, trochu odpočinková, na sestup nebyl žádný tlak. Nyní to ale začne. I proto jsem říkal, že musíme zvládnout začátek extraligy, abychom se uklidnili a mužstvo si sedlo. To samé ovšem platí i u mládeže. U juniorů a dorostu dojde ještě k mnohem větší redukci počtu účastníků. Všechny ročníky tedy budou pod tlakem. Ale tak to má být. Obzvlášť u té mládeže jsme rádi, že se to povedlo prosadit, protože tam ta konkurence musí být a do teď prakticky nebyla, mužstev hrálo extraligy hrozně moc. Určitě to nebude hned, ale myslím si, že je to skvělý krok svazu a do budoucna se vše posune k lepšímu.

Máte za sebou také mistrovství světa…
Zatím bych to asi ještě nechtěl hodnotit, na to bude čas. Nějak to dopadlo, ale k tomu bych si ještě chtěl sednout.

Došlo ale u reprezentace ke změnám, Petr Nedvěd má větší pravomoci. Souhlasíte s touto novinkou?
Podobně to máme i v Plzni. S Tomášem Vlasákem dáme dohromady to nejlepší, co je v našich silách, a existuje třeba zhruba deset procent kádru, kdy se bavíme s trenéry, jestli daného hráče ano nebo ne. A zatím si stojíme, že je to nejlepší, co můžeme sehnat a máme na to finanční dispozice. Je to kanadský model, Petr Nedvěd je v tomto ohledu skvělá volba, hrál to, kluky zná, pohybuje se tam, takže ideální.

Martine, děkujeme za rozhovor!