Ohlasy na nominaci

Rozhovor s plzeňskými reprezentanty! Máme radost jeden za druhého, říká nejmladší z nich

Každý hokejista na jeden herní post. Taková je nominace hráčů HC Škoda Plzeň do národního rýmu na blížící se Karjala Cup 2021, kterého se zúčastní bek David Jiříček, útočník Petr Kodýtek a brankář Miroslav Svoboda.

Nejzkušenějším reprezentantem z této trojice je Petr Kodýtek, který v seniorském národním týmu odehrál 9 zápasů a nyní ho čeká třetí turnaj v rámci Euro Hockey Tour. „Těším se strašně moc! Nečekal jsem to, abych pravdu řekl, jsem za nominaci opravdu hodně rád. Pro mě je to něco neskutečného. Můžu posbírat další zkušenosti, hokej na těchto turnajích je úplně jiný, rychlejší, s vyspělými hráči, kteří mají kvalitu na hokejkách. Jsem fakt moc rád, že pojedu, doufám, že vše dobře dopadne,“ říká plzeňský útočník.

Na stejném turnaji, tedy finské Karjale, v loňském roce David Jiříček debutoval v dresu mužské reprezentace: „Loni to byla trochu jiná situace, na turnaj jelo víc mladých hráčů kvůli situaci s covidem. Pořád se ale jedná o stejnou akce, stejné soupeře, takže to není zase tak velký rozdíl,“ myslí si sedmnáctiletý obránce. Sám Jiříček dodává, že na trénincích a v zápasech nechá všechno: „Budu chtít odvádět stoprocentní výkony. Doufám, že všechny tři zápasy vyhrajeme a turnaj si užijeme.“

Hlavní reprezentační kouč na tiskové konferenci při představování nominace prohlásil, že každý ze tří gólmanů, kteří se připojí k národnímu týmu, na turnaji odchytá jeden zápas. „Jistotu člověk nemá nikdy. Samozřejmě je lepší, když to trenér takhle prohlásil, než kdyby řekl, že jeden z nominovaných gólmanů neodchytá nic. Je to super, tohle dřív nebývalo zvykem. Z toho mám radost opravdu velkou, ale ještě větší budu mít, až se to vše dobře zvládne ," říká Miroslav Svoboda.

Filip Pešán na tiskovce hovořil také na adresu David Jiříčka, který by měl dle jeho slov a aktuálního plánu odehrát všechny tři duely, dostávat vysoký čas na ledě a objevovat se jak na přesilových hrách, tak při oslabeních. „Uvidíme, jak to bude, určitě to neberu jako samozřejmost, že všechny tři zápasy budu hrát. Tím pádem musím jít do každého střídaní naplno," má jasno Jiříček.

Nominaci na turnaj považuje Petr Kodýtek, velký bojovník na ledě, za obrovskou čest: „Když si obléknu reprezentační dres, jsem opravdu rád, cítím se fakt skvěle. Pro mě osobně je to něco výjimečného. Hodně se tyhle věty opakují, ale pro mě to skutečně hodně znamená, že jsem dostal pozvánku, moc si jí vážím.“

Brankář Svoboda může reprezentační dres obléci znovu po více než čtyřech letech, na svou premiérů v brankovišti národního týmu si dobře vzpomíná: „To bylo v létě roku 2017, hráli jsme v Žilině proti domácímu Slovensku. Cítil jsem se tehdy moc dobře, vyhráli jsme 2:1, teď už se těším na další akci s nároďákem." Šestadvacetiletý gólman dodává, že také on je z nominace na turnaj nadšený: „Jsem samozřejmě moc rád. Druhým krokem ale bude, aby se to zvládlo! Na to se už začínám připravovat, abych vše dobře zvládl."

Pro všechny zástupce indiánů v národním týmu je jistě velkou vzpruhou, že v mužstvu poznají řadu známých tváří: „Co jsem koukal, v nominaci jsou ve většině kluci z extraligy. Jsem samozřejmě rád, že jedou i Jířa s Mírou Svobodou, navíc tam bude pan Straka i pan Špaček. V tomhle je to fajn, že se všichni takhle známe ,“ hlásí Petr Kodýtek. Také David Jiříček má radost z toho, že v mužstvu potká současné i bývalé spoluhráče a známé trenéry z Plzně. „A ještě kustody! Ano, je to určitě super, když nás tam jede takhle více. Klukům z týmu moc gratuluju, jsem rád, že se do nominace také dostali. Všichni máme radost jeden za druhého, táhneme za jeden provaz. Doufám, že nás z Plzně bude na dalším turnaji klidně ještě víc,“ doplňuje a uzavírá David Jiříček, nejmladší člen českého reprezentačního výběru na Karjala Cupu 2021.