Do T-Mobile Areny s odhodláním bodovat

P l z e ň - Reparát za velmi nepovedené utkání se Vsetínem mohou hokejisté Lasselsbergeru složit na ledě favorizované Sparty. Pražany stále trápí marodka, zatím se s ní vypořádávají více než se ctí. Chybět bude trenérům Sparty devítka hráčů základní sestavy, počítat nemohou ani s Petrem Buzkem a Ladislavem Svobodou. Na straně Plzně jsou nejisté starty Nedomy a Krátošky. Plzeňáci jsou odhodláni uhrát dobrý výsledek v zápase, který bude již desátým pokusem o plný bodový zisk! Zápas začíná v 18:30 v pražské T-Mobile Areně.

Sparťané jsou zatím na čtvrtém místě, což je vzhledem k rozvrácené sestavě více než dobrý výsledek. Z plánovaného elitního útoku Ton-Marek-Tomajko laborují se zraněním Petr Ton a Jan Tomajko. Z loni složeného útoku Ujčík-Šimíček-Havelka se na marodku odebrali všichni jmenovaní, teda jak Viktor Ujčík, tak Roman Šimíček s Petrem Havelkou. Nenastoupí ani dvojče centra druhého útoku Michala Broše Ondřej Kratěna.

Po dvou odehraných zápasech se do davu nemocných zařadil i slovenský mistr světa Luboš Bartečko. V obraně mají Pražané mnohem menší problémy. Kvůli záhadné viróze absentuje Libor Procházka, Holešovičtí si tak mohli dovolit pustit do Karlových Varů výměnou za Ladislava Svobodu Jana Výtiska. Přestože dohoda platila až do 12. prosince, vrátil se karlovarský útočník zpět do svého klubu a proti Plzni nenastoupí. Nastoupit by však mohli David Vrbata a Martin Paroulek.

Látat sestavu musí trenéři Sparty jak se dá. Z první ligy získal klub na střídavý start Oldřicha Bakuse, Romana Hloucha a Jiřího Jantovského z Jihlavy, z Berouna pak kmenového hráče Plzně Václava Eiselta a Bessera. Situace Sparty, resp. její řešení, rozvířilo vody hráčského trhu i v extralize. Pražanům vypomáhá plzeňský útočník Zdeněk Sedlák, na jeden zápas si z Varů odskočil Vojtěch Polák.

Více než kdy jindy je v nelehké situaci tíha odpovědnosti na starších hráčích. Ti se ji zhostili dobře. Střeleckou chuť dostal ve Spartě Josef Řezníček, v útoku jsou nejvýraznějšími osobnostmi Jan Marek a Michal Broš, vše zaštiťuje brankář Petr Bříza. Ovšem v předminulém kole na hokejové nebe vylétla další hvězda, spíše zatím hvezdička, sedmnáctiletý Jakub Šindel, syn slavného gólmana zatížil konto soupeře hattrickem. Stal se tak nejmladším hráčem, který dokázal v české nejvyšší soutěži dát hattrick.

Plzeň řeší problémy jiného druhu. Týmu se nedaří, devětkrát za sebou nepoznal chuť tříbodové výhry, vyrojily se také spekulace o odvolání trenéra Rostislava Čady. Současná 11. pozice není pro plzeňský herní potenciál lichotivým výsledkem. Do branky Plzně by se měl postavit kmenová hráč Sparty Marek Schwarz, pro mladého gólmana tak bude mít duel prestižní příchuť.

11. října se odehrál první letošní zápas Plzně a Sparty. Před televizními kamerami dokázali domácí Plzeňáci otočit dvougólové vedení Pražanů a celkově zvítězit 4:2.

HC Lasselsberger Plzeň - HC Sparta Praha 4:2 (0:1, 1:1, 3:0)

Branky: 26. Matějovský, 48. Adamský (Matějovský, M. Dvořák), 52.Straka (D.Pospíšil, Andrašovský), 54. Straka - 4.Vondráček (Broš), 21. Procházka (Ton).

vs. HC Sparta Praha HC Lasselsberger Plzeň
Bilance týmů v extralize
Postavení v tabulce 4. 11.
Skóre 70:56 48:52
Výhry 13 9
Remízy 3 3
Prohry 8 12
Body 42 30
Tabulka pravdy 4. (+14) 11. (-10)
Hráči
Nejproduktivnější hráč Marek - 24 (11+13) Straka - 17 (10+7)
Nejlepší střelec Marek – 11 Straka - 10
Nejvíce trestných minut Šimíček - 53 Krátoška - 70
Nejlepší +/- Kratěna - +7 Výborný - +4
Brankáři Bříza - 93,41 % Schwarz - 91,80 %

Sestavy mužstev z minulého kola

Sparta: Bříza - Jan Hanzlík, Řezníček, Buzek (41. J. Kasík), Srdínko, Richter, Šrek - Jantovský, Broš, Chabada - L. Svoboda (35. Vondráček), Marek, Špilar - Z. Sedlák, Šindel (41. Dragoun), Eiselt.

Plzeň: Schwarz - Nedoma, Vobořil, Dobroň, Hanzlík, Cartelli, Výborný - Dvořák, Straka, Andrašovský - Pospíšil, Důras, Šaffer - Vostřák, Hurtaj, Matějovský - Bílek, Švík, Adamský.