V Litvínově o prodloužení série

P l z e ň - Dva nejbližší soupeře Plzeň letos ještě nedokázala porazit. Na rozdíl od Zlína, který čeká Lasselsberger v neděli, s Litvínovem dokázali Plzeňáci letos aspoň bodovat. Vylepšit letošní hubený zisk s chemiky může Lasselsberger v pátek ve třetím letošním vzájemném zápase, který se odehraje na severu Čech. Plzeň již tři zápasy neprohrála, Litvínovští si v posledním kole přivezli debakl 0:5 z Ostravy, pro páteční zápas nemohou počítat s několika oporami.

V posledním zápase zařídil Krátoška
plzeňské vedení, Žemlička dokázal
vyrovnat.
Severočeši více než předváděnou hrou poutají v poslední době pozornost disciplinárními tresty. Zákrok Zbyňka Skleničky na varského Rodina "ocenila" disciplinární komise APK stopkou na pět zápasů. Dva vyšší tresty dostal v posledních dvou zápasech Michal Trávníček, v současnosti nejtrestanější hráč extraligy, a ani on nemůže proti Plzni nastoupit.

Útočnou vozbu Litvínova neposílí ani Vojtěch Kubinčák a Jindřich Kotrla, kteří laborují se zraněními. Zdravotní stav brání nastoupit i obráncům Janu Hranáčovi a v Plzni dobře známému Jiřímu Veberovi, který sezónu začal v Berouně, ale poté jej angažovali chemici.

Severočechy sráží nevyrovnané výkony. Daří se jim na "horkých" ledech v Praze, vyhráli jak na Spartě, tak na Slavii! Sparťané letos Litvínov ještě neporazili, ani s ním nebodovali. Fanoušky Litvínova potěšily i výhry ve Zlíně či remíza v Třinci. Na svém ledě "černožlutí" deklasovali Liberec či Vítkovice. Ovšem na druhou stranu doma přenechali všechny body Kladnu, Karlovým Varům, na severu Čech bodoval i Vsetín a Slavia uštědřila chemikům na jejich ledě debakl 7:0.

Na blafák Dvořáka byl Mařík krátký.
Litvínovští se snaží oživit kádr, na zkoušku přišel na sever Čech zkušený slovenský centr Michael Hreus, který již s mužstvem trénuje a pokud budou vyřízeny veškeré záležitosti spojené s hostováním, nastoupí již proti Plzni. V brance Litvínova by mohl stát plzeňský odchovanec Michal Mařík. Proti Plzni nastoupil v posledních třech sezónách pětkrát, vyhrál pouze jednou, a to se sestoupivším Havířovem 3:1.

Bilance Plzeň vs. Mařík za poslední tři sezóny
5311 16:9

První letošní vzájemný zápas Plzně a Litvínova skončil výhrou chemiků 3:1. V Plzni byli domácí blízko výhře, ale Žemlička necelou minutu před koncem srovnal, v prodloužení již gól nepadl.

Chemopetrol Litvínov - Lasselsberger Plzeň 3:1 (1:1,1:0,1:0)
Branky: 18. Martínek (Hranáč), 23. Poživil (Prorok,Havel), 50. Trávníček - 10. Dobroň (Vostřák,Dvořák).

Lasselsberger Plzeň - Chemopetrol Litvínov 4:4 (2:2,2:1,0:1-0:0)
Branky: 7. Dvořák (Vobořil), 9. Krátoška (Posmyk), 33. Straka (Cartelli), 38. Krátoška - 1. Kubinčák (Kroupa), 8. Rolínek (Havel), 26. Balázs (Kacíř, Martinec), 59. Žemlička (Hranáč).

Půjde o souboj dvou sousedů v tabulce. Bodový rozdíl je pouhé dva body. V případě výhry Litvínova se chemici posunou před Lasselsberger, v opačném případě se Plzeň opět přiblíží hranici play-off.

vs. HC Chemopetrol Litvínov HC Lasselsberger Plzeň
Bilance týmů v extralize
Postavení v tabulce 11. 10.
Skóre 66:80 70:79
Výhry 9 11
Remízy 5 4
Prohry 15 14
Body 34 36
Hráči
Nejproduktivnější hráč Žemlička - 17 (6+11) Pospíšil - 22 (8+14)
Nejlepší střelec Havel – 9 Straka - 11
Nejvíce trestných minut Trávníček - 94 Krátoška - 70
Nejlepší +/- Hranáč- +7 Výborný - +5
Brankáři Mařík - 92,15 % Schwarz - 93,10 %
Úspěšnost týmů
Úspěšnost střel 6,94 % 7,42 %
Využití přesilovek 11,72 % 11,03 %
Ubráněná oslabení 85,33 % 87,50 %

Sestavy mužstev z minulého kola

Litvínov: Jarina (29. Mařík) - Poživil, Kroupa, Krstev, Klobouček, Martínek, Droppa - Trávníček (41. Kašpar), Hübl, Žemlička - Havel, Rolínek, Prorok - Balász, Martinec (22. Říha), Gombár - od 52. min. navíc Petružálek.

Plzeň: Schwarz - Dobroň, Výborný, Hanzlík, Kubeš, Cartelli, Klaus - Dvořák (5. Švík), Straka, Andrašovský - Polák, Pospíšil, Matějovský - Vostřák, Hurtaj, Důras - Kracík, Krátoška, Šaffer.