Martin Vitaloš #17

Peter Čerešňák? Doufám, že se mu přiblížím a budu oporou týmu, říká Martin Vitaloš

Mladý důrazný obránce na jaře bojoval ve finále slovenské extraligy, nyní se již poctivě připravuje s plzeňskými indiány na novou sezónu.

„Martin prošel slovenskou dvacítkou a v mladém věku už odehrál několik zápasů i za dospělou reprezentaci. Hráč s velkým potenciálem, kterého jsme určitou dobu sledovali a mluvili o něm s řadou lidí ze Slovenska,“ uvádí k podpisu smlouvy sportovní manažer HC Škoda Plzeň Tomáš Vlasák a dodává: „Dá se říct, že za pár let by to mohl být ‚nový Čero‘. Má stejné parametry – hodně vysoký kluk, dobře bruslí a je to pravák. Sázíme na to, že u nás bude hrát delší dobu, bude sezónu od sezóny růst a zařadí se mezi TOP beky.“

Jednadvacetiletý obránce je rodákem a odchovancem Bratislavy, právě se Slovanem ale "jeho" Nitra letos padla ve finále. Mladý bek má již zkušenosti i se švédským hokejem, kde dva roky působil. Jako kapitán zase dokonce vedl reprezentační dvacítku na mistrovství světa.

Martine, jak vnímáte očekávání být jako nový Peter Čerešňák?
Bude to samozřejmě velmi těžké, musím se zdokonalit v řadě věcí. Doufám, že se mu přiblížím a budu oporou týmu. Peter byl v Plzni oporou, pro nás Slováky nastavil vysokou laťku, bude to tedy velmi těžké. Budu se snažit hrát svůj hokej, on byl spíše ofenzivnější, tak třeba se tomu také časem přiblížím. Snad tedy budu dobrou posilou týmu.

Informoval jste se u něj na letní drill?
S Peterem jsem si psal jen letmo. Vyprávěl, jak to bude celé probíhat, kdy je volno a podobně. Čeští spoluhráči mi zase říkali, že se mohu těšit na kopec Homolka a každodenní běhání. S tím my nejsme moc kamarádi (smích). Ale každým tréninkem je to lepší a lepší.

V pondělí to tedy nebyl váš první trénink?
Přesně tak, již jsem zde týden. Po prvním tréninku to byla velmi těžká regenerace, prakticky jsem nemohl chodit do schodů (smích). Ale nyní je to pohodička, již jsem se do toho dostal.

Nyní jste potkal všechny spoluhráče?
V minulém týdnu zde byli hlavně junioři a kluci, kteří chtěli trénovat dobrovolně. V tomto týdnu jsme již v podstatě kompletní.

Jak dlouho jste váhal nad nabídkou Plzně?
Asi pár vteřin (smích). Když jsem se v lednu dozvěděl o té možnosti, řekl jsem, že ano a podepsal kontrakt.

Jaké vnímáte rozdíly mezi českou a slovenskou extraligou?
Určitě to bude těžší, očekávám více bruslení, techniky i silových soubojů. Doufám, že to mě posune dál a týmu se bude dařit.

Máte zkušenosti i ze Švédska. Co to vám dalo?
Každý do toho šel naplno každý den, bylo jedno, jestli je sobota nebo neděle. To mě posunulo, že neustále tomu člověk musí dávat maximum. Ale samozřejmě i síla či technika.

Jak se jako obránce vnímáte?
Asi ten defenzivnější typ. V Nitře jsem byl využívaný hodně na oslabení, za úkol jsem měl hrát vše co nejjednodušeji.

Popište nám tedy první společný trénink celého týmu...
Byli jsme běhat v areálu mimo Plzeň, součástí byl i kruhový trénink či intervalové běhy.

Jaký máte vztah k letní přípravě?
V minulých letech jsem se připravoval individuálně na Slovensku, dělal jsem trochu jiná cvičení. Ale jsem rád, že jsem zde se spoluhráči a můžeme společně trénovat.

Už jste se v Plzni zabydlel?
Jsem kousek od centra, což je super, vše mám v docházkové vzdálenosti. Zatím jsem tu sám s pejskem, přítelkyně dorazí možná tento pátek. Studuje na vysoké škole a má ještě zkoušky.

Chutná vám plzeňské pivo?
Ještě jsem neměl tu možnost, nyní si dávám pauzu, teď je potřeba dobře potrénovat. Možná poté, když bude chvilka na třeba nějaké teambuildingové akci.

Martine, děkujeme za rozhovor!