Dominik Pavlát

Miluju, když se tým na mě může spolehnout a zároveň já na něj, praví Dominik Pavlát

V úterý se pro indiány naplnil osud této sezóny. V předkole se Plzeň utkala s Bílými Tygry z Liberce a podceňovaná Škodovka nakonec sahala po postupu. O všem musel rozhodnout jeden jediný gól v prodloužení pátého zápasu. Pojďme si nyní společně s Dominikem Pavlátem celou sezónou shrnout.

Na závěr kalendářního roku 2022 si vedení HC Škoda Plzeň připravilo pro své příznivce opožděný vánoční dárek. Modrobílí uplatnili opci a prodloužili smlouvu s gólmanem Dominikem Pavlátem o další společný rok, tedy aktuálně do konce sezóny 2023/24. Nyní třiadvacetiletý gólman debutoval v Tipsport extralize během sezóny 2017/18 v dresu Chomutova, za Piráty posléze podával vynikající výkony v Chance lize. Od sezóny 2020/21 je Dominik Pavlát, bývalý mládežnický reprezentant, členem HC Škoda Plzeň, v jehož dresu si v ročníku 2020/21 odbyl obnovenou premiéru v české nejvyšší soutěži.

Plzeňský brankář dosud v nejvyšší soutěži nastoupil do 81 zápasů, zapsal již sedm čistých kont a svou úspěšnost zákroků drží na 91.5 %. Maskovaný muž indiánů na sebe také upozornil během předloňské letní přípravy. V utkání proti Slavii se díky střele přes celé hřiště dokázal do prázdné brány gólově prosadit.

V letošní sezóně odchytal Pavlát celkem 25 zápasů. Před sérií s Libercem ho trenér brankářů Rudolf Pejchar označil za gólmana číslo jedna. Pavlát nakonec odchytal všech pět zápasů a byl důležitou součástí týmu.

Dominiku, už přebolelo zklamání z vyřazení?
Samozřejmě, že to bolí, to nepřetrvá jen tak. Nějaký den už uběhl, avšak stále nás to všechny mrzí, je to škoda.

Co se vám zpátky nejvíce vybavuje? Je to ten rozhodující gól Adama Najmana?
Určitě je to ten nájezd v prodloužení a poté také to, že jsme vedli 3:0. Ono se to zdá jako, že je utkání rozhodnuté, avšak stále běžela jen desátá minuta a celý zápas byl ještě před námi. Liberec v první třetině dokázal dát dvě branky, já jsem posléze v kabině klukům říkal, že se nic neděje, že stále vedeme o jeden gól a jedeme dál. Přestože jsme poté inkasovali i gól na 3:3, tak před třetí třetinou to byla remíza a stát se mohlo cokoliv. Bohužel to nakonec dopadlo, jak dopadlo.

Po zápase za vámi přijel Petr Kváča s Michalem Bulířem. Co vám řekli?
S Michalem jsme minulý rok odehráli spolu v Plzni a i s Petrem Kváčou se znám hodně dlouho. Bylo to od nich hezké, avšak nevím, zdali mi to v tu chvíli pomohlo.

Do série s Libercem jste vstupovali s devíti porážkami v řadě...
Nad tím jsme vůbec nepřemýšleli. My jsme do toho šli tak, že to je nová soutěž a pro nás výzva. Šli jsme do toho po hlavě, přece jen jsme neměli co ztratit, ale také jsme chtěli uspět. Přáli jsme si vyhrát jeden zápas v Liberci, což se nám podařilo. Ve třetím zápasu jsme inkasovali sporný gól, který rozhodl. V dalším utkání nás ohromně hnali fanoušci, určitě jsme nechtěli končit sezónu před domácím publikem. Zvítězili jsme v prodloužení, čímž jsme si vynutili rozhodující zápas. V něm Liberec musel, my mohli, na nás nebyla ta tíha. V celém zápase jsme se cítili super, bohužel to pro nás nedopadlo.

Věděl jste před sérii, že budete jedničkou?
Ano, dozvěděl jsem se to od pana Pejchara asi dva dny před startem předkola. Pocity to byla skvěle. Miluju, když se tým na mě může spolehnout a zároveň já na něj. Myslím si, že tým mi věřil a tím pádem i moje výkonnost šla poté nahoru.

Je to pro vás posun v kariéře? I minulý rok jste odchytal v předkole tři zápasy, nakonec vás ale vystřídal Miroslav Svoboda...
Určitě je to pro mě posun, já se stále rok co rok snažím posouvat výš a výš. Uvidíme, kde se to až zastaví. Minulý rok tam možná byla menší přemotivovanost, přece jen jsem chytal první play off mezi dospělými, letos jsem do toho šel, jako do každého jiného zápasu a myslím si, že se to trošku i povedlo.

Byl i jeden z rozdílů ten, že minulý rok jste byli favoritem, zatímco letos s vámi prakticky nikdo nepočítal?
Asi ano, ono je zároveň někdy těžší začínat předkolo doma. Stačí prohrát jeden z prvních zápasů a víte, že musíme nutně uspět na ledě soupeře. Minulý rok to bylo těžší.

Čím si vysvětlujete závěr základní části, která se vám vůbec nepovedla? Naopak v zápasech proti Liberci jste ukázali, že dokážete hrát s kýmkoliv...
V těch zápasech si myslím, že ani nehrálo roli, že neumíme hrát hokej, ale už jsme to spíše měli v hlavách. Přišlo mi, že čekáme na konec základní části, protože play off je poté zcela jiná soutěž. Začínalo se od nuly, v Liberci jsme se znovu nastartovali, na konec základní části už jsme vůbec nekoukali.

Avšak ani ten první zápas předkola se vám příliš nepovedl...
Máte pravdu, první zápas se nám vůbec nepovedl. Pro nějaké kluky to byl i první zápas v play off, takže možná tam byla i trocha nervozity. Od druhé zápasu jsme to nicméně nastartovali a už jsme jeli.

Když si shrneme sezónu, tak nejprve jste začali špatně, poté jste měli dobré období, avšak na konec přišel zase velký pád. Sezóna jak na houpačce?
Mohl to být tak odraz toho, že jsme měli hodně zraněných hráčů. Sestava se často doplňovala o juniory, jim patří velký respekt. Ale také nesmím zapomenou na naše dva dorostence, kteří hráli nadstandardně. Obrana si pořádně sedla až v play off, byli jsme v plné síle a ve hře to mohlo být i vidět. Hrálo se i přes nějaká zranění, což v základní části nebylo.

Jste připraven převzít roli jasné jedničky pro příští ročník? Spekuluje se o odchodu Miroslava Svobody...
Pokud tu roli dostanu, tak myslím si, že připravený již jsem. Vždycky je dobré, když brankářská dvojice drží při sobě. Já nejsem rozhodně ten, co by dělal neplechu, naopak se s tím druhým vždy snažím být za dobře. I ten tým by poznal, kdyby zde bylo něco špatně. Vždy musíme táhnout za jeden provaz, protože stále chytáme za jeden tým a chceme se společně podílet na velkém úspěchu.

Zmínil jste pana Pejchara, který měl zdravotní potíže. Jaké pro vás bylo, když nemohl být s vámi na střídačce?
Bylo to jiné, ale zároveň také těžší. Všichni jsme o něj měli strach. I na zápasech chyběl, vždy nám totiž dává zpětnou vazbu, ať už o třetině nebo během komerční přestávky.

Co nyní plánujete po sezóně?
Zatím jsem o tom vůbec nepřemýšlel. Vše je hrozně narychlo, uvidíme, jak se věci seběhnou. Stále máme nějaké pohovory, klubové povinnosti, je to asi otázka pár dnů.

Co jste si řekli se spoluhráči poté co vám skončila sezóna?
Říkali jsme si, že je to škoda. Přece jen, nikdo nám nevěřil a přitom se nám povedl v uvozovkách malý zázrak. Samozřejmě, že to všechny mrzelo, ale myslím si, že si můžeme bez výčitek podívat do očí, nechali jsme tam všechno a nakonec chyběl malý kousek, abychom šli dál.

Budete nyní sledovat play off a máte nějakého favorita?
Určitě budu, nejsem zapšklý kvůli našemu vypadnutí. Možná chvilku si dám pauzu, ale určitě se rád na nějaké zápasy podívám. Predikce nemám úplně rád, ale samozřejmě nějaké favority mám. Pardubice s Frodlíkem by mohly dojít daleko, Sparta si myslím také. Titul bych přál vždy Plzni, bohužel se nám to nepodařilo, nicméně mým tajným tipem jsou Pardubice.

Dominiku, děkuji za rozhovor.