rozhovor Adam

Úspěch týmu je na prvním místě, má jasno nová tvář modrobílých Luke Adam

24. červenec byl v organizaci HC Škoda Plzeň událostmi velice nabitý. Nejenže A tým zahájil přípravu na ledě, fanoušci se navíc dozvěděli nové jméno, kterému příští rok budou fandit. Dámy a pánové, seznamte se. Luke Adam a jeho první rozhovor v pozici hráče indiánů.

Luke, jak se uskutečnil přestup váš přestup do Plzně?

Slyšel jsem o klubu spoustu skvělých věcí za dobu, co jsem v Evropě, protože posledních sedm let jsem hrál v Německu. Měl jsem více nabídek, ale nakonec jsem si vybral Plzeň. Je pro mě nová příležitost a velká výzva.

Jak jste sám zmínil, Plzeň nebyla jediná, kdo o vás měl zájem. Co rozhodlo o tom, že jste si vybral právě tým ze západu Čech?

Celá organizace funguje skvěle, neslyšel jsem žádná negativa, a to jsou přesně ty důvody, které jsou pro mě důležité. Plzeň je navíc krásné město, tým podporují skvělí fanoušci, takže mé rozhodování zase nakonec nebylo tak složité.

A mohl byste prozradit váš zdroj, kdo vám tyhle informace všechny předal?

V Německu jsou hráči, kteří prošli českou ligou, avšak osobně znám Jana Piskáčka, který právě hraje v Plzni, hráli jsme totiž spolu před čtrnácti lety v kanadské juniorce. Krátce jsme si zavolali, pozdravili se a angažmá v Plzni mi jen doporučil. Je to trošku vtipné, že jsme spolu hráli před tolika lety a nyní se znovu potkáme v jednom týmu. Moc se na to těším.

Martin Straka má stále v zámoří velké jméno. Hrál i on velkou roli při vašem rozhodování?

Já jsem s ním popravdě osobně nemluvil, ale můj agent ano. Nicméně musím přiznat, že jeho jméno je stále velkým pojmem v Americe. Měl úžasnou kariéru v NHL, pamatuji si, když tam hrál a já se na něho díval. Bude moc příjemné s ním nyní pracovat.

Před sedmi lety jste přestoupil ze zámoří do Německa. Jak velká změna byla vyměnit zámořské soutěže za německou DEL?

NHL je NHL, avšak je také velmi nevyzpytatelná, jelikož můžete cestovat z NHL dolů do AHL. Byla to skvělá zkušenost, člověk tam reprezentuje sám sebe, nicméně rozhodl jsem se, že je nejvyšší čas zkusit něco nového. Bylo to nakonec pro mě dobré rozhodnutí. Užíval jsem si každý okamžik.

Jak těžký byl přechod z amerického/kanadského stylu na ten evropský, ať už se to týká hokeje nebo života obecně?

Souhlasím, byla velká změna v osobním životě. Najednou jsem žil v zemi, kde je odlišná kultura, mluví se jiným jazykem. Avšak snažil jsem se přizpůsobit, soustředil jsem se na hokej a vše postupně přišlo samo.

Jak byste se sám jako hráč popsal? Co byste řekl o sobě plzeňským fanouškům, například jakým typem hokejisty jste?

To je celkem dobrá otázka, leč myslím si, že jsem celkem velký hráč. Mám rád různé herní situace, jako jsou přesilové hry, oslabení či vhazování. Snažím se hrát více ofenzivně, ale nezapomínám i na obranné povinnosti. Jsem celoplošný hokejista, ale v první řadě rád hraji pro tým, úspěch týmu je na prvním místě.

Máte nějaké osobní cíle pro nadcházející sezónu?

Nikdy si moc nedávám nějaké cíle, jako že musím dát tolik a tolik gólů. Vím, jak klub hrál v minulé sezóně, pro mě je nyní důležité, abych Plzni pomohl k lepším výsledkům a umístění v tabulce. Samozřejmě, pokud to jen půjde, budu se snažit vstřelit co nejvíce branek a připravovat je pro své spoluhráče. Budu na sobě každý den pracovat víc a víc, snad se to na ledě projeví.

Poslední otázka nemůže být jiná, než kdy se můžeme těšit na vaše připojení k týmu?

Brzy, už začátkem srpna přiletím a hned se poté připojím k týmu. Už se všechno moc těším.


Foto: Straubing Tigers