Jakub Lev #30

Věřím, že to bude dobrý rok, chtěl bych Plzni pomoci k úspěchu, říká Jakub Lev

Indiáni se vydali v závěru července poprvé na led v nové sezóně a nechyběl ani Jakub Lev. Odchovanec, jenž se vrátil po šesti letech domů.

Kubo, jak jste se podle vás změnil za tu dobu, kdy jste v Plzni nepůsobil?
To je těžká otázka takhle na začátek. (smích) Po šesti letech je to krásné, těšil jsem se domů. Jsem rád, že v týmu jsou kluci, kteří tady hráli i před tím. Případně se kterými jsem se potkal i jinde. Takže většinu týmu znám, nejdu do nového prostředí. Realizační tým je také téměř stejný, takže zas tolik se toho nezměnilo. No a Kuba Lev? Doufejme, že se vrátil lepší, silnější, starší a zkušenější.

Ale vaše role v týmu se asi změní, že?
Samozřejmě to tehdy bylo jiné. Na rovinu si řekněme, že tady byli lepší hráči, než jsme my. Třeba Martin Straka nebo Tomáš Vlasák - to byli TOP hráči, superhvězdy. Později při mém odchodu jsem již také měl nějakou pozici, ale nyní by měla být ještě větší, významnější a připravuji se na ní. Když budu hrát podobně jako v Hradci, tak je to to, co ode mě trenéři chtějí. Takže nemusím nějak něco extra měnit a mohu zůstat na vlně, na které jsem byl.

Jak dlouho se váš návrat plánoval?
Bavili jsme se v právě skončené sezóně někdy od listopadu. Martin se mě ptal, jestli bych měl zájem se vrátit, jestli nad tím přemýšlím. Do toho jsem měl další nabídky z extraligy, ale už jsem se nechtěl stěhovat. Odpověděl jsem tedy na rovinu, že si vezmu pár týdnů na rozmyšlenou a buď zůstanu v Hradci nebo se vrátím domů.

Domů do Plzně se vrátilo více hráčů...
Já jsem třeba zastáncem toho, aby v týmu hráli kluci, kteří ke klubu mají vztah. Je to pak hrozně znát. Věřím, že takové správné jádro tady je, že to bude dobré a bude to znát i na tom ledě.

Jak podle vás tým vypadá?
Myslím si, že docela slušně. Máme relativně zkušené mužstvo i kvalitní mladé hráče. Třeba gólmani již na prvním tréninku vypadali výborně. Pak už je to jen na nás před nimi, abychom potvrdili kvalitu, kterou bychom měli mít. Pak ta sezóna může být dobrá.

Bude to tedy pro Plzeň návrat opět na vyšší pozice?
O tom nechci říct, že jsem přesvědčený, ale myslím si, že pro to všichni udělají všechno. Už nám novým, kteří jsme přišli, říkali rovnou, že nechtějí opakovat minulou sezónu. Cíle jsou jasné - být výše než vloni. Věřím, že to se povede a bude to dobrý rok.

Jaké to je, když se člověk vrací po tolika letech? Musí si třeba svou pozici zase nějak vybojovat?
Kluci mě znají, ví, jaký jsem. Jsem náročný - náročný na sebe a i na spoluhráče. Je potřeba ale vše ukázat na ledě, pak není potřeba ani tolik mluvit. To je základ, pak až se mohou nabalovat další věci.

Suchou přípravu jste měl individuální. Jak probíhala?
Na tento koncept jsem najel po odchodu z Plzně. Mám svůj tým s trenérem, lékařem i fyzioterapeutem a musím říct, že je skvělý. Připravují mě podobně ty roky a v testech síly či kondice se dokážeme na konci dostat zase o třeba deset procent dál. Stejně tak to bylo i nyní, takže věřím, že budu zase o něco lépe připraven než vloni.

Byl jste již v té době nějak v kontaktu s kabinou?
Ano, vždy tak jednou týdně jsem za nimi přišel na pokec, do sauny nebo třeba i fyzio. Starání se o tělo je podle mě totiž základ. S některými se známe lépe, tak třeba zajdeme na oběd, večeři či i s rodinami se potkáme. Už třeba v Hradci jsem zámořským klukům nabízel pomoc tady v Čechách cokoliv zařídit nebo podobně.

Jaká je situace ohledně kapitána týmu?
Tak takové zprávy zatím ještě nemáme, je to otevřené. Já budu kohokoliv samozřejmě podporovat ve všem, budu se snažit mu pomáhat. Osobně jsem se určitě nevracel kvůli písmenku na dresu, ale proto, že to tedy fakt mám rád a chtěl bych tady dopomoci k nějakému týmovému úspěchu.

Už máte představu o vašem útoku?
První trénink nám chyběli na ledě Aleksi Rekonen, který dorazí na druhý den, a také Luke Adam. Až dorazí, tak se to poskládá a začne se tvořit. Nyní můžeme třeba něco vyzkoušet, ale dva dobří hráči dokáži vše pozměnit. Uvidíme tedy, jestli třeba spolu budou hrát cizinci nebo naopak je rozhodí mezi české kluky. Osobně tedy nevím.

Kubo, děkujeme za rozhovor, ať se daří!