Aleksi Laakso

Plzeň na mě udělala velký dojem, prozrazuje první pocity Aleksi Laakso

Třiatřicetiletý obránce Aleksi Laakso přišel před novou sezónou na západ Čech z Ässätu, dohromady v nejvyšší finské soutěži zvládl přes 550 zápasů. Okusil také krátce rakouskou a dánskou soutěž, nyní je před ním výzva plzeňská.

Aleksi, proč jste se rozhodl zrovna pro indiány?
Plzeň zavolala a měla skutečný zájem, to mě oslovilo. Vnímal jsem to jako možnost vidět další hokejové prostředí a jsem rád, že jsem tady.

Měl jste nějaké reference například od již spoluhráče a jmenovce Rekonena?
Samozřejmě jsme si s Aleksem volali, spolu jsme se již jeden rok ve Finsku potkali dokonce v jednom týmu. Ale měl jsem ještě informace například i od Lukáše Jaška, se kterým jsem se potkal před dvěma lety v Lahti. A celkově jsem na organizaci slyšel jen pozitivní zprávy s tím, že Plzeň je dobré místo pro hokej.

Před deseti lety dopomohl k titulu i Tuukka Rask...
Ano, to také vím. Teď je to tedy na mně a mém jmenovci, abychom dále dělali finskému hokeji v Plzni dobré jméno.

Jaké jsou vaše první pocity z nového působiště?
Musím se přiznat, že na mě vše udělalo velký dojem. Organizace je opravdu na vysoké úrovni. Navíc, když jsem byl s klukama na ledě, připomělo mi to spíše finský styl - hodně se bruslilo a kluci jsou individuálně šikovní.

Jaká je kabina a noví spoluhráči?
Jako první mě velmi potěšilo, že jsou všichni hrozně nápomocní. Třeba už jen pro to, že potřebuju se spoustou věcí pomoci - jsem přeci jenom v novém prostředí, městě i státě. Všichni se mi ovšem snaží být k dispozici a za to jsem velmi vděčný, že se k tomu kluci postavili takovýmto způsobem.

Je i výhodou, že nejste jediný Fin v kabině?
Samozřejmě, občas se prostě stane, že si člověk bude chtít promluvit svým rodným jazykem. Navíc Aleksi Rekonen zná už extraligu celkově z loňského roku, takže můžeme probírat i spoustu věcí dopředu a hodně věcí mi poradí a pomůže.

Vnímáte angažmá osobně i jako novou výzvu?
Určitě! Vždycky, když přijdete nového prostředí, tak je to svým způsobem vystoupení ze své komfortní zóny.Člověk se ve "svém" prostředí začne cítit pohodlně, tak je dobře mít nové podněty pro růst. Jako člověk i jako hráč se tak musíte vyvíjet a zlepšovat.

Jste tu zatím sám nebo již i s rodinou?
Manželka za mnou bude někdy létat, jinak tady budu sám se svými dvěma jezevčicemi. Právě pro ně hledám někoho, kdo by se o ně staral, když budeme na venkovních zápasech. Takže toto beru jako inzerát. (smích)

Jak byste se fanouškům popsal jako hráč?
Jsem spíše defenzívní typ. Chci týmu pomáhat v obraně, ta je základ a tam chci být nejvíce užitečný.

Už jste stihl poznat Plzeň?
Zatím jsem toho ještě moc neviděl, absolvoval jsem jen nějaké procházky. Ale mám to blízko do centra i na zimák, takže jsem si vše takhle prošel a je to skvělé.

A co plzeňské pivo?
Ano, to jsem již stihl a velmi mi chutnalo. Ale pst! (smích)

Alexi, děkujeme za rozhovor, ať se daří!