Rozhovor Zámorský

Petr Zámorský po triumfu na Karjale: Skvělý úspěch, na který bych rád navázal v Plzni

Petr Zámorský z pozice asistenta kapitána výrazně přispěl k celkovému triumfu českých hokejistů na turnaji Karjala. Zároveň se dalšími třemi zápasy dostal na metu 79 startů v reprezentaci a do kulaté osmdesátky mu tak zbývá jediné utkání. Co tato meta pro kreativního obránce znamená a dovedl by si představit spojit budoucnost se Škodovkou?

První místo na turnaji, skóre 13:5 a krásná ofenzivní podívaná. Lépe pro vás Karjala Cup asi dopadnout nemohl, že?
Každá výhra se počítá a vážíme si tohoto skvělého úspěchu. Měli jsme zde velmi kvalitní tým a zasloužili jsme si to. Nesmíme se ale uspokojit, je potřeba pokračovat takhle i nadále.

Zápasu s Finy přihlížela téměř vyprodaná Nokia Arena. Nakoplo to i vás?
Vždycky se hraje dobře, když přijde co nejvíce lidí. Atmosféra byla dobrá a užili jsme si to.

Do kolonky reprezentačních startů jste připsal další tři a nyní jich máte 79. Rovná osmdesátka je tak velice blízko. Vážíte si tak vysokého čísla?
Strašně moc. Zápasy postupně naskakují a ani sám nevím jak. Je to pro mě velká pocta a odměna za mou práci. Dělám všechno pro to, abych další zápasy ještě přidal.

Vnímáte důvěru trenérů i tím, že jste byl v obou zápasech určen asistentem kapitána?
Určitě. Je to další ocenění a velká pocta. Nepovede se to každému a jsem za to moc rád.

Reprezentační pauza je nicméně u konce a vracíte se zpět do Plzně. Co je potřeba k tomu, aby se nálada v týmu zvedla a vidíte ve výkonech nějakou spojitost s minulým rokem?
Je to rozdílné, takže spojitost úplně nevidím. Minulou sezonu jsme měli takové série, kdy jsme třeba tři zápasy vyhráli a dva prohráli. Tento rok ale máme spíše jeden dobrý zápas a naopak tři horší. Pro nás to je trochu stresující, protože nemáme žádnou delší sérii dobrých zápasů a potřebovali bychom v tomto ohledu zabrat. Musíme dobré výkony opakovat, ať se v tabulce odrazíme výše.

Osobně se vám ale daří nadstandardně a skvěle jste navázal na bodovou produkci z minulého roku. Panuje u vás alespoň v tomto ohledu spokojenost?
Takhle bych to nehodnotil. Hlavně se snažím v každém zápase pomáhat týmu, jak nejlépe umím. Vím, že nějaké body se ode mě čekají, a to se mi zatím daří. Individuální úspěchy jsou pro mě ale druhořadé a spíše se dívám na úspěch týmu jako celku. Ten teď ale dobrý není, takže nemám moc mít z čeho radost.

Před sezonou jste v Plzni podepsal smlouvu na dva roky. Dokážete si představit pokračování v barvách Škodovky i po jejím vypršení?
V Plzni jsem velmi spokojený a angažmá zde splnilo všechny mé očekávání. Jsem rád, že jsem podpisem smlouvy na dva roky navázal na loňský rok. Konečně nemusím od listopadu řešit to, kde budu hrát příští rok. Hokejový život mě toho dost naučil, a tak jdu ze dne na den. Samozřejmě si budoucnost v Plzni dovedu představit a bylo by to hezké. Kdyby mi bylo nabídnuto prodloužení smlouvy, byl bych jedině rád, ale stát se může cokoliv.

Foto: Jan Beneš / Český hokej