Rozhovor Pavlát

Nejkrásnější dárek k narozeninám, komentuje Dominik Pavlát první nulu v reprezentaci

Ve svém druhém reprezentačním startu vychytal nulu a dovedl český tým ke třetímu vítězství na Karjala Cupu. Dominik Pavlát i přes počáteční nervozitu zvládl svou první opravdu těžkou zkoušku v dresu národního týmu na výbornou a nadělil si tak možná ten nejlepší narozeninový dárek. Chtěl by si vybojovat další pozvánku do reprezentace a na co se nyní soustředí nejvíce?

Ve vašem prvním zápase na Karjala Cupu jste ani jednou neinkasoval a vychytal Švýcary. Jak toto vítězství chutnalo?
Bylo to neskutečné. Jsem moc rád, že nám celý turnaj takhle týmově vyšel. Po prvních dvou vyhraných zápasech s Kubou Málkem v bráně jsem týmu pomohl zase já.

Druhý zápas v reprezentaci a hned nula po několika těžkých zákrocích. Jaký to byl pro vás zápas?
Moc si toho vážím. Obtížné to bylo hlavně na koncentraci. V první třetině měli Švýcaři nebezpečné přečíslení a ve druhé třetině mně pomohly tyčky. Rozhodující mohla být každá chyba, ale my jsme naštěstí žádnou neudělali. Myslím si, že jsme si to dobře pohlídali a ani jednou jsme neinkasovali.

Panovala na vaší straně před zápasem nějaká nervozita?
Asi jsem byl trochu nervózní. Šlo u můj teprve druhý zápas v reprezentaci navíc na takto prestižním turnaji. Ihned po nástupu na led ze mě ale veškerá nervozita opadla a nemyslel jsem na to. Soustředil jsem se hlavně na sebe a na každý puk. Do druhé třetiny už jsem nastupoval s čistou hlavou jako v extralize a byl připravený na každou situaci.

Lépe jste nedávné narozeniny asi nemohl oslavit, že?
Asi je to nejkrásnější dárek, co jsem dostal (směje se). Mít takové narozeniny víckrát za rok bych se vůbec nezlobil (směje se).

Je pro vás výhodou, že jste byl zvyklý na spolupráci s mladým brankářem z Plzně, kde nastupujete se Samuelem Hlavajem?
Může to být pro mě výhoda. Myslím si, že dva mladí gólmani spolu dobře fungují a komunikují. Nyní si troufám říci, že se to ukázalo.

Teď vás čeká návrat do Plzně. Petr Zámorský říkal, že nejdůležitější je dostat se do pohody sérií dobrých výsledků. Souhlasíte?
Určitě. Nebyly tam úplně povedené zápasy, ale všechno je jen o hlavě. Když si budeme věřit a makat na každém tréninku, tak se to v zápasech poté objeví a výsledky půjdou nahoru.

Chtěl byste si dobrými výkony v extralize vysloužit další pozvánku do reprezentace?
To, že jsem byl nyní nominován, mě potěšilo a bylo to velké zadostiučinění. Snažím se jít ale zápas od zápasu a trénink od tréninku. Nesmím usnout na vavřínech a jít dál. Čeká nás teď práce v Plzni, nebude to jednoduché, ale musíme zabrat a zvednou se.

Foto: Jan Beneš / Český hokej