Notes #24: 6 pod play-off

P l z e ň - Kompletní tým Vítkovic v minulém kole vymazal z ledu Orly ze Znojma a učinil důležitý krok směrem k play-off. Plzeňáci přivezli bod z Liberce, který je přiblížil o další krůček k osmému místu. Oba týmy se nyní utkají ve 47. kole na plzeňském zimním stadionu. Šestibodová ztráta na play-off staví před Západočechy opět povinnost plného bodového zisku. Chybět by měl Plzni opět obránce Martin Výborný, který si lečí zranění třísel. V zápase, který začíná v tradičním čase, budou hokejisté Lasselsbergeru spoléhat také na podporu svých fanoušků.

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC VÍTKOVICE

47. kolo – neděle 15. února 2004 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu

Pozornost je v současnosti upřena na boje o play-off. Středem zájmu ale začíná být další budoucnost Romana Málka. Exslávistický gólman dal v létě přednost před cestou do zámoří působení ve svém mateřském klubu, kde podepsal v létě tříletou smlouvu. O jeho služby již však přestal být v Edenu zájem a Málek se stěhoval na hostování do Plzně. Mezitím si slávisté „pořídili“ Petra Fraňka z Karlových Varů, který má být brankářskou jedničkou Slavie. Tím možnost návratu Málka do Slavie padla, ovšem po reprezentačním gólmanovi již před uzávěrkou přestupů mocně toužily ruské kluby. Pakliže by Slavie chtěla svého kmenového hráče prodat do Ruska, musí s tím Roman Málek souhlasit. Gólman se však netají preferováním klidu pro svoji rodinu, který by zajistilo setrvání v české extralize. Nabízí se tedy setrvání v Plzni. „Jednáme s Plzní,“ přiznal slávistický manažer Růžička. Zároveň si však od přestupu slibuje adekvátní finanční náhradu. „Má u nás uzavřenou tříletou smlouvu, tudíž můžeme očekávat dostatečně velkou finanční náhradu,“ uvedl Růžička pro deník Sport. Lasselsberger naopak v létě bude muset řešit post brankářské jedničky. Do klíčové role se tak jak jinak dostanou finance a také slovo samotného Romana Málka.


HC VÍTKOVICE
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

PLAY-OFF V HRSTI

Vyrovnanými výkony si Ostravané vybudovali před závěrečnými koly velmi dobrou výchozí pozici. Po 45 kolech činil náskok Vítkovických na deváté Karlovy Vary plných devět bodů a play-off by již nemělo dnešním hostům Plzně utéct.

Vítkovičtí se mohou opřít o výkony osvědčených opor. Prim hraje zejména Jiří Burger, který si svými výkony vysloužil i pozvánku do národního týmu. Rozený střelec také prodloužil koncem ledna svoji smlouvu na severu Moravy o další čtyři roky.

Podobný krok učinil i bývalý hráč Plzně Juraj Štefanka. Vyhlášenému bojovníkovi se na severu Moravy daří, zaznamenal již devět gólů a jedenáct asistencí. Úspěšným azylem jsou Vítkovice také pro Filipa Turka, zkušeného centra a dlouholetého hráče Českých Budějovic. Třetím, kdo našel ve Vítkovicích uplatnění po odchodu během sezóny z jiného klubu, je brankář Marek Pinc. V Litvínově kritizovaný gólman se stal vítkovickou oporou s úspěšností zásahů téměř 92 %.

Moravané se naopak během sezóny rozloučili se zkušeným Romanem Kaděrou, jehož odchod provázaly negativní reakce fanoušků. Kaděra nakonec zamířil do Litvínova. Před koncem přestupního termínu byl uvolněn do Vsetína obránce Pavel Kowalczyk.

V poslední době se mohou Vítkovičtí spolehnout především na bodový sběr na svém hřišti, kde přehrály silnou Spartu či Zlín. Z posledních tří zápasů venku však Ostravané vydolovali pouze jeden bod, který v poslední minutě zápasu v Litvínově zařídil dnes již vsetínský obránce Kowalczyk.

Předčasně ve finské Hämeenlině skončil Vladimír Vůjtek, vítkovický odchovanec se zkušenostmi ze zámořské NHL. S ostravským týmem po návratu do Česka trénoval, ovšem svůj mateřský klub nakonec neposílil. Forvard, který ve čtrnácti sezónách prošel čtrnácti různými kluby nakonec zakotvil v ruském Voskresensku, který je tak již patnáctým týmem syna známého kouče.

Sestava Vítkovic ze 45. kola:

Pinc - Jurečka, Černošek - Seman, Zápotočný - Kumstát, Rimmel - Míka, Burger, Krayzel - I.Padělek, Turek, Olesz, (42.Hulva) - Irgl, Hubáček, Tomášek.

Ostravané v řeči čísel
Nejproduktivnější hráč
Nejlepší střelec
Nejlepší nahrávač
Vítězné góly
Góly v oslabení
Nejlepší v +/-
Nejhorší v +/-
Nejtrestanější hráč
Burger - 42 (22+20)
Burger - 22
Burger - 20
Irgl - 4
Padělek, Turek - 3
Irgl - 15
Turek - -4
Zápotočný - 73

statistiky po 45. kole

Hokejisté Vítkovice letos dosáhli sedmi branek ve vlastním oslabení (Plzeň 6). Měrou vrchovatou do této vítkovické bilance přispěly zápasy s Plzní, v nichž dosáhli Ostravané celkem tří gólů ve vlastním oslabení! Úspěšnými střelci byli Padělek, Štefanka a Turek. Celkem tři góly letos do sítě Plzně vstřelil vítkovický forvard Zbyněk Irgl, dvě Burger a Padělek.

Každý třetí je vítězný

Ze 22 zápasů na stadionech soupeřů dokázali Vítkovičtí celkem sedm dovést do vítězného konce (z toho čtyři v prodloužení). Plných deset skončilo po 60 minutách nerozhodně, v prodloužení Ostravané prohráli pouze dvakrát. Devět utkání skončilo vítězstvím soupeře již v základním hracím čase. Se ziskem 25 bodů a skóre 50:63 patří Vítkovicím v tabulce zápasů venku šesté místo.

Vyhrál životní souboj, teď na ledě řádí

Zákeřná nemoc postihla vítkovického forvarda Luďka Krayzla. Od hokeje si musel dát na tři měsíce pohov, podstupoval nepříjemné ozařování, nakonec svůj zápas vyhrál a vrátil se na led ve velkém stylu. V sedmi zápasech po svém návratu na led si Krayzel připsal sedm kanadských bodů. "Herně se mi celkem daří, ale fyzicky je to hodně náročné," uvedl zkušený útočník pro server hokej.idnes.cz.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

S FAVORITY VYROVNANÁ BILANCE

Zlínský led je letos nehostinným prostředím. Medvědi také v duelu s Plzní začali pěkně od podlahy. Málek zlikvidoval několik těžkých ran, Plzeňáci se poprvé prokousali před Altrichtera až v osmé minutě. O šest minut později přišel rozhodující okamžik. Zákrok Matějovského ve středním pásmu ocenil rozhodčí trestem na pět plus do konce utkání.

Rychlonohý Barinka se prohnal kolem plzeňské obrany, jeho střelu dorazil do odkryté branky Hlinka a zaznamenal tak vítězný gól. Prorok mohl ve 20. minutě srovnat, ale jeho rána orazítkovala pouze tyč. Školácká chyba Důrase na začátku druhé třetiny rozjásala stadion podruhé. Dvougólové manko ještě dávalo šance na zvrat a Plzeňáci hru vyrovnali, jenže gól nepřišel ani při přesilových hrách, které se Plzni vůbec nevedly.

Třicet sekund třetí třetiny stačilo, aby domácí důrazně dali najevo, kde zůstanou body. Balaštík nastavil hůl do přihrávky Lešky a domácí zvýšili již na 3:0. Góly Weissmana a Jenáčka ještě skóre navýšily na konečných 5:0. Málek byl v ohni střel, celkem si připsal 63 úspěšných zákroků. Tým Medvědů ve všech činnostech svého soupeře předčil.

Po cestě z Valašska mohli Západočeši zpytovat svědomí a ráno druhé ho dne otevřeli oči do mnohem úspěšnějšího dne. Plzeňské probuzení v televizním zápase odnesla Slavia. Obhájce titulu inkasoval poprvé v šesté minutě z hole Josefa Straky, druhý souboj tváří v tvář prohrál Hronek ve 14. minutě se Špaňhelem, potřetí si mladého gólmana vychutnal při trestném střílení opět Josef Straka.

Ve třetí třetině vyrobil obrovskou chybu Sup a Josef Straka namazal Paroulkovi před prázdnou branku, 4:0. Kosmetickou úpravu dodal Michal Dvořák, který zúročil Důrasem vyhrané vhazování. Slavie odjela z Plzně se svoji letos nejvyšší prohrou.

Sestava Plzně ze 45. kola:

Málek - Dobroň, Jindřich, Dobrovolný, Výborný, Nedoma, Krajíček - Paroulek, Josef Straka, Andrašovský - Vostřák, Michal Straka, Matějovský - Špaňhel, Kracík, Prorok - Dvořák, Důras, Šaffer.

Již bez Hurtaje, Prorok si odbyl premiéru

Do zápasu s mistrovskou Slavií již nenaskočil Ĺubomír Hurtaj. Slovenský forvard, který se již při příchodu do Plzně netajil touhou pokračovat ze západu Čech na sever Evropy, byl uvolněn do finského IFK Helsinky. Hurtajovi po této sezóně končila v Plzni smlouva. Ve Zlíně naopak v plzeňském dresu debutoval Ivo Prorok. Měl největší šanci Plzeňských, ve 20. minutě napálil tyčku. Druhý den, v premiéře před plzeňskými fanoušky, to již bylo o mnoho lepší. Plzeň smetla Slavii 5:0, exlitvínovský forvard gól ani asistenci nezaznamenal, ovšem prezentoval se výborným výkonem a dvěma plusovými body.

Málek v Plzni výkonnostně roste

Po přesunu na západ Čech si reprezentační gólman udržuje neuvěřitelnou úspěšnost více než 95 %. Celkově se již vyšplhal na páté místo v úspěšnosti brankářů se ztrátou 0,52 %. S průměrem 2,23 branky za zápas patří Málkovi čtvrté místo. Exslávistický gólman vychytal letos čtyři čistá konta, z toho dvě v Plzni a jednu rovnou proti svému bývalému klubu. Málek u boduje na všech frontách, tedy i u fanoušků. Anketa oficiálních internetových stránek www.hcplzen.cz „Bourák týdne“ zná od příchodu reprezentačního gólmana do Plzně pouze jednoho vítěze, Romana Málka.

Plzeňští střelci

Do první extraligové stovky se vešlo celkem šest současných útočníků Plzně. Nejvýše postaveným je Josef Straka (5.) místo. Z bývalých útočníků se v první stovce objevuje dále Ľubomír Hurtaj, David Pospíšil a Aleš Krátoška.

Jméno Zápasy Góly Celkové
pořadí
Josef Straka 44 19 5.
Dušan Andrašovský 38 10 46.
Ivo Prorok 40 9 58.
Radek Matějovský 45 8 86.
Pavel Vostřák 34 7 95.
Michal Dvořák 42 7 98.

statistiky po 45. kole


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Bilance vzájemných zápasů Vítkovic s HC Plzeň je příznivější pro Plzeň. Celkem bylo sehráno 47 zápasů, ve kterých bylo zaznamenáno 19 výher Vítkovic, 5 remízy, 23 výher Plzně. Ani jeden celek se neradoval z výhry v prodloužení. Skóre je příznivější pro Vítkovice.

Celková vzájemná bilance Plzeň vs. Vítkovice
4924520133:139

V poslední době je pro Plzeň Ostrava nedobytná. Poslední výhra ve Vítkovicích je data 15. března 2002 (3. čtvrtfinálový zápas). Ani v jednom z následujících 6 zápasů nedokázala Plzeň vydolovat ani bod, při hrozivém skóre 7:34. Letos na ledě Vítkovic vstřelili Plzeňáci pouze jeden gól, o který se postaral Dušan Andrašovský. I letošní výsledky (0:4, 1:4) jen dokazují, že ostravský led je pro Plzeň zakletý.

Vzpomínky na zápasy s Vítkovicemi

  • Mnozí fanoušci si jistě vzpomenou na utkání Plzně na vlastním ledě proti Vítkovicím v sezóně 1997/98 proti Vítkovicím, které skončilo velkým skandálem a bylo posledním v kariéře rozhodčího Paskera. Rozzuřený stadion tehdy způsobil půhodinové přerušení utkání kvůli chybnému rozhodnutí hlavního arbitra, který připravil v závěrečně třetině Plzeň o vyrovnávací branku. Utkání skončilo nakonec 0:2.
  • 28.11.1993 se na ledě Vítkovic do aktivního hokeje po autonehodě vrátil bývalý asistent někdejšího trenéra Plzně Richarda Fardy Radek Kampf. Plzeň prohrála 3:0, ale Kampf byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání.
  • 24.10.1995 přišla na utkání s Vítkovicemi nejnižší návštěva za dobu působení Plzně v české extralize. Zápas shlédlo pouhopouhých 1887 diváků. Shlédli remízu 1:1, branky stříleli Kucharčík a Vůjtek.

    PLZEŇANÉ PROTI VÍTKOVICÍM

    Nejvíce se střelecky dařilo Michalu Strakovi, který do sítě Vítkovic nasázel plných deset branek. Ve statistice se objevuje i někdejší útočník Plzně Tomáš Kucharčík.

    Michal Straka10
    Milan Volák7
    Petr Kořínek
    Josef Straka
    6
    Tomáš Kucharčík5

    STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. VÍTKOVICE

    Průměrný počet branek 5,4
    Průměrný počet vyloučení 14 (7-7)
    Průměrný počet diváků 5 250
    - v Plzni 4 930