Týden pravdy startuje ve Znojmě

P l z e ň - Tři zápasy, devět bodů ve hře. Buď budou mít Plzeňáci v neděli večer jistotu o délce sezóny, anebo udrží či posílí naději na play-off. První utkání klíčového týdne sehrají na ledě Znojma, poté zajíždí do Karlových Varů a v neděli přivítají doma Vsetín. Na jižní Moravu zamíří tým Plzně bez trojice marodů, obránců Klause, Nedomy a Výborného. Orlům bude zřejmě chybět pouze útočník Milan Procházka. Ve znojemské Hostan aréně zápas odstartuje v úterý v 17:30.

Kanadské bodování Slováků v ČTELH
Jméno Góly Asistence Body
1. Peter Pucher 10 34 44
2. Marek Uram 22 20 42
3. Peter Barinka 17 14 31
4. Dušan Andrašovský 11 19 30
5. Ján Pardavý 13 14 27
... Igor Rataj 9 9 18
Plzeň v minulém kole porazila Vítkovice, ovšem přišla o zkušeného Milana Nedomu, Znojemští se již v sobotu rázně vypořádali na vlastním ledě se Zlínem 5:1. Největší měrou se o výhru zasloužila jak jinak slovenská enkláva v čele s Uramem a Pucherem, dvěma nejproduktivnějšími Slováky v extralize. Zahanbit se však nenechává ani Ján Pardavý, do dobré formy se dostal také Igor Rataj, který však část sezóny působil po výměně za Michala Straku v Liberci. Slovenská legie tak představuje nejúdernější útočnou sílu Znojma (viz. tabulka).

V posledním vzájemném zápase obou úterních soupeřů, který se odehrál v Plzni, předvedl famózní výkon mladý gólman Orlů Tomáš Duba, aktuálně desátý mezi extraligovými brankáři v procentuelní úspěšnosti zásahů. Gólman, který je ve Znojmě na hostování ze Sparty, již v této sezóně vychytal čtyři čistá konta.

Znojmo se pohodlně usadilo těsně za elitní čtyřkou a bude bojovat o páté místo. Zato Plzeň se tlačí na postupové osmé místo, na které aktuálně ztrácí šest bodů. Mezi mužstvem ze západočeské metropole a Kladno se ještě vklínily Karlovy Vary. Kladeňáci jedou ve 48. kole na led silného Zlína, který z dosavadních 23 zápasů na vlastním ledě 16 vyhrál. Energetici zajíždějí do Vítkovic, které doma z posledních sedmi zápasů prohráli pouze jednou, a to s obhájcem titulu Slavií.

Plzeňský tým těží z výtečných výkonů Romana Málka, který si během svého působení na západě Čech udržuje famózní úspěšnost zásahů přes 95 %! Při současných plzeňských potížích se složením obrany tak bude opět jednou z hlavních postav.

Letošní vzájemná bilance je zatím nakloněna Orlům ze Znojma, kteří dokázali Plzeň dvakrát porazit, z toho jednou v prodloužení, zatímco Plzeň vyhrála nad Orly v letošní sezóně jednou, v prvním zápase 3:1. Roman Málek se letos proti Orlům představil ještě v brance Slavie dvakrát. Nejprve Pražané podlehli Znojmu 2:0 na jeho ledě, podruhé Málek střídal po "pětigólové" třetině Hronka a žádný gól již v poslední části hry nepustil.

vs. HC Znojemští Orli HC Lasselsberger Plzeň
Bilance týmů v extralize
Postavení v tabulce 5. 10.
Skóre 126:125 119:128
Výhry 24 18
Remízy 5 7
Prohry 18 22
Body 74 59
Hráči
Nejproduktivnější hráč Pucher - 44 (10+34) Straka J. - 44 (19+25)
Nejlepší střelec Uram – 22 Straka J. - 19
Nejvíce trestných minut Snopek - 122 Matějovský - 115
Nejlepší +/- Uram - +10 Andrašovský - +11
Brankáři Duba - 92,83 % Málek - 93,39 %

Sestavy mužstev ze 47. kola

Znojmo: Duba - Havíř, Soudek, Snopek, Křetínský, Benák, Toman - Pucher, Uram, Rataj - Barus, Pardavý, Erat - Plášek, Haman, Ludvík.

Plzeň: Málek - Dobroň, Jindřich, Dobrovolný, Cartelli, Nedoma, Krajíček - Paroulek, J. Straka, Andrašovský - Vostřák, M. Straka, Matějovský - Špaňhel, Kracík, Prorok - Dvořák, Důras, Šaffer.