Děkuji divákům za přivítání, řekl Pejchar

P l z e ň - Na plzeňský zimní stadion po dlouhé době opět zavítal dlouholetý trenér Plzně, nyní kouč Metallurgu Magnitogorsk. Se svými svěřenci přijel k přátelskému utkání na plzeňský led den po utkání proti Spartě Praha. Původně se měl Magnitogorsk utkat s Libercem, ale ten je na turné po Švýcarsku, tak se hráči ruského velkoklubu vydali na západ Čech. “Utkání jsme zvládli celkem dobře,“ řekl po utkání Josef Straka.

Marek Sýkora měl po rvačce se Spartou přání, aby se v Plzni nekonalo něco podobného a o výsledek mu tak úplně nešlo. Žádná rvačka se ale nekonala a jeho svěřenci vyválčili v závěru utkání vítězství, takže měl dvojnásobný důvod k radosti. “Měl jsem po včerejším utkání se Spartou obavy, protože tam byla polovina zápasu hodně tvrdá a vyskytovaly se tam rvačky, takže jsem velmi rád, jak do dnes dopadlo,“ oddychl si Sýkora a zároveň potvrdil, že důležitost výhry není nijak velká. “Výsledek není tak důležitý. Je prioritní, že se nic nestalo a že nebylo zranění. My všichni jsme to brali jako přátelské utkání.“ A jak Sýkora hodnotí Romana Málka? „Poprvé jsme vyhráli s Romanem, což je pro mě dobrá zpráva,“ řekl.

Miroslav Přerost si pochvaloval měření sil se soupeřovými kvalitami. “Myslím si, že je to dobrá konfrontace se zahraničním hokejem. Je to samozřejmě odlišný systém od naší domácí ligy. My jsme si řekli, že budeme hrát hokej, který nám pomůže odhalit nějaké nedostatky, které u nás přetrvávají a to především v obranné činnosti,“ zhodnotil přípravu Přerost. Plzeň během utkání ztratila dva obránce. A to se projevilo na hře. „V závěru jsme dostali dvě branky z brankoviště, protože únava našich obránců byla vysoká a nebyli jsme schopni pokrýt hráče soupeře. Takže já výsledek považuji za spravedlivý,“ prohlásil Přerost. Obranné řady přišly o dvě opory. Svůj první zápas nedohrál Trnka, který podle Přerosta má problémy s tříslem a bude se léčit po dobu 14 dní a Výborný má problémy s nespecifikovaným zraněním ramene. “Uvidíme až zítra, jak na tom bude,“ prognozuje trenér.

Pavel Trnka dnes poprvé oblékl dres Plzně po návratu ze zámoří, ale utkání nedohrál. “Natáhl jsem si tříslo. Pak bylo zbytečné, abych zápas dohrávat zraněný, protože to je přátelské utkání a je důležitější, abych byl připraven na sezónu,“ vyhodnotil krátkým komentářem svůj stav Trnka.

Plzeňská hrající legenda Rudolf Pejchar se opět postavil mezi tyče plzeňské svatyně a svými pohotovými zákroky občas uváděl diváky v úžas. “V hale bylo velké horko, což v mých letech se už těžko zvládá. Kdyby bylo chladněji, tak by můj výkon byl snad ještě lepší,“ říká s úsměvem Pejchar. Soupeřovy kvality pochválil. „Ruské mužstvo neustále kroužilo kolem branky. Ty drorážky z toho už jen vyplynuly. Bylo vidět, že všude byli o krok dříve,“ smekl Pejchar před soupeřem. Brankář se po letech oblékl opět do plzeňského dresu a odchytal celý zápas. “Diváky jsem samozřejmě vnímal a je to velmi příjemné. Myslím si, že je třeba jim poděkovat, jak mě uvítali zpátky po osmi letech,“ pochválil fanoušky, kteří přišli na přátelské utkání v nevídaně hojném počtu. Fandové sio dodnes pamatují, jak Rudolf Pejchar vychytal Škodě Plzeň stříbrné medaile v sezóně 1991/92...

Josef Straka nastoupil ke svému prvnímu letošnímu utkání. “Měl jsem na prstu bradavici a doktoři mi museli vypalovat nějaký zánět, takže jsem měl delší pauzu, ale teď už je to bez problému,“ odůvodnil Straka svoji absenci v předchozích zápasech. “Dnes bylo velké vedro a jsem ještě v plné fyzické přípravě, takže toho máme taky dost. Proti ruským týmům se hraje špatně, protože jsou techničtí, ale myslím si, že jsme to zvládli celkem dobře. Škoda, že jsme nevyhráli. Měli jsme tam šanci dát góla na 4:3, ale potvrdilo se, že když nedáš, dostaneš. To už je ale hokej,“ dodává na závěr Straka.