Chtěl bych se do Plzně ještě vrátit, přeje si Málek

P l z e ň - V minulé sezóně přišel Roman Málek v období Vánoc jako spasitel celého plzeňského mužstva. Přišel do týmu, který se toho času nacházel na předposledním místě a měl jej zachránit od hrozící baráže. Do týmu přinesl vítězného ducha a nakonec získal pro Plzeň konečné čtvrté místo. Teď hájí barvy ruského Magnitogorsku, který má ambice stát se mistrem ruské Superligy. “

Roman Málek odehrál celý zápas a opět potvrdil, že v Plzni se mu chytá velmi dobře. “Na dnešek jsem se těšil. Sice mě mrzí, že Plzeň prohrála, ale já jsem rád, že jsem konečně vyhrál,“ oddychl si Málek po vyhraném utkání. Úroveň zápasu neoznačil za vysokou. “Je to teprve začátek a myslím si, že to ještě není ten hokej, jaký budou hrát v lize obě mužstva. Ale padlo dost gólů, takže se měli lidé na co dívat.“ Život v Rusku Málkovi možná zcela vyhovovat nebude. “Je to tam určitě těžší než tady. Úplně nejhorší je určitě začátek. Za prvních čtrnáct dní jsem měl už asi pětkrát sbaleno, ale řekl jsem si, že to tam vydržím, takže doufám, že si tenhle cíl splním. S jazykem mi hodně pomohli Martin Čech a Andrej Nědorost, protože jsem měl velké problémy. Když na mě spoluhráči mluví pomalu, tak už jim i rozumím a občas se už i na něco zeptám,“ popisuje počáteční problémy v Rusku. Dirigovat obranu ale nějak musí. “Na kluky řvu česky, rusky, anglicky. Prostě tím, co mi přijde na jazyk,“ směje se Málek. A jak by porovnal českou a ruskou nejvyšší soutěž? “V Rusku se vůbec nenastřeluje a u nás se hraje spíše tvrdší hokej. U nich je to více techničtější,“ porovnává. I nostalgie jej trochu přepadla. “Mám tady na co vzpomínat a jsem strašně rád, že jsem zde mohl být. Jen doufám, že se sem ještě jednou vrátím,“ projevil Málek své přání.

Přes Martina Čecha se lehce nepřecházelo jak v dresu Plzně, tak v dresu Magnitogorsku. Nejlepší sezónu v modrobílém dresu prožil v sezóně 1999/00, kdy s ní vyválčil bronzové medaile. Nyní se pokouší o titul v Rusku. “Vrátil jsem se sem po čtyřech letech a vzpomínky mám jenom dobré. Zápas byl těžký, bylo vedro, přišlo hodně lidí, takže bylo dost dusno. My jsme ještě včera hráli hodně náročný zápas se Spartou, který nás stál dost sil a jsme rádi, že se to dnes obešlo bez nějakého praní,“ zhodnotil utkání Čech.

Andrej Nedorost se v Plzni moc dlouho neohřál, ale i na něj si plzeňští fanoušci velmi dobře pamatují. Před nedávnem se dokonce objevily spekulace, že by mohl posílit její ofenzívu. “Já jsem byl v kontaktu s vedením Plzně a říkal jsem, že pokud nepřijde nějaká lukrativní nabídka, tak Plzeň je pro mě číslo jedna. Nabídka ale přišla a taková se neodmítá, tak jsem skončil v Magnitogorsku,“ říká, ale proti Rusku nemá kupodivu žádné výhrady. “Jsem asi jeden z mála hráčů, který bude na Rusko zatím vzpomínat kladně. Máme vybudované velmi dobré podmínky,“ pochválil si tamní zázemí Nědorost.