Pavel Hynek: Na začátku byla obrovská euforie, je jasné, že to nemůže vydržet celou sezónu

Plzeň – Druhá reprezentační pauza v letošním ročníku O2 extraligy je v plném proudu a vstříc dalším tréninkům dnes po dvoudenním volnu vyrazili i hokejisté Lasselsbergeru Plzeň. Hlavní trenér Pavel Hynek hráčům naordinoval spíše kondiční prvky, přiznává však, že nejdůležitější bude, aby se mužstvo poskládalo hlavně zdravotně. „Není to ani tak důraz na fyzičku, jako snaha dát se dohromady. Týden uteče rychle. Máme hodně zraněných, navíc Peter Fabuš je na nároďáku,“ vysvětluje.

Pavle, jak bude vypadat reprezentační pauza Plzně?
Po zápase ve Vítkovicích jsme měli dva dny volna. Dnes jsme se sešli, měli jsme takové zapracování… Posilovnu a led. Ve čtvrtek máme dvoufázově led, následně posilovnu a led. V sobotu bude ještě jedno volno a pak už předzápasový rytmus na úterní zápas.

Takže důraz spíše na fyzičku?
Není to ani tak důraz na fyzičku, jako snaha dát se dohromady. Týden uteče rychle. Máme hodně zraněných, Peter Fabuš je na nároďáku. Samozřejmě kondiční prvky v programu budou, ale zase ne tolik.

Stihl jste si od hokeje trochu odpočinout?
No, ono když máme den volno, tak přijímám stovky telefonátů z Berouna (smích). Ty dva dny přišly vhod asi jako každému, ale stejně v tom řešíte spoustu věcí. Navíc vám volají novináři, řešíte organizační prvky, počet hráčů na tréninku, kam odjeli hráči s Berounem.. Takže moc neodpočívám.

Jakou prioritu jste si vytyčil na blízké tréninky?
Já si myslím, že teď je nejdůležitější dát se zdravotně dohromady.

Jak vlastně vypadá plzeňská marodka?
Já věřím, že Mario by mohl naskočit, pokud už ho noha nebude bolet. Uvidíme jak u Čakyho, zítra by měl na led vyjet i Martin Straka. Dnes to poprvé zkusil i Ludvík.

Jak jste zatím spokojen s výkonu svých svěřenců v letošním ročníku?
Jedna otázka, avšak dlouhá odpověď… Vyšla nám první čtvrtina, která byla parádní. Pak jsme se dostali do útlumu. Ne ani tak herního, jako spíše výsledkového. Přestali jsme dávat góly, nedařily se přesilovky. Tabulka se hodně srovnala, každý zápas je boj o tři body. Osobně mám dobrý pocit z toho, že mužstvo chce, kluci na tréninku i v zápasech opravdu makají. I třeba, když se v utkání herně nedaří, tak to nevypustí a odtrápí to a odbojují až do konce. To je asi největší předností mužstva. Navíc si myslím, že jsme hráli i dobrý hokej. Samozřejmě zlepšovat je vždycky co. Ztratili jsme zbytečně spoustu bodů. Hlavně se nám nedaří získávat druhé body. Ze sedmi pokusů jsme uspěli jen jednou a ty body chybí.

Lasselsberger má vždy na přelomu roku a v lednu krizi, bojíte se toho?
My máme tolik práce, že nad tím ani nestihneme přemýšlet. Já si to nepřipouštím. Jak už jsme řekl, mužstvo chce, pracuje a zápasy odmaká, takže věřím, že i když se bude nebo nebude dařit, tak odevzdáme všechno. Z tohoto pohledu si myslím, že tým má jiný charakter než dříve…

Čím si vysvětlujete, že se koncovka mužstva tak razantně změnila?
Na začátku byla obrovská euforie, je jasné, že to nemůže vydržet celou sezónu. Je pravda, že pak jsme se dostali do druhého extrému, kdy jsme dali jen jeden, dva góly za zápas.

Poslední dobou jsou pod palbou kritiky i fanoušci, jak se jeví ve vašich očích?
Já si myslím, že se vše trochu nafouklo tím jedním zápasem se Spartou, kdy to bylo hodně nervózní, k čemuž přispěl i sudí Hodek. Navíc jsme dostali dvě rychlé branky, znervózněli jsme, následně i diváci.. Samozřejmě takové ty nesportovní věci, jako že se naházely nějaké věci na led, tak k tomu nepatří. Ale v Plzni je hokejové prostředí, máme asi druhou největší návštěvnost v lize, což je parádní. Tím bych chtěl divákům poděkovat, protože tady je opravdu hokejové město, je zde obrovský hlad po úspěchu, jsou fantastičtí...

Mluvil jste o rozhodčích. Často se říká, že Radek Matějovský dostává trestné minuty jen za jméno…
Je to pravda. Kolikrát Mates faul ani neudělá a jde na trestnou, ale pověst si vybudoval sám a o to více si musí dávat pozor. Musím však říci, že se toho snaží vyvarovat, párkrát i dostal pokutu za zbytečné vyloučení a teď hraje parádně. Patří k oporám.

Diskutuje se i plánu extraligy kolem svátků, jak se na všechno díváte ze svého pohledu?
Mně by ani tak nevadilo, že se hraje mezi svátky, protože se tak hrálo i vloni a divácký efekt byl. Na druhou stranu mě zaráží, že se nyní dvakrát v úterý nehrálo, že se musí těsně před Štědrým večerem. Ale to není moje věc, my máme vše nalinkované, rozpis je daný, od APK odsouhlaslasený, tak hrajeme. Můj názor je, že se následující kolo mělo přehodit na začátek prosince.

A co vy osobně a Vánoce?
Já si jako každý rok říkám, že musím nakoupit dárky v říjnu, listopadu, abych si pak užil svátky.. No, mám dva. A to jsem včera koupil druhý (smích)… Takže to zase bude shon. Ale těším se, asi jako každý. Ani ne tak na jídlo, jako na atmosféru, stromeček…

Nějaký bod z Litvínova by se Vám asi pod ním líbil?
Ty už si musíme uhrát sami, to nám Ježíšek nenadělí (smích)...

Děkuji za rozhovor, přeji mnoho úspěchů…

-----------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------