Nadcházející zápasy musíme zvládnout, tohle mužstvo má na víc, prohlašuje Mario Cartelli

Plzeň - Výsledky plzeňského Lasselsbergeru nejsou v závěru sezóny podle očekávání. Modrobílí se místo bojů o přední příčky nachází na hranici mezi úspěchem a neúspěchem. Desátá pozice sice zaručuje účast v předkole play - off, ale vyrovnanost tabulky přináší i reálnou hrozbu neúčasti ve vyřazovacích bojích a zápasy o udržení. To si ale hráči Plzně rozhodně nepřipouštějí a věří v lepší zítřky. Během přestávky polykají vydatné tréninkové dávky a poctivě se připravují na klíčové boje, které rozhodnou. Důležitosti nadcházejících utkání si je vědom i Mario Cartelli, obránce plzeňského Lasselsbergeru, který přijal pozvání k našemu rozhovoru.

Mario Cartelli působí v zadních řadách Lasselsbergeru od sezóny 2OO3 / 2004, kam dorazil z extraligového Třince. Svými výkony v červenobílém dresu si několikrát vysloužil pozvánku do reprezentace, za kterou odehrál devět utkání. Před příchodem do Plzně byl pilířem třinecké obrany a jedním z nejproduktivnějších beků. Z Třince na čas odešel do Kladna, se kterým v sezóně 01/02 sestoupil do první ligy. Poté se ale do Třince vrátil a v již zmiňované sezóně 2003 / 2004 se dostal do hledáčku Plzně. Po zdravotních trablích s vyhřezlou ploténkou tedy oblékl modrobílý dres a plzeňským barvám je věrný dodnes. V sezóně 2006 / 2007 Cartellimu sice končila smlouva a měl nabídky z několika českých klubů, ale on se rozhodl k velké spokojenosti diváků zůstat a nadále hájit barvy západočeského celku.

Mario, nálada po nedělním zápase byla hodně špatná a skleslá. Už jste se z toho dostali a díváte se dopředu?
Ten nedělní zápas se nám vůbec nepovedl, prakticky nic nám nevyšlo. Ale kdybychom se v tom nadále vrtali, tak by to bylo určitě ještě horší. My se teď potřebujeme dostat do pohody, čekají nás nejdůležitější zápasy a my se na ně musíme poctivě připravit. To, co se stalo, už nemůžeme vrátit, z chyb se musíme poučit a napravit to v těchto zápasech. Čeká nás Liberec a hned vzápětí Kladno. To budou strašně důležité zápasy a ty musíme zvládnout. Kdybychom pořád měli v hlavách neděli, tak by to bylo špatné, musíme se dívat dopředu.

Vaše pozice rozhodně není podle představ. Jak vnímá tým současnou pozici a i hrozbu případné neúčasti v letošních vyřazovacích bojích?
My se o tom pořád bavíme. Celou sezónu tady předvádíme dobrý hokej, vyloženě nás nikdo nepřehrál a najednou se ocitáme přesně tam, kde jsme nechtěli být a kam tenhle mančaft vůbec nepatří. My to samozřejmě pořád probíráme, ale nechceme na to moc myslet. Musíme jít zápas od zápasu, sbírat body a na tabulku se podíváme až na konci.

Kde myslíte, že došlo k nějakému zlomu? Vždyť první čtvrtina byla naprosto výborná, Lasselsbergeru se dařilo, stříleli jste hodně gólů...
Nám se zprvu dařilo, spoustu mužstev jsme přehrávali, padalo hodně gólů, potom se nám přestalo střelecky dařit, nedokázali jsme dát gól, strašně jsme se na každou branku nadřeli. Hodně v tom hrála psychika. To je taková alfa a omega tohoto týmu. My jsme ve spoustě zápasů soupeře přehráli, hráli lépe než protivník, ale nedali jsme góly a to mančaft hodně srazí. Mužstvo se v tom pak začne trošku babrat a výkon jde trochu dolů. Ale já si myslím, že tady je teď jeden z nejlepších mančaftů a tam, kde jsme, tam vůbec nepatříme a budeme to chtít dokázat.

Probíhají za této situace nějaké speciální pohovory, nebo nějaké motivační prvky?
My se hecujeme před každým zápasem, ostatně celou sezónu a nálada v kabině je hodně bojovná a odhodlaná. My teďko tréninky musíme přizpůsobit těm dvěma důležitým venkovním zápasům, abychom je zvládli a byli dobře připravení.

Když porovnáte poslední dvě sezóny, loňskou a tuto letošní, kdy je v závěru sezóny situace podobná, může být klíčem k úspěchu přítomnost Martina Straky, tahouna týmu a přirozené autority?
Přítomnost Martina nám hrozně moc pomáhá. Minulý rok byl kapitánem Tomáš Divíšek, což byl také skvělý hráč a autorita, ale Martin to je … (přemýšlí)…to je prostě borec a pro nás to hraje obrovskou roli, on dokáže strhnout ten mančaft a je příkladem pro ostatní, určitá výhoda to je. Ale myslím, že tyto dvě sezóny se vůbec nedají porovnávat.

Na co se teď v tréninku v klíčové fázi sezóny především zaměřujete?
Určitě je to obranná činnost, protože nám tam naposledy padalo hodně gólů, ale my víme, co máme hrát, ale v neděli nám to vůbec nefungovalo. My se zaměřujeme na to, abychom opravdu na obraně zapracovali a také se zaměřujeme na střelbu, protože jsme schopni si vytvořit skvělé šance, ale nakonec to tam nepadá, takže i toto je velmi důležité. Takže se soustředíme na to, aby se vrátila střelecká pohoda a ty nejdůležitější zápasy jsme teďko ke spokojenosti nás i diváků zvládli.

Mario, děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí.