Z hlediska defenzivy jsme viděli letní hokej, hodnotí zápas Marian Jelínek

Karlovy Vary - Plzeňští hráči vyjeli k poslednímu střetnutí v základní skupině Tipsport Hockey Cupu do Karlových Varů. Jak známo, západočeské derby je vždy velké lákadlo a ačkoliv už o postupující Plzni bylo rozhodnuto, strhla se v KV Aréně bitva jako řemen. Plzeňští trenéři ale nevyužili své klíčové hráče a sestavu doplnili juniory. "Myslím, že můžeme být spokojeni,"říká i přes prohru trenér Marian Jelínek.

Mariane, jaké bylo dnešní utkání z Vašeho pohledu?
Myslím, že jsme viděli aktivní a letní hokej z hlediska defenzivy. Určitě jsme sem nepřijeli bránit. Chtěli jsme soupeře i trochu překvapit agresivním pojetím a přístupem. Věděli jsme, že vidí naši soupisku a je si vědom toho, že nastoupí hodně juniorů. I z tohoto hlediska jsem s přístupem hráčů spokojený. Dnes rozhodla vyzrálost hráčů Varů. Jsem spokojený i se závěrem, kdy jsme utkání mohli zdramatizovat, protože jsme soupeře zatlačili. Bohužel jsme ale v poslední vteřině inkasovali, místo toho, abychom dali kontaktní gól.

Zejména ve druhé třetině vás soupeř přečísloval. Z toho pramenil i druhý gól. Čemu to přisuzujete?
Stala se osobní chyba jednoho hráče a dostali jsme laciný gól. Nepřisuzuji to ničemu jinému, než osobní chybě hráče, který ví, co má dělat a je si toho vědom. Tím dostal našeho obránce do nepříjemné situace a soupeř toho využil.

Do utkání nastoupilo šest juniorů. Jak jste byl spokojen s jejich hrou?
Jsem velmi spokojen. Myslím si, že nebylo vidět, že jsou junioři a zhostili se hry velmi dobře. Ani neinkasovali mnoho gólů. Jsem tedy s nimi velmi spokojen a myslím si, že plzeňský hokej má do budoucna na čem stavět. I loni jsme hrávali s juniory a nejvíce jsme jich měli v Brně. Tam mladíků nastoupilo osm. Dnes bojovalo šest. Hráli a neseděli. Z tohoto důvodu jsem tedy spokojený.

Jak jste spokojený s výkony Dušana Salfického, který se do herního tempa teprve dostává?
Dušan dlouho nechytal. Je po zranění. Určitě se od něj očekává lepší výkon, ale jsem v klidu, protože vím, že Dušan se do toho dostane a potřebuje čas. Trénuje 14 dní po zranění. Chytal jeden zápas v Německu, dnes to byl druhý. Určitě bude chytat lépe.

Derby mezi Plzní a Karlovými Vary bývají vždy vyostřené. Nebáli jste se zranění?
Vůbec ne. Já to ani tak nevnímám. Nejsem Plzeňák. Jsem Plzeňák profesí. Všichni mi říkají, že je to derby a já to nevnímám. Stejně jsme hráli na Slávii a stejně budeme hrát kdekoliv jinde. Jen jeden pán za střídačkou mi připomněl, že to derby asi prožívá. Potom jsem si uvědomil, že karlovarští lidé toto derby prožívají asi jinak než jiný zápas. Já to beru trošičku jinak. Tři body z Varů mají stejnou hodnotu jako body ze Zlína nebo odkudkoliv jinud. Mě to nechává klidným.

Plzeň postoupila do semifinále Tipsport Hockey Cupu. Znamená to pro Vás něco nebo je to jen další přípravný zápas?
To ne, to bych lhal. Neplánovali jsme si do toho týdne žádné přátelské zápasy. Nikdo s námi už nechtěl hrát. Všechny termíny byly obsazené. Nám se utkání tedy velmi hodí, protože máme hluchý týden. Navíc v Plzni chodí relativně dost lidí a na semifinále věřím, že jich přijde ještě více. Hrajeme doma, takže si myslím, že je to jen pozitivní. Ať už se podíváme z hlediska termínu nebo lidí. Navíc do kasy přijdou nějaké peníze. Vidím tedy pouze pozitiva.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí.

-----------------------------------------------------------------------------------