Tomáš Slovák #54

Tomáš Slovák #54: Prostor dostávám a snažím se odvádět co možná nejlepší práci

Plzeň – Devětadvacetiletý bek Tomáš Slovák přišel v létě vyztužit obranu indiánů a zatím si vede znamenitě. Odehrál všechna utkání, mezi obránci platí za nejproduktivnějšího, těsně vede před parťákem Jiřím Hanzlíkem i tabulku plus/mínus. „Je zde super parta, úžasní fanoušci, pěkné město. Našel jsem si už i bydlení, takže maximální spokojenost,“ neskrývá své pocity.

Tomáši, jak se vám vlastně v Plzni líbí?
Moc. Je zde super parta, úžasní fanoušci, pěkné město. Našel jsem si už i bydlení, takže maximální spokojenost.

Plní se vaše představy, s kterými jste přicházel?
V létě jsem přišel s tím, že bych mohl pomoci mužstvu a snažím se odvádět co možná nejlépe svou práci. Zatím to klape, ale musíme jít dále a pořád makat.

Vyhovuje vám herní styl indiánů?
Ano, určitě mi vyhovuje. Dravý, útočný styl.

Platíte v Plzni za nejlepšího beka v plus/mínus, objevujete se na přesilových hrách, dostáváte hodně prostoru, dá se říci, že se naplnily vaše představy?
Před sezónou jsem říkal, že se budu snažit pomoci hlavně v obranné činnosti, ale když mohu takhle pomoci i dopředu, jsem za to jedině rád. Ten prostor mám a snažím se odvádět co možná nejlepší práci.

Záda vám kryje Rask, finský gólman z NHL, ten vám jistě práci ulehčuje…
Já se s Tukkou poznal ještě když byl dvacetiletý brankář v Tampare, kde jsme se potkali a už tehdy byl nejlepší v celé lize. Jsme rádi, že ho tu máme, moc nám pomáhá, ale nezapomínejme ani na Adama či Marka, je dobré mít takto kvalitní gólmany.

Přesto, poslední zápasy jste museli otáčet v posledních třetinách, chystáte před Libercem nějaké změny?
Je třeba říci, že Vary hrály velmi dobře. Ale hokej se hraje šedesát minut a my stále věřili, že se naší hrou prosadíme. V poslední části ten tlak nakonec propukl, využili jsme šance a skóre otočili. Takže určitě v Liberci nebudeme měnit nic, budeme se držet naší hry a hlavně musíme vždy odmakat celý zápas.

Po včerejším zaváhání Komety nyní právoplatně vedete ligu…
Sezóna je dlouhá, vždy může vyskytnout nějaká krize, ale tím se nesmíme zaobírat. Je třeba jít den ode dne, zápas od zápasu a nemyslím si, že je nějak důležité skončit po základní části na prvním místě. Hlavní je udělat play-off a pak už jen dobře načasovat formu. Takže první místo je pěkné, ale nepřeceňujeme ho.

S jakým obráncem se vám v týmu hraje nejlépe?
Hrajeme spolu neustále s Jiřím Hanzlíkem a myslím si, že to funguje. On je výborný a zkušený hráč.

Blíží se reprezentační pauze, o které si vy ale příliš nevydechnete…
Odpočinu si od extraligy, ale byl jsem nominovaný do reprezentace, tak uvidíme. Hrozně mě to těší a vážím si toho.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně úspěchů!