Martin Straka

Martin Straka: Celý zápas jsme věřili v úspěch!

Plzeň/Zlín - Škodovka po dlouhých letech poprvé získala titul mistra ligy. A rozhodujícím gólem ho Plzni přisoudil ten nejpovolanější muž - majitel, generální manažer i kapitán týmu, Martin Straka. Osud tomu chtěl, že se mu po pěti letech snažení povedlo dosáhnout cíle a dovést svůj tým k triumfu, o kterém navíc rozhodl brankou ve druhém prodloužení sedmého zápasu.

Finále extraligy nemohlo skončit pohádkovějším koncem. Martin Straka, který se do Plzně vrátil před pěti roky, stal se generálním manažerem a spolumajitelem, zachránil hokej v Plzni a předváděl na ledě po celou dobu, jak skvělý je stále hokejista, rozhodl gólem ve druhém prodloužení sedmého finálového zápasu o tom, že jeho klub získal poprvé v historii extraligový titul. „Věděl jsem, že je konec, i když jsem nejdřív vůbec nevěděl, že to je gól. Až když se Kovy rozjel ke mně, tak sem se otočil a chtěl sem jet k Mazimu, protože byl úplně fantastickej, ale myslim, že jsem k němu ani nedojel“ (úsměv).

Škodovka přitom sahala po vítězství v základní hrací době, když vedla díky gólu Jana Kováře. Jenže ten samý hráč byl v závěru utkání vyloučen a ševci se šesti bruslaři na ledě pouhých deset vteřin před třetí sirénou srovnali na 3:3 a poslali zápas do prodloužení. Zkušený kapitán Plzně se ale tímto zásahem rozhodit příliš nenechal. „Prostě sem si sednul a říkal sem si, že buď mi je to souzený, nebo není, a podle toho to stejně dopadne. Ale byl jsem v pohodě, celý zápas i během toho prodloužení jsem se cítil bezvadně.“ To nakonec potvrdil, když sám po Kovářově nahrávce procedil puk pod rukou zlínského gólmana a přisoudil Plzni vůbec první titul mistra.

Několik generací plzeňských hráčů i fanoušků snilo marně o tom, že Škoda dosáhne jednou na titul mistra, Dočkali se až teď, po sedmém finále, které se nakonec natáhlo skoro na sto minut. „Nemohlo to být krásnější utkání - sedmý zápas, dvě prodloužení, deset vteřin do konce ten jejich gól…ale pořád jsme tomu všichni věřili, museli jsme to hodit za hlavu,“ prozradil kapitán i majitel klubu v jedné osobě, že celý úspěchu věřil celou dobu.

I když se v prodloužení štěstí nakonec opravdu přiklonilo na stranu Plzně, měli i ševci šance rozhodnout, ale jejich střelcům ve vyložených šancích svázala ruce nervozita z tíhy okamžiku. Nejdříve netrefil prázdnou branku Okál, a poté ani zkušenější útočník Veselý. „Ve druhým prodloužení na mě najel Čajánek a Veselý to mohl dát do prázdný, tam sem si říkal „Ty vole, to je v pr**li“, ale pak se to otočilo na naší stranu a padlo to tam,“ oddechl si ještě po vítězném zápase plzeňský patriot, který už si tou dobou v klidu vychutnával zasloužený vítězný doutník.