Richard Kristl #70

Na nervozitu nebyl čas, popisuje Richard Kristl

Spolupráce týmů SHC Klatovy a HC Škoda Plzeň je prospěšná pro oba týmy. Mladí plzeňští hráči, kteří v Klatovech hrají, se mohou díky skvělým výkonům v extralize prosadit. Jako například v nedělním zápase Richard Kristl.

Střelcem prvního gólu indiánů v nedělním zápase v Hradci Králové, který HC Škoda Plzeň vyhrála 6:2, byl devatenáctiletý plzeňský talent Richard Kristl. První extraligový zápas za plzeňské áčko, první gól. „Na nervozitu nebyl čas. Moc jsem se těšil. Brzy přišla příležitost. Hradečtí špatně střídali. Miro Preisinger mě skvěle našel a na nájezdy si docela věřím,“ popisuje samotný hráč.

Do sestavy mu pomohly především famózní výkony, které odvádí v týmu SHC Klatovy, spřáteleném klubu HC Škoda Plzeň. Zde hrají mladí hráči, kteří se v extraligové Plzni nevejdou do sestavy. V sobotním zápase (3. 10. 2015) s týmem HC Lední medvědi Pelhřimov, který SHC Klatovy vyhrály 8:4, získal Kristl 7 bodů (2+5). Zápas rozhodl o jeho povolání do A mužstva k nedělnímu zápasu s týmem HC Mountfield Hradec Králové. „Byl na ledě téměř u všech branek. To svědčí o všem,“ uvádí Pavel Vostřák, který začal tým SHC Klatovy trénovat před touto sezónou. „Jasně jsem řekl hráčům, že mě nezajímá, co bylo předtím. Všichni jsme začali od nuly. Každý má šanci hrát extraligu. Hráči se v Klatovech mohou rozehrát ke kvalitním výkonům,“ říká Vostřák.

Bilance z posledního zápasu podle Pavla Vostřáka jasně ukazuje na Kristlovy přednosti, kterou je především produktivita. „Jde na led s tím, že chce dát gól. Výborně umí přečíst hru. Neuhýbá před zodpovědností a tlačí se do zakončení. Buď sám skóruje, nebo předkládá gólové šance spoluhráčům,“ uvádí Pavel Vostřák s tím, že ani dnešní hvězda KHL Jan Kovář, který je hokejovým vzorem Richarda Kristla, nehrál kdysi v Klatovech v takovém stylu. V Klatovech odehrál plzeňský odchovanec 6 zápasů, ve kterých dal skvělých 11 gólů a na 9 asistoval.

„Vytáhli jsme si ho do prvního týmu, protože sbíral hodně bodů. Dali jsme mu šanci a on se odměnil tím nejlepším možným způsobem, gólem. Potřebuje se zlepšit v obranné fázi, ale útočník je na svůj věk určitě kvalitní,“ uvádí Ladislav Čihák, asistent trenéra HC Škoda Plzeň. KKristl bude dál hrát za SHC Klatovy. V úterý (6. 10. 2015) trénovat v Klatovech, ve středu jede s týmem Klatov na zápas do Písku. „Teď záleží na něm, jak se bude prezentovat v Klatovech. Samozřejmě také na vývoji extraligy, jak se nám budou vyhýbat zranění. Ale především jak uchopí svou šanci,“ upozorňuje Ladislav Čihák.