DOR SF3: MHK - PLZ 1:3

Dokonáno jest! Dorost postupuje do finále!

Po dvou domácích výhrách se semifinálová série přesunula na východ Čech, kde Plzeňané v případě výhry mohli slavit postup do finále. A to se nakonec také povedlo.

Mountfield HK - HC Škoda Plzeň

1:3
1:1, 0:1, 0:1

Branky a nahrávky: 19. Mach (Šimek) – 14. Mazanec (Eichler, Benák), 40. Eichler (Titlbach), 60. Lučan.
Průběh utkání: 0:0, 0:1, 1:1, 1:3.

Rozhodčí: Jaroš – Bohuněk, Dědek.

vyloučení
4:3
Využití
0:0
V Oslabení
1:0
střely na branku
25:37
Diváci
178

Mountfield HK

Kasal (Mrázek) – Fiala, Žaba (A), Pavič, Burda, Mráz, Bezpalec, Samek – Pavlík, Jón, Vencl (C), Síla, Hora, Mach, Klíma, Trejbal, Šimek, Král.

HC Škoda Plzeň

Jansa (Mařík) – Jiříček, Lučan (A), Hromádka, Buzek (A), Skala, Eichler – Bílek, Beran, Hořejší (C), Mazanec, Řehoř, Pittr, Kaiser, Kučera, Benák, Titlbach, Makovec.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Daniel Jansa 60 25 1 24 96,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Adam Benák 0 1 1 0 0
Matyáš Beran 0 0 0 0 0
Jan Bílek 0 0 0 0 0
Adam Buzek 0 0 0 2 0
Josef Eichler 1 1 2 2 2
Marek Hořejší 0 0 0 2 2
Jakub Hromádka 0 0 0 1 0
Adam Jiříček 0 0 0 0 0
Šimon Kaiser 0 0 0 0 0
Jan Kučera 0 0 0 2 0
Antonín Lučan 1 0 1 0 2
Petr Makovec 0 0 0 -1 0
Aleš Mazanec 1 0 1 2 0
Tomáš Pittr 0 0 0 0 0
Denis Řehoř 0 0 0 0 0
Tomáš Skala 0 0 0 0 0
Adam Titlbach 0 1 1 0 0

komentář

Plzeň vstoupila do utkání dobře, hned ve druhé minutě měl slibnou příležitost Aleš Mazanec, který dorážel střelu svého spoluhráče, Kasal se však na poslední chvíli stačil přesunout. Na druhé straně pálil Jiří Klíma, Jansa se ovšem překvapit nenechal. Plzeňský brankář neměl ani záhy problém se střelou Bezpalce od modré čáry. Krátce za polovinou první třetiny se poprvé měnilo skóre. Kasal vyrazil ránu Eichlera pouze před sebe a k dorážce nejrychleji přispěchal Aleš Mazanec, který se následně trefil přesně mezi jeho betony. Za Hradec se snažil na plzeňský gól zareagovat David Pavič, který bleskově pálil od modré čáry, Jansa byl opět připraven. V závěru úvodní dvacetiminutovky si hosté zahráli první početní výhodu, nicméně z branky se paradoxně radovali hráči domácího Mountfieldu. Šimek v rychlém brejku oslovil Marka Macha, který se trefil přesně k levé tyči.

I do prostředního dějství vstoupila Plzeň aktivněji, krátce po vyhraném buly střílel Adam Buzek, Kasal svou vyrážečkou poslal puk do rohu ledové plochy. Nedlouho poté putovali domácí dokonce do tří, nabídnutou situací si Plzeňané ale nedokázali poradit. Nebezpečná byla zejména rána Jakuba Hromádky, kterou domácí maskovaný muž se štěstím pouze vyrazil před sebe. Lépe si vzápětí nevedl ani Jan Kučera z pravého kruhu. O pár minut později se karta obrátila a po faulu Eichlera měli domácí k dispozici výhodu jednoho muže navíc. Pavič se dostal k zajímavé střele, Daniel Jansa, i když neměl zcela ideální výhled, puk dokázal zkrotit. V poslední minutě měl na hokejce vedoucí trefu Jan Vencl, který jel sám na plzeňského brankáře, betony Jansy ovšem k sobě sklaply včas. A tak zaúřadovalo známé sportovní pravidlo nedáš - dostaneč. Patnáct vteřin před koncem druhé třetiny napřáhl Josef Eichler a jeho ostrý projektil skončil až v síti, hradecký gólman měl zakrytý výhled a nestačil tudíž včas zakročit.

Poslední dějství odšpuntovali hosté střelou od modré čáry, Bezpalec avšak skóre opět nesrovnal. Naopak třetí branku měl na hokejce Adam Buzek, jeho projektil ovšem zastavil branková konstrukce. Stejný hráč pálil i posléze v početní výhodě, Kasal jeho tečovanou ránu zastavil svým betonem. Už při rovnovážném stavu na ledě byl zcela sám u pravé tyčky Jiří Klíma, domácí útočník střílel z jedničky, Jansa se však bleskurychle stačil přesunout. V 53. minutě jeli dva Plzeňané sami na brankáře, Jan Kasal se ale stihl roztáhnout na brankové čáře a nadále tak držel svůj tým ve hře. Hradec toužil za každou cenu vyrovnat. Lukáš Král, autor dvou tref z utkání číslo dvě, napřáhl od pravého mantinelu, černý nesmysl zůstal pod betony brankáře Škodovky. Dvě minuty před koncem hosté faulovali, navíc Kasal zůstal na lavičce, Hradec tak hrál šest na čtyři. Plzeň ovšem velkému nátlaku Mountfieldu odolala, navíc vteřinu před koncem pečetil plzeňské vítězství střelou do prázdné brány Antonín Lučan. Indiáni po velkém boji vyhráli 3:1, což znamená jediné - Škoda Plzeň postupuje do finále!



FOTO: Martin Voltr.

Ohlasy trenérů

Václav Pánek (Mountfield HK): „Chtěli jsme do utkání dobře vstoupit, věděli jsme, že musíme vyhrát, pokud si chceme prodloužit sezónu. Celkově to byl vyrovnaný duel, rozhodl v něm konec druhé třetiny, kdy jsme ze samostatného nájezdu nevstřelili gól, vzápětí jsme naopak dostali na 1:2. Závěr už byl z naší strany nervózní, byla tam asi taková tíha okamžiku. Bohužel jsme se nedostali do souvislejšího tlaku a nedokázali už vyrovnat. Plzni gratulujeme, byla výborným soupeřem a zaslouženě přes nás postoupila.“

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Přestože jsme vyhráli 3:0 na zápasy a svědčí to jednoznačně, tak ta série byla těžká. Soupeř hrál velmi dobře, první utkání bylo pro nás těžké, druhé se štěstím šlo pro nás na nájezdy. Teď to bylo zase o jednom gólu, série jako taková ale byla vyrovnaná. Kluci si za tím šli, ukázali ohromnou vůli a bojovnost, za což jim chceme s kolegou poděkovat. Zasloužili si to za tu celoroční dřinu. Jsme ve finále, ale nekončí to a chceme si dojít pro ten titul. Z týmu jsme cítili charakter už po vyhraném letním turnaji v Plzni, kluci mají dobře natrénováno, měli těžkou celoroční přípravu. Teď to v play off graduje, ale všechny zápasy byly těžké a o to je teď lepší, že dostane tým prostor na odpočinek a připraví se na finále.“