PLZ - SPA 4:0

PLZ - SPA 4:0 - Čech, Slovák, Fin a Švéd zničili Spartu!

Před televizními kamerami přivítala na svém ledě Plzeň pražskou Spartu. Minulou sezónu oba vzájemné zápasy na západě Čech ovládla Škoda a i dnes indiáni do utkání vstoupili velmi dobře.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

4:0
1:0, 1:0, 2:0

Branky a nahrávky: 12. Hrabík (Baránek, Zámorský), 28. Blomstrand (Suchý, Kaňák), 48. Rekonen (Hrabík), 58. Holešinský.
Průběh utkání: 0:0, 4:0.

Rozhodčí: Sýkora, Šindel – Svoboda, Zíka.

vyloučení
0:7
Využití
1:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
25:25
Zblokované střely
17:14
Hity
5:5
Vhazování
31:31
Diváci
4397

HC Škoda Plzeň

Pavlát (Mi. Svoboda) – Baránek, Zámorský, Kvasnička, Kremláček, Houdek, Kaňák, Vitaloš – Schleiss (C), Kodýtek (A), Holešinský – Blomstrand, Mertl (A), Rekonen – Hrabík, Malát, Adamec – A. Dvořák, Suchý, Bitten.

HC Sparta Praha

Kovář (Kořenář) – Krejčík, Moravčík, Kempný, Mikliš, Němeček, Jandus, Polášek (A) – Konečný, Sobotka (A), Řepík (C) – Buchtele, Horák, D. Simon – E. Thorell, D. Vitouch, Tomášek – M. Vitouch, G. Thorell, Hauser.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Pavlát 60 24 0 24 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Adamec 0 0 0 1 0
Marek Baránek 0 1 1 2 0
Samuel Bitten 0 0 0 0 5
Ludwig Blomstrand 1 0 1 1 0
Adam Dvořák 0 0 0 0 0
Adrián Holešinský 1 0 1 1 0
Michal Houdek 0 0 0 1 0
Kryštof Hrabík 1 1 2 2 0
Lukáš Kaňák 0 1 1 1 0
Petr Kodýtek 0 0 0 0 0
Vladimír Kremláček 0 0 0 0 0
David Kvasnička 0 0 0 0 0
Sebastián Malát 0 0 0 1 0
Tomáš Mertl 0 0 0 1 0
Aleksi Rekonen 1 0 1 1 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 0
Filip Suchý 0 1 1 1 0
Petr Zámorský 0 1 1 2 0

komentář

Utkání začalo pěkně zostra, hned po pár vteřinách hry si našel odražený kotouč u pravé tyče volný Vladimír Sobotka, z vyložené pozice avšak domácí branku přestřelil. Na druhé straně zkoušel zahrozit Adam Dvořák, proti jeho dvou ranám byl Kovář pozorný. Za Pražany vzápětí střílel Michal Moravčík, jeho střela od modré čáry ale přistála jen v lapačce Pavláta. Následně rychlé přečíslení dvou na jednoho vzal na sebe Vitouch, i s touto situací si nicméně maskovaný muž indiánů poradil. Nedlouho poté Blomstrand šikovně od modré čáry uvolnil mezi kruhy Tomáše Mertla, ten ovšem puk poslal jen do betonu Kováře. Až následně se poprvé měnilo skóre. Petr Zámorský na modré čáře zlomil hokejku, puk se ovšem přívětivě odrazil k Marku Baránkovi, jehož ránu šikovně tečoval mimo dosah brankáře Kryštof Hrabík. V závěru mohli domácí svůj náskok dokonce zvýšit, z pravého kruhu dobře servíroval puk na brankoviště Václav Adamec a od brusle hostujícího obránce zamířil puk jen kousek vedle brány. Po dvaceti minutách tak vedla Škoda o jednu branku.

Na startu druhé dvacetiminutovky dostal mnoho prostoru na pravém kruhu novic Holešinský, vzdálenější tyč o kousek ale minul. Z rychlého protiútoku mohla záhy Sparta srovnat, rovněž z pravého kruhu vypálil Mikliš a jeho nebezpečnou ránu ztečoval na brankovou konstrukci obránce Baránek. To Plzeň byla o tři minuty později přesnější. Filip Suchý našel na útočné modré čáře Ludwiga Blomstranda, který si poté pohrál s Krejčíkem a Kovářovi zasunul kotouč za brankovou čáru. V polovině utkání dostala Škoda možnost první přesilové hry, v ní nebezpečně pálil Tomáš Mertl, Kovář ale včas zasáhl svým betonem. Už při rovnovážném stavu měl další velkou šanci při své premiéře v modrobílém dresu Adrián Holešinský, jeho prudkou ránu nyní zastavila pravá tyč. Ve druhé periodě nakonec opět padla jediná trefa, jelikož v závěru domácího brankáře nepřekonal ze samostatného nájezdu Michal Řepík.

Poslední dějství odšpuntoval střelou Petr Zámorský, avšak náskok domácích nezvýšil. Vzápětí se rozhodli vyřešit Bitten s Miklišem spor bitkou, od rozhodčích oba inkasovali trest na pět minut. Nedlouho poté zcela zbytečně Sparta dvakrát po sobě faulovala, Škodovka dostala k dispozici dlouho početní výhodu pět na tři a tu nakonec také zužitkovala. Aleksi Rekonen napřáhl na pravém kruhu a jeho střela zápěstím propadla Kovářovi až do branky. Indiáni si pohodlně hlídali svůj náskok, Holešinský po kličce do středu opět provětral obranu Sparty, prostor mezi třemi tyčemi nicméně minul. Z protiútoku neuspěl ani Michal Kempný, který si šikovně sjel od modré čáry až před branku Plzně, avšak ani on nemířil přesně. Pět minut před koncem se hosté řítili do rychlého brejku ve vlastním oslabení, Němeček dostal přihrávku na levou stranu, z voleje ale minul. Tři a půl minuty před koncem to hosté zkusili v šesti bruslařích, avšak risk jim nevyšel, ba naopak. Při svém prvním zápase za Škodovku trefil opuštěnou klec Adrián Holešinský. Plzeň zničila Spartu 4:0.

Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Jsme strašně rádi, že jsme utkání zvládli. Věděli jsme, že potřebujeme bodovat a to se nám nakonec také povedlo. Hráče musíme pochválit, celý zápas odmakali a měli tlak do brány. Podařilo se nám vstřelit branky, samozřejmě, že ve hře byly i pasáže, kdy nás Sparta zamkla, ale vždy jsme se z toho dokázali dostat.“

Patrik Martinec (HC Sparta Praha): „Výsledek je pro nás velké zklamání. Když v zápase nevstřelíme branku, tak nemůžeme pomýšlet na jakýkoliv bodový zisk. Druhým faktorem dnešní prohry byla naše nedisciplinovanost, jelikož jsme měli sedm faulů a to je hrozně moc.“