SPA - PLZ 3:0

SPA - PLZ 3:0 - I třetí vzájemný souboj patřil domácím

Můj dům - můj hrad. Oba vzájemné zápasy se Spartou v letošní sezóně zatím patřily domácím celkům. Těsně před Vánoci se pokoušeli protrhnout tuhle sérii plzeňští indiáni, avšak v O2 areně se jim nedařilo.

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň

3:0
2:0, 1:0, 0:0

Branky a nahrávky: 5. M. Forman (Horák, Polášek), 7. M. Forman (Sobotka, Řepík), 35. Řepík (TS).
Průběh utkání: 0:0, 3:0.

Rozhodčí: Úlehla, Kika – Lučan, Špůr.

vyloučení
2:5
Využití
0:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
33:11
Zblokované střely
13:3
Hity
5:5
Vhazování
44:12
Diváci
12107

HC Sparta Praha

Kovář (Kořenář) – Moravčík, Krutil, Polášek (A), Tomek, Mikliš, Jandus, Pohl – Forman, Sobotka (A), Řepík (C) – E. Thorell, Horák, Tomášek – Buchtele, Vitouch, Safin – Konečný, G. Thorell, Dvořáček.

HC Škoda Plzeň

Pavlát (Vondraš) – Kaňák, Zámorský, Kvasnička, Piskáček (C), Houdek, Kremláček – Hrabík, Kodýtek (A), Pour – Suchý, Mertl (A), Holešinský – A. Dvořák, Bitten, Rekonen – Dáňa, Soukup, Malát.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Pavlát 60 33 3 30 90,91 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Samuel Bitten 0 0 0 0 2
Josef Dáňa 0 0 0 0 0
Adam Dvořák 0 0 0 0 0
Adrián Holešinský 0 0 0 -2 0
Michal Houdek 0 0 0 0 0
Kryštof Hrabík 0 0 0 0 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 -1 0
Petr Kodýtek 0 0 0 0 0
Vladimír Kremláček 0 0 0 -1 0
David Kvasnička 0 0 0 0 2
Sebastián Malát 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 0 0 0 -2 0
Jan Piskáček 0 0 0 0 2
Jakub Pour 0 0 0 -1 2
Aleksi Rekonen 0 0 0 0 0
Marek Soukup 0 0 0 0 2
Filip Suchý 0 0 0 -1 0
Petr Zámorský 0 0 0 -2 0

komentář

Do zápasu vstoupili aktivně domácí, hned v úvodní minutě se cpal před branku Vladimír Sobotka, Dominik Pavlát, jenž v plzeňském brankovišti nahradil Miroslava Svobodu, dokázal zasáhnout za cenu sebeobětování. Nedlouho poté hrála Sparta početní výhodu, na pravém kruhu napřáhl Horák a letící kotouč šikovně tečoval mimo dosah hostujícího brankáře Miroslav Forman. Ve stejně minutě dostali Pražané puk do sítě podruhé, avšak kotouč prošel do svatyně Pavláta nad nadzvednutou brankou. Nicméně po následném buly se puku zmocnil na modré čáře explzeňský Michal Moravčík a touš znovu nechytatelně zasáhl ze vzduchu Miroslav Forman. Sparta byla nadále aktivnějším týmem, ale o slovo se vzápětí přihlásila také Plzeň, avšak Jakub Kovář byl pozorný. Poté na hattrick útočil v početní výhodě Forman, Pavlát jeho pokus tentokrát vykopl svým betonem. Na druhé straně se natahoval po kotouči Jakub Pour, jeho zakončení avšak nemělo tíženou přesnost. A když neuspěl střelou od levého mantinelu Filip Suchý, odcházeli plzeňští hráči po úvodní části do šaten s dvoubrankovou ztrátou.

Druhou periodu začala Škoda v přesilové hře, Kováře v brankovišti ale příliš neohrozila. Při rovnovážném stavu předkládal Forman v rychlém přečíslení puk Sobotkovi, ten však netrefil ideálně. Následně na vrcholu pravého kruhu napřáhl Jakub Pour, gólman Sparty si nebyl jistý svým zákrokem, přesto za jeho zády rána neskončila. Na opačné straně pálil opět Vladimír Sobotka, tentokrát jeho pokus zastavila až branková konstrukce. Do černého nemířil ani Michal Houdek, který vypálil ostře od modré čáry. Své rychlé brusle o pár chvil později ukázal Michal Řepík, který prchal plzeňské obraně, Piskáček ho zastavil jen za cenu trestného střílení. K němu se rozjel sám faulovaný hráč a s přehledem ho proměnil. Na rozdíl dvou branek mohl snížit Kryštof Hrabík, který šikovně tečoval kotouč, avšak neujala se ani následná dorážka Petra Kodýtka. Malý šikula Plzně to v následující minutě zkusil ještě jednou, jenomže ani v tomto případě se fanouški Plzně z branky neradovali.

V závěrečném dějství se dlouho čekalo na větší šanci, Sparta si svědomitě hlídala svůj náskok. Až v další přesilové hře nebezpečně střílel od modré čáry Adam Polášek, strážce plzeňského brankoviště si ale skvěle počínal i proti dorážce Buchteleho. V přečíslení dvou na jednoho zase vzal odpovědnost na sebe Konečný, i proti jeho pokusu dokázal zasáhnout Pavlát. Pro změnu Safin měl zase plno prostoru mezi kruhy, nikým neatakovaný ale domácí útočník trefil jen prostor, kde byl připravený maskovaný muž indiánů. Škodovka se v zakončení spíše trápila, za to Sparta měla jednu velkou šanci za druhou. Po vyloučení Piskáčka se zjevil sám před gólmanem Michal Řepík, podruhé v zápase černou gumu nicméně do branky nepropasíroval. Vzápětí zase napálil Sobotka jen tyčku. Před zraky více než dvanácti tisíc diváků Plzeň na Spartu nestačila, podlehla jí 0:3.

FOTO: Jan Beneš.

Ohlasy trenérů

Hans Wallson (HC Sparta Praha): „Byl to dobrý zápas, celých šedesát minut. Chtěli jsme dobře začít, to se nám podařilo, a poté jsme utkání kontrolovali až do samotného konce. Dobře jsme forčekovali, vraceli se zpátky do obrany. Celkově jsme podali velmi dobrý týmový výkon. Fanoušci vyotvořili skvělou atmosféru, v ní se nám hrálo velmi dobře.“

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Vstoupili jsme špatně do utkání a celkově se nám zápas vůbec nepovedl. Nehráli jsme dobře, přesilové hry nám nešly, Sparta byla jednoznačně lepší a zaslouženě vyhrála. My se musíme ze zápasu poučit, vrátit se k základním věcem, které nás zdobily a zapomenout na dnešní utkání.“