PLZ - LIB

PLZ - LIB 1:3 - Jeden přesně mířený šíp na body nestačil

Poprvé od jarního předkola play off přivítala Plzeň na svém ledě Bílé Tygry z Liberce. První vzájemný duel letošní sezóny ovládla Škodovka, která vyhrála na severu Čech na 4:3 po samostatných nájezdech.

HC Škoda Plzeň - Bílí Tygři Liberec

1:3
0:0, 1:1, 0:2

Branky a nahrávky: 38. Mertl (Pour) – 28. Melancon (Flynn, A. Najman), 46. Hawryluk (Budík, Flynn), 59. Flynn (Rychlovský, Filippi).
Průběh utkání: 0:0, 0:1, 1:1, 1:3.

Rozhodčí: Pražák, Květoň – Brejcha, Gerát.

vyloučení
4:3
Využití
0:1
V Oslabení
0:0
střely na branku
33:33
Zblokované střely
18:12
Hity
3:0
Vhazování
20:33
Diváci
3256

HC Škoda Plzeň

Hlavaj (Pavlát) – Malák, Zámorský, Laakso, Dujsík, Piskáček (A), Kvasnička, Houdek – Schleiss (C), Mertl, Holešinský – Söderlund, Indrák, Lev (A) – Pour, Jansa, Rekonen – Hrabík, Straka, Matýs.

Bílí Tygři Liberec

Pařík (D. Král) – McCoshen, Melancon, Budík, Knot, Ivan, Galvas, Derner – Rychlovský, Filippi (A), Klíma – Flynn, A. Najman, Hawryluk – Birner (C), Bulíř (A), Pérez – Vlach, Šír, Pekař.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Samuel Hlavaj 60 32 2 30 93,75 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Dujsík 0 0 0 0 0
Adrián Holešinský 0 0 0 -2 0
Michal Houdek 0 0 0 0 0
Kryštof Hrabík 0 0 0 0 0
Miroslav Indrák 0 0 0 0 2
Filip Jansa 0 0 0 0 2
David Kvasnička 0 0 0 0 0
Aleksi Laakso 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 -1 2
Daniel Malák 0 0 0 0 2
Ondřej Matýs 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 1 0 1 -1 0
Jan Piskáček 0 0 0 -1 0
Jakub Pour 0 1 1 1 0
Aleksi Rekonen 0 0 0 0 0
Jan Schleiss 0 0 0 -1 0
Tim Söderlund 0 0 0 -1 0
Petr Straka 0 0 0 0 0
Petr Zámorský 0 0 0 0 0

komentář

Utkání začalo přesilovou hrou Bílých Tygrů, v ní nebezpečně pálil Tomáš Filippi, český reprezentant ovšem minul domácí klec. Plzeň odpověděla šancí v páté minutě. Liberec propadl ve středním pásmu, domácí se bleskově dostali do situace dvou na jednoho. Straka oslovil na pravém křídle Ondřeje Matýse, proti jeho pokusu se na poslední chvíli ale přesunul Pařík. Záhy dostal Filip Jansa skvělý pas mezi kruhy, z nadějné pozice ale hostujícího brankáře nepřekonal. Krátce za polovinou první třetiny měla Škoda další velkou možnost na otevření skóre. Před brankou zůstal Jakub Lev, který dorážel ránu od modré čáry, Pařík jeho pokus vykopl svým betonem. Při další přesilové hře Liberce napřáhl Adam Najman, po jeho ráně zazvonila pravá tyč. A když neuspěl ani Michal Bulíř, který trestuhodně přestřelil poloprázdnou bránu, skončila první třetina bez branek.

Prostřední část odšpuntovali domácí další velkou šancí. Před brankou byl dobře postavený Filip Jansa, skrz beton gólmana avšak kotouč do sítě nedostal. Plzeň záhy hrála přesilovou hru, ta se jí příliš nepovedla, pouze Jakub Lev více ohrozil branku soupeře. Krátce před polovinou utkání se poprvé měnilo skóre, k nelibosti fanoušků šel do vedení Liberec. Flynn našel před brankou T.J. Melnacona, který procedil u tyčky puk do sítě. Náskok Severočechů mohl navýšit Adam Najman, který jel sám na Samuela Hlavaje, proti jeho ráně ale skvěle zasáhl maskovaný muž indiánů svou lapačkou. Na druhé straně pálil z osy hřiště Rekonen, v hledišti to jen zahučelo. Až na konci 38. minuty mohly poprvé nad hlavy vyletět ruce plzeňských fanoušků. Za brankou Paříka vybojoval puk Jan Schleiss, který záhy našel na levém kruhu Tomáše Mertla, ten nejprve brankáře Liberce nepřekonal, poté si ale vzal znovu odražený kotouč, obkroužil s ním branku a černou gumu zasunul do brány. I po čtyřiceti minutách tak nadále platil nerozhodný stav.

Hned po pár vteřinách třetí části se snažil tečovat letící kotouč Jan Schleiss, puk přistál však jen u připraveného Paříka. Lépe si nevedl ani Petr Zámorský, který krátce po sobě vyslal hned dvě střely, první do nohou obránce, při druhé musel být gólman Tygrů na pozoru. Skóre se tak nakonec měnilo na druhé straně. V přesilové hře Budík našel na levém kruhu Jayceho Hawryluka, který se trefil přesnou ranou k bližší tyči. Škoda mohla rychle odpovědět, Tim Söderlund oklamal soupeře ve středním pásmu, čímž rozjel rychlou akci domácího celu, zprava nakonec střílel Hrabík jen do připravené lapačky Paříka. Po nahození Zámorského zase vehementně dorážel puk Tomáš Mertl, puk si ale cestičku do brány nenašel. Pět minut před koncem zkoušel své štěstí z osy hřiště Miroslav Indrák, skóre se však neměnilo. V závěru to domácí zkusili při hře bez brankáře, avšak vyrovnat se jim již nepovedlo. Prázdnou bránu naopak trefil Oscar Flynn, který tak dal výsledku definitivní podobu. Plzeň podlehla Liberci 1:3.

FOTO: Marek Švamberg.

Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Nám se ten zápas nepovedl. Liberec měl lepší pohyb. Na začátku utkání jsme měli dvě oslabení, čímž jsme soupeře nastartovali. Dlouho jsme si koledovali o branku, kterou jsme nakonec také ve druhé třetině dostali. Podařilo se nám vyrovnat, bojovali jsme, ale ve třetí třetině jsme zase udělali zbytečný faul, který Liberec potrestal. Nepředvedli jsme dobrý výkon, to musíme uznat.“

Jiří Kudrna (Bílí Tygři Liberec): „Bylo to těžké utkání, domácí hráli velmi bruslivý hokej. My jsme s naším výkonem ale maximálně spokojení, navíc nám skvěle zachytal brankář Pařík. Odvedli jsme poctivý výkon, hráli jsme celoplošný hokej, byli jsme silní v osobních soubojích. Jsme šťastní po výborném výkonu za tři body, velice si jich ceníme a vážíme.