SLA – PLZ 4:3sn – Plzeň si ze Slavie odváží bod

Plzeň/Praha – Slavnostní zápas čekal na indiány na ledě pražské Slavie. Sešívaní hokejisté slavili výročí, a proto požádali svého dnešního soupeře, zda by je nenásledovali a neodehráli dnešní významné utkání také v retrodresech. Plzeňský hokejový tým svému soupeři vyšel vstříc, a tak 7771 diváků vidělo po dlouhé době hokejové oblečení bez reklam. Hokejisté se rozstříleli hlavně až ve 3. Třetině, kde padla většina gólů zápasu. Slavisté vždy vedli, Plzeň ale na každý jejich gól dokázala odpovědět. Rozhodnout o vítězi musely nakonec až samostatné nájezdy. Nájezdy tedy byly napínavé stejně jako celý zápas, od třetí série byl dokonce nasazen Salfický. Až ve čtvrté sérii rozhodl Svoboda. Straka, který musel dát, neuspěl.

HC Slavia Praha - HC Škoda Plzeň

4:3sn
1:1, 0:0, 2:2 – 0:0

Branky a nahrávky: 1. Jelínek (Svoboda), 41. Vašíček (Vondrka, Svoboda), 48. Micka (Třetina, Doležal), rozhodující nájezd T. Svoboda - 8. Vlasák (Jeřábek), 45. Vostřák (Jeřábek), 50. Vlasák (Jeřábek, Straka). Rozhodčí: Minář, Trombík - Kis, Prchal. Vyloučení: 5:3 – za faul Benáka (PLZ) nařízeno TS. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 7771. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3.

HC Slavia Praha

Kopřiva - Roth, Vašíček, Kuboš, Barák, Kolařík, Žižka, Krejčík - Krenželok, Třetina, Vondrka - T. Svoboda, Jaškin, Tomica - Micka, P. Jelínek, Doležal - Pospíšil, Sklenář, Poletín.

HC Škoda Plzeň

Horčička (66. Salfický) - Benák, Jiří Hanzlík, Jeřábek, Modrý, Dresler, Frolo, St. Pierre - Vostřák, Vlasák, Svačina - Stránský, Straka, Dvořák - Lammers, M. Heřman, Johnson - T. Rachůnek, Haman, Plášek - Petruška

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Luboš Horčička 65 26 3 23 88,46 0
Dušan Salfický 0 1 0 1 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Benák 0 0 0 -2 0
Jan Dresler 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Tomáš Frolo 0 0 0 -1 0
Radek Haman 0 0 0 -2 2
Jiří Hanzlík 0 0 0 -1 0
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 3 3 2 0
Nicholas Johnson 0 0 0 -1 0
John Lammers 0 0 0 0 2
Jaroslav Modrý 0 0 0 2 2
Karel Plášek 0 0 0 0 0
Tomáš Rachůnek 0 0 0 0 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 1 1 1 0
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Vladimír Svačina 0 0 0 -1 0
Tomáš Vlasák 2 0 2 2 0
Pavel Vostřák 1 0 1 1 0

komentář

Slávisté vstoupili do Historic game jak se patři, hned po třiceti devíti vteřinách totiž otevřel skóre po přihrávce Svobody Petr Jelínek přesným projektilem z mezikruží. Vyrovnat mohl o pár chvil později Jaroslav Modrý, jenž se dokázal z vlastního pásma prokličkovat až před Kopřivu, domácího gólmana ale bekhendovou střelou nepřekonal.

O srovnání skóre se postaral až při přesilové hře Tomáš Vlasák, který doklepl do odkryté branky nepřesnou střelu Jeřábka od modré čáry. Vrátit Slavii do vedení se pokoušel Miroslav Třetina, jenž se po přihrávce zpoza branky ocitl sám před Horčičkou, plzeňského brankáře ale nepřekonal, protože puk poslal nad jeho břevno.

Do druhé třetiny vstoupily oba celky tak aktivně, že se úvodních 7 minut a 37 vteřin hrálo bez přerušení, kromě menšího závaru, kdy slávisty zamkla v obranném pásmu Strakova formace, ale k vážnějšímu ohrožení obou brankářů nedošlo. Indiáni v prostřední části měli herně navrch, využít velký tlak mohl ve třicáté čtvrté minutě St. Pierre, jenž se natlačil s pukem až před Kopřivu, za domácího strážce brány ale touš nedostal.

Sešívaní často nevěděli, kde jim hlava stojí, naštěstí pro ně ale Plzeňští nedokázali zužitkovat ani přesilovou hru. Následně si raději trenér Růžička vyžádal timeout, aby své svěřence zpracoval a vyplatilo se mu to, protože až do sirény se, narozdíl od předchozího průběhu, hrál vyrovnaný hokej.

Červenobílí předvedli parádní vstup i do třetiny třetí, kdy se v přesilové hře prosadil u brankoviště nikým nehlídaný Jiří Vašíček, jehož našel chytrou zadovkou zpoza branky Vondrka, a přestože první Vašíčkovu střelu dokázal ještě Horčička vykopnout, na dorážku neměl nárok.

Rychlou odpověď měl na holi Michal Dvořák, který využil nedorozumění mezi Krejčíkem a Kubošem a mířil sám na Kopřivu. Ten ale proti němu vystartoval tak bleskurychle, že Dvořák vůbec nestihl udělat kličku a puk nakonec skončil pod domácím brankářem.

Další Krejčíkovo zaváhání už ale Plzeň využila. Konkrétně to byl Pavel Vostřák, jenž se kolem mladého slávisty prosmýkl a přesnou střelou k tyči vyrovnal na 2:2. S góly ale nebyl konec, po akci Miroslava Třetiny totiž skóroval Tomáš Micka, který si na mezikruží zpracoval kotouč, kličkou se vyhnul přijíždějícímu obránci a ranou k tyči vrátil Slavii vedení.

Nedlouho poté ujížděl sám na Horčičku Petr Jelínek, ale na poslední chvíli ho nedovoleným zákrokem poslal na zem Hanzlík. Sudí Minář neváhal a jasným gestem nařídil trestné střílení. Jelínek v něm zkusil kličku do bekhendu, Horčička mu ale puk špičkou hole vypíchl. Jak se mají proměňovat nájezdy mu ukázal pouhých 14 vteřin poté Tomáš Vlasák, jenž se utrhl do brejku a sám před Kopřivou nezaváhal, zakončil totiž střelou pod víko.

Plzeňští mohli přetáhnout vedení na svou stranu v přesilové hře při vyloučení Jelínka, ale prudkou Jeřábka od modré čáry dokázal Kopřiva s velkou porcí štěstí vytěsnit nad. Tři minuty před koncem byl v další velké šanci plzeňský Heřman, který ale střelou z pravého kruhu jen vyprášil Kopřivovy betony.

Jelikož o vítězi šedesát minut nerozhodlo, v pražské O2 areně se muselo prodlužovat. Hned v úvodu prodloužení se sám před Horčičkou objevil Vašíček, jeho pokus ze dvou metrů ale letěl jen do ochranné sítě. V úplném závěru pak mohl po hrubce domácí obrany jet sám na Kopřivu Benák, jeho snahu mu ale ukončila siréna oznamující konec prodloužení.

Na řadu tak musely přijít samostatné nájezdy. V první sérii se trefili oba hráči, jak Jiří Hanzlík, tak i Tomáš Svoboda předvedli úspěšné blafáky. Druhou sérii načal excelentní střelou do růžku Martin Straka, za slávisty jel Michal Vondrka a taktéž se prosadil přesnou ranou. Poté se rozjel penaltový mág Tomáš Vlasák, na Kopřivu si ale střelou nepřišel. Rozhodnout tak mohl Jiří Vašíček, ale ani on nemířil přesně. To už v bráně Plzně stál Dušan Salfický, jenž vystřídal Horčičku. Poté se pořadí hráčů prohodilo a za sešívané jel opět Tomáš Svoboda, který nachytal Salfického ranou mezi betony. Martin Straka tak musel dát, ale jeho střelu mířící k pravé tyči zastavil Kopřivův beton.

------------------------------------------------------------------------------

Ohlasy trenérů

Jiří Čelanský (Slavia): Zápas byl výbornou reklamou na hokej, jemuž nechybělo nic - bylo tam nasazení, plno soubojů, hodně gólů, prodloužení, samostatné nájezdy. Byl to krásný hokej.

Milan Razým (Plzeň): Sehráli jsme velmi dobré utkání, přestože jsme v úvodu inkasovali. Ve druhé třetině jsme byli o něco lepším týmem a vytvořili si gólové příležitosti, ale bohužel jsme je nepřetavili v žádnou branku. Myslím, že dělba bodů byla zasloužená. V nájezdech byli šťastnější domácí, ale i přesto bych chtěl klukům poděkovat za předvedený výkon.