PLZ - MHK 2:0

PLZ - MHK 2:0 - Plzeň vynulovala druhý tým tabulky

Plzeň - Díky dvěma využitým přesilovým hrám a čistému kontu Matěje Machovského Plzeň zvítězila na Mountfieldem HK, na který ztrácela v tabulce pět bodů. Po dnešním utkání svou ztrátu indiáni stáhli na pouhé body dva a navíc si upevnili třetí místo v extraligové tabulce.

HC Škoda Plzeň - Mountfield HK

2:0
1:0, 0:0, 1:0

Branky a nahrávky: 2. Vlasák (Slovák, Duda), 53. Mozík (Duda, Kašpařík). Rozhodčí: Pešina, Lacina – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 6:4 - navíc Mertl (MHK) 10 minut. Využití: . V oslabení: . Diváci: 4896. Střely na branku: 27:22. Zblokované střely: 16:10. Hity: 9:9. Vhazování: 25:26. Průběh utkání: 2:0.

HC Škoda Plzeň

Machovský (Mensator) – Seman, Hanzlík, Jeřábek, Slovák, Boháč, Mozík, Marcel – Vlasák, Kašpařík, Duda – Pletka, Lev, Kratěna – Hollweg, T. Sýkora, Dvořák – J. Sýkora, Pitule, Indrák

Mountfield HK

Kantor (Kacetl) – Vydarený, Harant, Mikuš, Pláněk, Frühauf, Ptáček, Plášil – Šimánek, Mertl, Červený – Květoň, Marha, Dej – Podlešák, Langhammer, Škoda – Rousek, Knotek, Švihálek

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 60 22 0 22 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dominik Boháč 0 0 0 0 0
Radek Duda 0 2 2 0 4
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 2
Ryan Hollweg 0 0 0 0 2
Miroslav Indrák 0 0 0 0 2
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Pavel Kašpařík 0 1 1 0 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 2
Vojtěch Mozík 1 0 1 0 0
Tomáš Pitule 0 0 0 0 0
Václav Pletka 0 0 0 0 0
Daniel Seman 0 0 0 0 0
Tomáš Slovák 0 1 1 0 2
Tomáš Sýkora 0 0 0 0 0
Ján Sýkora 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 1 0 1 0 0

komentář

Utkání začalo pěkně zostra. Domácí tlak vyústil v přesilovou hru, kterou modrobílí potrestali. Slovák vypálil od modré, Kantor touš pouze vyrazil na hůl Tomáše Vlasáka, který již jen doručil černý nesmysl na místo určení - 1:0! Hosté mohli odpovědět vzápětí, když hezkou příhru za obranu dostal Mikuš, střelou na vzdálenější tyč si ovšem na Machovského nepřišel. Početní výhody se brzy dostalo i Mountfieldu, paradoxně největší šanci si však vytvořili indiáni. Hollweg se řítil sám na Kantora, ten si jeho střelu pohlídal. Hostujíc gólman se musel činit i proti Dudovi, který naskočil z trestné a hned pěkně vypálil v plné jízdě přes obránce. Další gól měl na holi Pletka, který se dostal k touši na brankovišti. Nejvíce se ale Kantor musel činit v oslabení v závěru úvodního dějství. Z mezikruží střílel z první Duda a dorážel Vlasák, po chvilce Dudovu příhru srazil směrem na bránu jeden z obránců. Když se pak neujala ani rána Hanzlíka od modré, odcházeli do kabin spokojenější domácí.

Úvod druhé třetiny patřil Mountfieldu. Pomohla i přesilová hra, ve které v největší šanci pálil z levého kruhu Květoň a pořádně protáhl Machovského. Za nedlouho poté pálil z první z mezikruží Škoda a jen těsně minul levou tyč, stadionem to jen zahučelo. Další šanci měl znovu Květoň po pěkném ťukesu v situaci tři na dva, vyprášil však pouze vyrážečku domácího gólmana. Za Plzeň odpověděl Tomáš Sýkora, ke kterému se odrazila rána Pletky od modré, z mezikruží však minul. O trošku lépe si vedl Kratěna, kterému mezi kruhy předložil Lev, ovšem rozezvonilo se břevno. A protože před druhou sirénou Mountfield nevyužil přesilovou hru, skóre zůstalo nezměněno.

Do posledního dějství lépe vstoupili hosté, když si do střelecké pozice vybruslil Šimánek a nechal vyniknout domácího brankáře. Pak se hostům dostalo téměř dvouminutové dvojnásobné početní výhody. Jenže sudí pravděpodobně pod tíhou svědomí brzy vyloučili hostujícího Deje a alespoň trochu Plzni ulevili. Abychom se ale vrátili k hokeji, Machovský tak nakonec nemusel vůbec zasahovat, stejně jako o chvilku později Kantor při zkrácené přesilovce indiánů. Naopak snažit se musel po chvilce, kdy vypálil na vzdálenější tyč z pravého kruhu Lev. V následné přesilové hře Západočechů zahrozil paradoxně Šimánek, který se prosadil v situaci jeden na jednoho, rozvlnil však bekhendem pouze boční síť. Při další přesilovce již se však skóre měnilo. Ihned po buly našteloval svůj kanón na modré Vojtěch Mozík a dal svému týmu pohodlný náskok - 2:0! Když pak v závěru netrefil do zařízení vyražený kotouč Květo, radovali se poprvé v sezóně z výhry proti Mountifeldu Západočeši.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (Plzeň): "Na naší hře bylo dnes vidět, jak moc chceme vyhrát. Ukázali jsme větší touhu po výhře než soupeř. Všichni hráči přesně splnili svoji roli. Prosadili se přesilovkové formace a výborně to zvládli i hráči do oslabení. Dobrým výkonem nás podržel i brankář Machovský. Pitule má podezření na přeraženou čelist, když obětavě padnul do střely. Zamířil na podrobnější vyšetření do nemocnice. Všechny mohu jenom chválit. Jen doufám, že nám to vydrží i do dalších zápasů."

Peter Draisaitl (Hradec Králové): "V dnešním zápase bylo od začátku do konce vidět, kdo chtěl vyhrát více. Plzeň na nás byla dobře připravená, my na ní ne. Tak jednoduchý hokej někdy může být. Marha by neměl mít problém do naší hry zapadnout, podobným stylem hrál vlastně většinu kariéry. Frühauf odjel do nemocnice, protože necítil nohy, ale snad bude v pořádku."