PLZ - KLA 1:3 - Jágr a spol. nad síly Lasselsbergeru!

P l z e ň - Zaplněný plzeňský zimní stadión se přišel podívat na umění jednoho z nejlepších hokejistů současnosti. Jaromír Jágr je nezklamal, předvedl nemalý kus svého nesporně velkého hokejového umění. Když se přidal i téměř stoprocentní brankář Orct a pozorná obrana, měli plzeňští hokejisté složitou pozici. Utkání rozhodl faul Radka Matějovského právě na Jágra, který byl potrestán dvěma rychlými góly. Ve třetí části si Kladno náskok pohlídalo, selhalo pouze v závěru, kdy dovolilo domácím snížit. Jaromír Jágr se po zápase dočkal zaslouženého potlesku větší části stadionu, pouze domácí kotel pískal.

HC Škoda Plzeň - Rytíři Kladno

1:3
0:0, 0:3, 1:0

Branky a nahrávky: 60. Andrašovský (J. Straka, Špaček) - 31. Horna (Gardoň), 38. Hrdina (Jágr, T. Kaberle), 39. Gardoň (Jágr, Hrdina). Rozhodčí: Jebavý - Český, Kostka. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:2. Diváci: 8500 (vyprodáno).

HC Škoda Plzeň

Pejchar - Nedoma, Trnka, Výtisk, Špaček, Jindřich, M. Výborný (30. Cartelli) - F. Mrázek, Kracík, Matějovský - Michal Straka, Kraft, Martin Straka - Šaffer, D. Pospíšil, Důras - J. Straka, Andrašovský, Adamský.

Rytíři Kladno

Orct - Ševc, T. Kaberle, Zeman, Kasík, P. Hořava, Špelda - Jágr, Gardoň, Hrdina - Kysela, Patera, Klimt - Horna, Kalla, Martin Frolík.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Rudolf Pejchar 60 38 3 35 92,11 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 -1 2
Dušan Andrašovský 1 0 1 -1 0
Mario Cartelli 0 0 0 0 0
Michal Důras 0 0 0 0 0
Robert Jindřich 0 0 0 -1 2
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
Milan Kraft 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 0 0 0 0 4
František Mrázek 0 0 0 0 0
Milan Nedoma 0 0 0 0 0
David Pospíšil 0 0 0 0 0
Michal Straka 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 0 0 0 0
Josef Straka 0 1 1 -1 0
Adam Šaffer 0 0 0 0 0
Jaroslav Špaček 0 1 1 0 0
Pavel Trnka 0 0 0 0 0
Martin Výborný 0 0 0 -1 0
Jan Výtisk 0 0 0 0 0

komentář

Úterní kola extraligy ledního hokeje většinou poněkud zaostávají za průměrem běžné návštěvnosti v západočeské metropoli. To ovšem neplatí, když přijede HC RABAT KLADNO v čele s Jaromírem Jágrem. Zápas byl dopředu beznadějně vyprodaný a atmosféra velice blízce připomínala stejnou událost před deseti lety. Kdo nepřišel na utkání na své místo včas, měl smůlu, protože se na něj dostat pár minut před zahájením byl nadlidský výkon. Vchody na tribuny byly mnohdy ucpány až ke schodišti zvědavými diváky. V závěru utkání se nad ledovou plochou začala tvořit mlha a v hale bylo vedro jako v letních přípravných duelech. Jaromír Jágr byl dnes pro všechny dostatečný důvod, proč navštívit tento atraktivní duel.

Do branky se opět postavil Rudolf Pejchar. Od počátku bylo zřejmé, že na Jágra je nasazen jako osobní hlídač Radek Matějovský. Hned po úvodním buly se tito dva hráči nepřátelsky pozdravili krosčekem.

Jako první v utkání zahrozili hosté kým jiným, než Jágrem. Ten ujel po levém křídle, ale dostal se moc do hloubky a ze střelecké pozice měl již dost ostrý úhel, proto jen trefil dobře připraveného Pejchara do hrudi. Z protiútoku si vyjel na Orcta Michal Straka a následně vyslal Jindřich dělovou ránu od modré, ale bez úspěchu. Následně útok Kracík – Matějovský – Mrázek pořádně zatopil před kladenským brankářem a řekli si o faul, který šel odpykat Martin Frolík. Domácí však přesilovku nezužitkovali. Největší šanci měl Špaček, jenž střílel od modré. Pak kladenský Kalla obkroužil plzeňskou branku a limitován plzeňským obráncem, jednou rukou nebezpečně vystřelil, pak dorážel Horna, ale Pejchar byl opět pozorný. Ve dvanácté minutě měl Jágr první skvěle provedené střídání a hokejové srdíčko mnoha objektivních fanoušků zaplesalo, když ukázal, jak se řeší situace jeden na jednoho. Na malém prostoru přešel přes plzeňského obránce a nahrál na osamoceného Tomáše Kaberleho, ale Pejchar opět chytl. Po rychlé akci nahrál Martin Straka Kraftovi do jízdy a ten zkoušel štěstí z dálky, ale nedal. Ihned poté Kladno špatně střídalo a Výtisk mohl nahrát do brejku Špačkovi, ale přihrávka byla nepřesná. Špaček se snažil rybičkou zachytit, ale nepovedlo se mu. Když byl vyloučen domácí Jindřich, tak Martin Straka se proměnil v nebezpečný živel pro soupeře, když se pustil do útoku a bravurně prošel přes tři bránicí hráče Kladna, kteří ač se snahou zabránit plzeňského útočníka, zapůsobili v daný moment dojmem stojících sloupů. Martin poté nahrál svému bratrovi na levé křídlo, ale Orct také začaroval a pokus lapil.
První třetina tedy skočila bezbrankovou remízou, ale diváci po ni bouřlivě zaaplaudovali nadprůměrnému hokeji, který doposud viděli.

Do druhé části hry vstoupili aktivněji hosté a Kysela se po Klimtově přihrávce dostal do střelecké pozice. Za pár okamžiků se na ledě projevil i Jan Hrdina, když po Jágrově přihrávce dostal příležitost otevřít skóre, ale zatím se mu to nepovedlo. Nápor Kladna ovšem pokračoval dále. Další nebezpečnou střelu vyslal Ševc, ale Pejchar zkušeně lapil. Na další příležitost už ale plzeňský gólman nestačil. Kapitán Gardoň přihrál z pravé strany před branku do jízdy Hornovi a ten vstřelil první branku utkání. Přesně v polovině zápasu se začal rozcvičovat Cartelli, jenž nahradil Výborného. Další lahůdkou pro Jágra bylo, když se téměř v závěru druhé třetiny dostal na led, k němuž okamžitě přistoupil Matějovský a pořádně ho přitlačil k mantinelu. Jágr však bravurně odmítl, vysmeknul se z Matějovského klinče a ještě stačil vystřelit. Okamžitě po této akci dostal Matějovský trest na dvě plus dvě minuty za hru vysokou holí. Přesilovou hru Kladno zužitkovalo nadvakrát. Téměř dvě minuty však hrála Plzeň oslabení dobře. Účinně bránila a bezpečně vyhazovala puky z vlastního pásma. Pak ale po krátké kombinaci Jágr přihrál Hrdinovi a ten proměnil. Za minutu se hosté radovali potřetí. Bylo to stále v přesilovce za vyloučení Matějovského. Po zámku Plzně ve vlastní třetině opět přihrával Jágr. Tentokrát Gardoňovi, který Pejchara prostřelil. Kladno tedy ve sledu osmi minut vstřelilo tři branky a mělo navrch. Půl minuty před koncem druhé třetiny se Plzni naskytla přesilová výhoda, ale na ledě to vypadalo, jako kdyby ji hrálo Kladno. Plzeňští mohli být rádi, že zazněla siréna označující začátek přestávky.

Možná nejhezčí střídání předvedl Jágr ve 46. minutě, když svoji kličkovanou v plzeňské třetině uváděl domácí hráče do rozpaků. Za toto představení sklidil Jágr zasloužený potlesk na otevřené scéně od plzeňských diváků. Po vyloučení Adamského se Špeldou exhibice hvězd NHL Martina Straky a Jaromíra Jágra pokračovala. Tentokrát se předvedl domácí Martin, když opět zamotal hlavy soupeřů svými kličkami. V konečném důsledku zůstala tato akce opět pouze jen jako šance, tudíž bez gólu. Deset minut před koncem vyslal Cartelli od modré střelu, která jen těsně minula Orctovu branku. Z protiútoku se dostal Jágr do brejku. Pokoušel se na Pejchara vyzrát blafákem, ale neuspěl. Po vyloučení Kysely dostal Kraft přihrávku k druhé tyčce, ale puk za brankovou čáru neprotlačil. Blízko ke gólu byla Plzeň v 55. minutě, když od modré vystřelil Špaček. Střela byla těsně před Orctem tečována, ale Kladenský brankář ještě stačil rybičkou zareagovat a puk chytil do lapačky. Minutu před koncem Plzeň stupňuje tlak a usiluje alespoň o vstřelení jediného čestného gólu. Šance domácí mají, ale možní jim chybělo trocha více štěstí v koncovce. Ale 69 sekund před koncem utkání byl vyloučen Patera za zdržování hry a Plzeň se konečně dočkala. Patnáct sekund před koncem vystřelil Andrašovský z těžkého úhlu a puk se dostal do kladenské branky a tím domácí udělali tečku za dnešním utkáním na přeplněném plzeňském zimním stadionu.

Ohlasy trenérů

Jiří Kučera (Plzeň): "Svazovalo nás, že jsme se příliš soustředili na hlídání Jágra, hráli jsme příliš pasivně a navíc jsme znovu nevyužili přesilovky. Musíme si ale přiznat, že Kladno také výborně bránilo."

Petr Tatíček (Kladno): "Rozhodlo, že jsme dali první šťastný gól a také vyloučení Matějovského, které jsme využili hned dvakrát. Ve třetí třetině nás Plzeň sice přehrávala, ale vítězství jsme si už nenechali vzít."