DOR: PLZ - KVA 3:2

Dorost bere první výhru v novém roce, v poslední minutě rozhodl Denis Řehoř!

Podruhé v novém roce, nicméně premiérově v roce 2022 vyjeli plzeňští dorostenci k zápasu na domácím ledě. Protivníkem jim byly Karlovy Vary, které ztrácely na svého protivníka v tabulce jen tři body.

HC Škoda Plzeň - HC Energie Karlovy Vary

3:2
0:0, 0:1, 3:1

Branky a nahrávky: 43. Benák (Jiříček), 44. Hořejší (Beran), 60. Řehoř (Eichler, Benák) – 34. Mähler (Zahejský, Poizl), 54. Poizl (Smýkal).
Průběh utkání: 0:0, 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.

Rozhodčí: Zeliska – Karda, Stacho.

vyloučení
3:6
Využití
0:0
střely na branku
31:24
Diváci
58

HC Škoda Plzeň

Mařík (Jansa) – Jiříček, Lučan (A), Hromádka, Prošek, Skala, Eichler – Beran, Hořejší (C), Mazanec (A), Reiser, Řehoř, Pittr, Kaiser, Kučera, Benák, Makovec.

HC Energie Karlovy Vary

Ebenstreit (Psohlavec) – Smýkal, Postl, Malý, Cipko, Mähler, Kubíček (C) – Zahejský, Šmíd, Šilhan, Pavelec, Pastor, Holejšovský, Poizl, Váňa, Bálek.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matyáš Mařík 60 24 2 22 91,67 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Adam Benák 1 1 2 1 0
Matyáš Beran 0 1 1 1 0
Josef Eichler 0 1 1 0 2
Marek Hořejší 1 0 1 0 0
Jakub Hromádka 0 0 0 -1 0
Adam Jiříček 0 1 1 1 0
Šimon Kaiser 0 0 0 0 0
Jan Kučera 0 0 0 -1 0
Antonín Lučan 0 0 0 1 2
Petr Makovec 0 0 0 -1 0
Aleš Mazanec 0 0 0 1 2
Tomáš Pittr 0 0 0 1 0
Hynek Prošek 0 0 0 0 0
Jiří Reiser 0 0 0 1 0
Denis Řehoř 1 0 1 0 0
Tomáš Skala 0 0 0 1 0

komentář

Do zápasu nastoupil jako brankář číslo jedna Matyáš Mařík. Pro něho se jednalo o extraligovou premiéru v dresu plzeňského mužstva, v aktuální sezóně odchytal již devět duelů, jenomže v dresu Třemošné. A hned ve třetí minutě se pořádně zapotil. Z ničeho nic zůstal volný před domácí brankou Tobiáš Pastor a brankář Mařík musel předvést první těžký zákrok večera. Škodovka odpověděla akcí, kterou táhl Šimon Kaiser, ten na sebe vzal rychlé přečíslení dvou na jednoho, jeho střela z pravého kruhu ovšem těsně minula branku soupeře. Následovala první početní výhoda pro domácí, v té indiáni nebezpečně vystřelili od modré čáry, puk ovšem skončil nakonec nad brankou. Lépe si nevedl ani Jan Kučera, který zůstal zapomenutý před brankou soupeře, plzeňský hráč mířil mezi betony, ty ovšem k sobě sklaply včas. V první třetině se tak přítomní diváci na stadionu branky nedočkali.

Prostřední dějství odšpuntoval opět Šimon Kaiser, který se dostal do samostatného úniku, proti brankáři zkusil bekhendovou kličku, tu však Ebenstreit přečetl. Stejná událost se udála i na druhé straně, hosté vystihli domácí rozehrávku, Tobiáš Pastor jel také sám na brankáře a i v tomto případě byl úspěšnější maskovaný muž v brankovišti. V polovině utkání měl na hokejce vedoucí trefu David Šilhan, jenomže z levé strany se jeho střela otřela jen o tyčku. Hra se přelévala ze strany na stranu, na plzeňské straně pálil nebezpečně Denis Řehoř, domácí útočník však trefil jen připraveného gólmana do hrudi. Až ve 34. minutě padla první branka v zápase a byly to hosté z lázeňského města, kteří otevřeli střelecký účet zápasu. Zahejský zavezl kotouč do pásma, poté oslovil Nicka Mählera, který zakončil se štěstím u levé tyče. Škodovka mohla vyrovnat z početní výhody pět na tři, která trvala 36 vteřin, jenomže ta se domácím příliš nepovedla. Před závěrečnou třetinou tak vedla Energie o jedinou trefu.

Zkraje třetí části si šla Škoda jasně za vyrovnáním a toho se také po třech minutách dočkala. Adam Benák si počkal na útočné modré čáře na přihrávku, poté únik zakončil přesnou střelou do pravého horního rohu. Uběhlo pouhých 54 vteřin a Plzeň utkání dokonce otočila na svou stranu. Matyáš Beran se z levé strany neunáhlil, všiml si lépe postaveného Marka Hořejšího na pravém kruhu, který parádně zavěsil pod horní tyčku. Zdvojnásobit vedení mohli domácí z přesilové hry, tam se prokličkoval ke střele opět plzeňský kapitán Hořejší, brankář Energie však včas zasáhl svým betonem. Nadále se hrál parádní hokej nahoru dolů a po jedné akci Karlovy Vary opět srovnaly stav. Matyáš Mařík neudržel střelu ve své lapačce a odražený kotouč po své vlastní střely do branky nadvakrát dostal David Poizl. Obě mužstva si šla v posledních minutách za vítězstvím, jenomže jak další střela Poizla, tak na druhé straně rána Lučana od modré čáry v brance neskončila. Když už se většina smířila s prodloužením, udeřila Škodovka v poslední minutě. 44 vteřin před koncem Josef Eichler zavezl kotouč za branku, zpoza ní oslovil na brankovišti Denise Řehoře, který propasíroval puk do sítě a rozhodl o třech bodech, které si pro sebe uzmula Plzeň. Indiáni přetlačili v Západočeském derby Energii těsně 3:2 a v roce 2022 slaví první vítězství.




FOTO: Ronald Hansel

Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Vyrovnaný zápas. My se strašně nadřeme na branku, poslední dobou jsme neproduktivní. Dnes jsme vyhráli se štěstím. Trápíme se s koncovkou, to musíme zlepšit. Za vítězství jsme pochopitelně ale rádi, každé se počítá.“

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary): „Jako každé utkání s Plzní, tak i tohle bylo velice vyhrocené. Hrál se hokej nahoru dolů, bez nějaké větší taktiky, bylo to hodně útočné. Do zápasu jsme chtěli vstoupit aktivně, což se nám i dařilo. Ve druhé třetině nás Plzeň trošku přehrávala. V posledním dějství to byla opět vyrovnaná partie, nicméně malá chyba, která se nám stala ke konci rozhodla. Nezbývá nám nic jiného než Plzni poblahopřát ke třem bodům.“