TRI - PLZ 3:2

TRI - PLZ 3:2 - Plzeň se z mistrovského ledu vrací bez bodu

V rámci desátého kola zajížděli indiáni na půdu trojnásobného mistra extraligy. V dalekém Třinci se nicméně minulý rok Škodovce dařilo, dokázala tam vyhrát oba duely a i dnes začala dobře.

HC Oceláři Třinec - HC Škoda Plzeň

3:2
1:1, 2:0, 0:1

Branky a nahrávky: 10. Voženílek (M. Růžička, J. Jeřábek), 23. Marcinko (M. Růžička), 37. Nestrašil (J. Jeřábek, Daňo) – 7. Budík (Suchý, Mertl), 55. Rekonen (Kodýtek).
Průběh utkání: 0:0, 0:1, 3:1, 3:2.

Rozhodčí: Hradil, Cabák – Hlavatý, Axman.

vyloučení
5:3
Využití
2:1
V Oslabení
0:0
střely na branku
32:30
Zblokované střely
17:19
Hity
7:5
Vhazování
35:29
Diváci
3534

HC Oceláři Třinec

Mazanec (Kacetl) – Marinčin, M. Doudera, Čukste, J. Jeřábek, Zahradníček, Jaroměřský – Voženílek, Marcinko (A), M. Růžička (C) – Nestrašil, Hudáček, Daňo – Chmielewski, Lyszczarczyk, Hrehorčák – Svačina, Dravecký (A), Kurovský.

HC Škoda Plzeň

Pavlát (Mi. Svoboda) – Budík, Zámorský, Kaňák, Houdek, Kvasnička, Vitaloš, Kremláček – Suchý, Kodýtek (A), Rekonen – Schleiss (C), Mertl (A), Blomstrand – Hrabík, Malát, Adamec – A. Dvořák, Bitten, Lang.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Pavlát 59 32 3 29 90,63 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Adamec 0 0 0 0 0
Samuel Bitten 0 0 0 -1 0
Ludwig Blomstrand 0 0 0 1 0
Vojtěch Budík 1 0 1 1 0
Adam Dvořák 0 0 0 -1 0
Michal Houdek 0 0 0 0 0
Kryštof Hrabík 0 0 0 0 2
Lukáš Kaňák 0 1 1 1 0
Petr Kodýtek 0 1 1 0 2
Vladimír Kremláček 0 0 0 -1 0
David Kvasnička 0 0 0 -1 2
Martin Lang 0 0 0 -1 0
Sebastián Malát 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 0 1 1 1 0
Aleksi Rekonen 1 0 1 0 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 0
Filip Suchý 0 0 0 1 0
Petr Zámorský 0 0 0 0 0

komentář

Ze začátku zápasu měl rozhodně více práce v brankovišti domácí Marek Mazanec, ten musel čelit střele Rekonena v početní výhodě z pravého kruhu, kterého skvěle našel Jan Schleiss, brankář Třince se nicméně stačil včas přesunout. O dvě minuty později už šla přesto Škoda do vedení. Tomáš Mertl zavezl kotouč do útočného pásma, následná sražená přihrávka Lukáše Kaňáka skončila u hokejky Vojtěcha Budíka, který se prosadil prudkou ranou k pravé tyči. Jenomže hostující vedení nemělo nakonec dlouhého trvání. Jakub Jeřábek, který odehrál první zápas proti svému mateřskému klubu, dostal kotouč na brankovišti a pohotový Daniel Voženílek ho později doklepl za bezmocného Pavláta. Stejný hráč mohl dokonce překlopit vývoj utkání na stranu Třince, v nejméně vhodnou dobu mu ale sjel kotouč od hokejky a zakončení tak nebylo dle jeho představ. Následně mohl Západočechům vrátit zpět vedení Martin Lang, který dostal hezkou přihrávku na brankoviště, prostřelit Mazance se mu nicméně nepovedlo. Lépe si nevedl ani Adam Dvořák, který nezasunul puk do branky u druhé tyče, první perioda tak skončila za stavu 1:1.

Na startu prostředního dějství se nechal vyloučit plzeňský Kryštof Hrabík a Oceláři svou první přesilovou hru v utkání využili za deset vteřin. Martin Růžička dostal spoustu prostoru u modré čáry, Pavlát jeho ostrou ránu pouze vyrazil k volnému Tomáši Marcinkovi, který měl následně před sebou snadný úkol. Nedlouho poté Chmielewski hledal na brankovišti Kurovského, ten ale puk nasměroval jen do betonu plzeňského brankáře. Srovnat účty se pokoušel Petr Zámorský, který se dostal během krátké doby do dvou příležitostí, avšak ani jedna rána síť v brance nerozvlnila. Na druhé straně si šikovně sjel na pravý kruhu Hrehorčák, jeho ránu z voleje ale včas zkrotil Pavlát. V závěru druhé třetiny si domácí zahráli opět v početní výhodě a i nyní ji Oceláři dokázali zužitkoval. Andrej Nestrašil napřáhl z vrcholu pravého kruhu a jeho střelu ke vzdálenější tyči maskovaný muž indiánů nezachytil. Po čtyřiceti minutách tak domácí vedli již o dvě branky.

Závěrečnou dvacetiminutovku odšpuntovali domácí v rychlém přečíslení, v situaci dvou na jednoho ale pálil Daňo jen do zadního mantinelu. O minutu později se pokoušel dvakrát překonat Pavláta Chmielewski, nebezpečná byla zejména jeho druhá rána, nicméně gólman Škodovky si přece jen našel puk ve své lapačce. Mazance naopak prověřil Michal Houdek, který měl až nečekaně moc prostoru kolem sebe, přesto obránce Škody vyslal kotouč jen doprostřed brány. Hra měla spád, navýšit domácí náskok se pokoušel Martin Růžička, který napřáhl na vrcholu pravého kruhu, rozradostnit domácí fanoušky nicméně nedokázal. Skóre nezměnil ani Aleksi Rekonen, který vyzkoušel bekhendem připravenost Marka Mazance. Šest minut před koncem se nechali krátce za sebou vyloučit Kurovský s Marcinkem a přesilovou hru pět na tři Plzeňané využili. Aleksi Rekonen vyslal jedovatou ránu z osy hřiště a jeho projektil skončil těsně pod horní tyčkou. V závěru utkání to Plzeň zkusila v šesti, vyrovnání se ale nedočkala, Třinec v dramatickém utkání porazil Škodu Plzeň 3:2.


FOTO: Marian Ježowicz.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (HC Oceláři Třinec): "Hrál se vyrovnaný zápas, Plzeň byla těžkým soupeřem. Její hráči dobře bruslili, byli odolní v osobních soubojích. Nám vyšla prostřední třetina, kdy jsme šli do dvoubrankového trháku. Nicméně nás oslabilo (čtyřminutové) vyloučení v závěru druhé třetiny. Ve třetí Plzeň trošku roztočila motory a my jsme lehce přestali hrát, jako bychom se něčeho báli. Ale jsme rádi, že jsme uspěli a máme tři body, to je pro nás důležité."

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): "Odehráli jsme slušný zápas. Dostali jsme se do vedení, Třinec vyrovnal, ale přesto byla první třetina velmi dobrá. Ve druhé jsme udělali nějaké zbytečné fauly, soupeř nás potrestal dvěma brankami. Měli jsme poté (čtyřminutovou) přesilovku, kterou jsme nevyužili, ale stále jsme věřili a třetí třetina byla z naší strany velmi dobrá. I když jsme prohrávali, povedlo se nám snížit. Bohužel jsme už nevyrovnali, ale chceme kluky pochválit za nasazení a obětavost. Už byly v naší hře věci, které chceme, a vypadalo to velmi dobře."