KVA - PLZ 4:5p

KVA - PLZ 4:5p - Derby je naše! Opět rozhodla power play v prodloužení!

V lázeňském městě se odehrálo druhé západočeské derby v letošní sezoně. První duel ovládla Škodovka, která na svém ledě zvítězila 6:3.

HC Energie Karlovy Vary - HC Škoda Plzeň

4:5p
0:0, 2:1, 2:3 - 0:1

Branky a nahrávky: 25. Koblasa (O. Beránek, Mikyska), 26. Jiskra (Redlich, Kohout), 46. Jiskra (Redlich, Kohout), 60. Koblasa (Havlín, Gríger) – 22. Zámorský (Hrabík), 49. Blomstrand (Malát, Holešinský), 50. Zámorský (Rekonen, Kodýtek), 55. Holešinský (Zámorský), 65. Mertl (Blomstrand, Holešinský).
Průběh utkání: 0:0, 0:1, 3:1, 3:4, 4:4, 4:5.

Rozhodčí: Jaroš, Glanc – Bohuněk, Hájková.

vyloučení
4:3
Využití
0:1
V Oslabení
0:0
střely na branku
29:47
Zblokované střely
16:22
Hity
4:3
Vhazování
33:43
Diváci
4563

HC Energie Karlovy Vary

Lukeš (Habal) – Bartejs, Plutnar, Bernad, Dlapa (A), Havlín, Mikyska, Rulík – Rachůnek (C), Gríger, Kružík – Koblasa, Hladonik, O. Beránek (A) – Redlich, Jiskra, Kohout – Sapoušek, Zadražil, Osmík.

HC Škoda Plzeň

Pavlát (Svoboda) – Baránek, Zámorský, Kvasnička, Kremláček, Houdek, Kaňák, Vitaloš – Schleiss (C), Kodýtek (A), Holešinský – Blomstrand, Mertl (A), Rekonen – Suchý, Malát, Hrabík – A. Dvořák, Bitten, Adamec.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Pavlát 63 30 4 26 86,67 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Adamec 0 0 0 1 0
Marek Baránek 0 0 0 1 2
Samuel Bitten 0 0 0 1 0
Ludwig Blomstrand 1 1 2 0 0
Adam Dvořák 0 0 0 1 0
Adrián Holešinský 1 2 3 0 0
Michal Houdek 0 0 0 -1 2
Kryštof Hrabík 0 1 1 -1 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 0 0
Petr Kodýtek 0 0 0 0 0
Vladimír Kremláček 0 0 0 0 0
David Kvasnička 0 0 0 -1 0
Sebastián Malát 0 1 1 0 0
Tomáš Mertl 1 0 1 0 0
Aleksi Rekonen 0 1 1 0 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 2
Filip Suchý 0 0 0 -1 0
Martin Vitaloš 0 0 0 -1 0
Petr Zámorský 2 1 3 0 0

komentář

Plzeň do utkání vstoupila aktivně, hned v první minutě se zmocnil kotouče mezi kruhy kapitán Jan Schleiss, skóre zápasu nicméně neotevřel. Následně se před svatyni Lukeše dral nebezpečně Ludwig Blomstand, za minutu dvanáct jeho výpad zarazil Hladonik, švédský útočník tak nezakončil dle svých představ. Na druhé straně dostal pas před branku Redlich, jeho střelu z bezprostřední blízkosti včas vyrazil Pavlát. Nedlouho poté se Adam Dvořák dostal do zajímavé příležitosti, z levé strany zkoušel bekhendem ohrozit branku Karlových Varů, avšak mladý forvard Škody už byl velmi blízko a brankář Energie jeho ránu zachytil. Za domácí zkoušel překvapit Dominika Pavláta Beránek, plzeňský gólman ale včas puk schoval do své lapačky, dotírající Hladonik se k dorážce již nedostal. V závěru první třetiny v početní výhodě Aleksi Rekonen naznačil střelu, vzápětí našel Hrabíka, ten ovšem poslal puk jen do betonu Lukeše a tak úvodní dějství branku nenabídlo.

I do druhé periody vstoupila Škoda pěkně zostra. Hned po pár vteřinách dostal nabito na modré čáře Zámorský, ostrou ranou ale trefil jen horní tyčku. Jenomže o minutu později se Petr Zámorský dostal ke kotouči znovu, nyní si od modré čáry sjel na pravý kruh, odkud jeho střela byla sražená, avšak plzeňský obránce si puk znovu našel a tentokrát ho neomylně poslal bekhendem pod horní tyčku. Jenomže hostům vydrželo vedení jen necelé dvě minuty. Krátce po buly dostal spoustu prostoru na ose hřiště Petr Koblasa, který se prosadil rychlou střelou k pravé tyči. Z další akce Energie skóre dokonce otočila. Pavlát výborně zlikvidoval střelu Redlicha, avšak odraženého puku se zmocnil Vít Jiskra, který ho se štěstím protlačil do brány. Zajímavé utkání pokračovalo, zcela sám před Lukešem byl Adrián Holešinský, puk mezi betony ale neprotlačil. Lépe se nevedlo ani Janu Schleissovi, který opět zazvonil na brankovou konstrukci. Poslední šanci měl Kodýtek, z levého kruhu avšak neuspěl.

Poslední dějství odšpuntoval rychlou ranou obránce Baránek, kotouč ale orazítkoval jen betony Lukeše. Následně si našel černou gumu Václav Adamec, domácí brankář nicméně hermeticky uzavřel své betony. To Karlovy Vary si počínaly o mnoho lépe. Tomáš Rechlich pelášil k brance Pavláta, útočník Varů nakonec zpětnou přihrávkou oslovil Víta Jiskru, který jemnou tečí dal svou druhou branku v zápase. Jenomže Plzeň neřekla poslední slovo. Před brankou Lukeše vznikl velký závar, Malát nedokázal dopravit kotouč do opuštěné brány, nicméně akce Škody pokračovala a Ludwig Blomstrand už si vedl o mnoho lépe. Kontaktní branka vlila indiánům novou krev do žil a za 51 vteřin bylo opět srovnáno. Rekonen přihrál na modrou čáru Petru Zámorskému, jehož dělovka málem protrhla síť v bráně. Modrobílí se hnali za velký obratem, střela Kaňáka avšak skončila jen v lapačce Lukeše. Poté se už ale plzeňský kotel mohl začít radovat. Velký obrat ve třetí třetině dovršil střelou z levého kruhu Adrián Holešinský, který tak skóroval ve svém druhém utkání za Plzeň v řadě. Leč ani domácí se nechtěli vzdát. V samotném závěru nejprve rána Grígera rozezněla tyčku, leč poté přece jen domácí poslali zápas do prodloužení, protože před Pavlátem kotouč šikovně tečoval Petr Koblasa.

Na začátku prodloužení kralovali oba brankáři, proto Plzeň sáhla ke kroku, který už si vyzkoušela v zápase s Vítkovicemi. Dominik Pavlát zamířil na střídačku a Škoda to zkusila ve hře čtyři na tři. Tentokrát risk vyjít nemusel, jelikož Karlovy Vary dvakrát minuly branku, avšak nakonec přece jen hosté udeřili. Tři vteřiny před koncem rozhodl o bonusovém druhém bodu Tomáš Mertl. Plzeň zvítězila v Karlových Varech po více než třech letech.



FOTO: Kateřina Pelikánová.

Ohlasy trenérů

Vojtěch Šik (HC Energie Karlovy Vary): „Je to pro nás strašně kruté, ale zápas jsme si prohráli asi za stavu 3:1, kdy jsme udělali tři fauly po sobě. Soupeř má extrémně silné přesilovky, což jsme věděli, byli jsme na to připravení, ale ty hráče tam mají a zvládli to. Dokázali jsme se vrátit, ale je to kruté.“

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Řekl bych vyrovnané utkání, trochu divoké, jsme šťastní, že jsme to takhle zvládli. Podařilo se nám po dlouhé době vrátit se do zápasu a je to strašně důležité pro kluky na psychiku. Ověřili jsme si, že se hraje šedesát minut.“