MHK - PLZ 1:4

MHK - PLZ 1:4 - Výborně! Škoda veze z ledu Mountfieldu tři body!

S touhou vrátit Mountfieldu porážku z domácího prostředí odjeli plzeňští indiáni, už i s uzdraveným Janem Piskáčkem, na východ Čech. Nečekalo je ale vůbec nic jednoduchého, Hradec Králové v týdnu přešel přes švédského mistra již do čtvrtfinále Ligy mistrů.

Mountfield HK - HC Škoda Plzeň

1:4
0:1, 0:2, 1:1

Branky a nahrávky: 46. Kev. Klíma (Jergl) – 17. Schleiss (Kodýtek), 33. Suchý (Kodýtek, Hrabík), 37. Houdek (Suchý, Malát), 53. Rekonen (Kodýtek, Holešinský).
Průběh utkání: 0:0, 0:3, 1:3, 1:4.

Rozhodčí: Hribik, Vrba –⁠ Lučan, Rampír.

vyloučení
3:3
Využití
0:1
V Oslabení
0:0
střely na branku
37:19
Zblokované střely
14:7
Hity
3:7
Vhazování
30:24
Diváci
3566

Mountfield HK

Kiviaho (J. Růžička) – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Rosandić, F. Pavlík (C), Marcel – Okuliar, Lev (A), Doležal – Kev. Klíma, Lalancette, Jergl – Pilař, Cingel, Kel. Klíma – Moravec, Štohanzl, Ouřada.

HC Škoda Plzeň

Svoboda (Pavlát) – Baránek, Zámorský, Piskáček (A), Kaňák, Houdek, Kvasnička, Kremláček – Schleiss (C), Kodýtek, Hrabík – Suchý, Malát, Holešinský – Lang, Mertl (A), Rekonen – Dvořák, Bitten, Adamec.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Miroslav Svoboda 60 36 1 35 97,22 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Adamec 0 0 0 0 0
Marek Baránek 0 0 0 0 2
Samuel Bitten 0 0 0 0 0
Adam Dvořák 0 0 0 0 0
Adrián Holešinský 0 1 1 1 0
Michal Houdek 1 0 1 3 0
Kryštof Hrabík 0 1 1 2 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 0 0
Petr Kodýtek 0 3 3 2 2
David Kvasnička 0 0 0 2 0
Martin Lang 0 0 0 -1 0
Sebastián Malát 0 1 1 1 0
Tomáš Mertl 0 0 0 -1 2
Jan Piskáček 0 0 0 -1 0
Aleksi Rekonen 1 0 1 -1 0
Jan Schleiss 1 0 1 1 0
Filip Suchý 1 1 2 2 0
Petr Zámorský 0 0 0 0 0

komentář

Utkání začalo náporem domácího celku, první velkou možnost měl Kevin Klíma, kterého našel mezi kruhy Jakub Lev, sám před Svobodou bekhendem puk do sítě avšak nedostal. Následně od modré čáry servíroval puk na brankoviště Marcel, tam ho šikovně tečoval Lalancette, plzeňský brankář se nicméně opět vyznamenal. Nedlouho poté Doležal objížděl plzeňskou klec, puk do branky nedostal. Lépe si nevedl ani dorážející Cingel, proti němuž se Svoboda fantasticky přesunul. Domácí nakonec mohly nevyužité šance mrzet, jelikož jako první se v utkání prosadili hosté, navíc z první vážnější střely. Petr Kodýtek předvedl skvělou práci v útočném pásmu, puk posléze předal Janu Schleissovi, který si popojel na pravý kruh a rychlým švihem prostřelil domácího brankáře. Vzápětí si Plzeň zahrála ještě početní výhodu, v té si ale větší šanci nevytvořila, po první periodě tak vedli Západočeši o jednu branku.

I v úvodu druhého dějství měli nejprve šanci domácí, krátce po vhazování mířil pod horní tyčku Kelly Klíma, Svobodu ale nepřekonal. Poté ovšem Plzeňané převzali otěže utkání. Nejprve plzeňský kapitán dobře inkasoval puk mezi kruhy, rychlým švihem ovšem tentokrát finského brankáře neprostřelil. Vzápětí ale zpracoval kotouč za brankou Hradce Petr Kodýtek, rychle ho předal na brankoviště Filipu Suchému, který zdvojnásobil plzeňské vedení. Třetí branku měl na hokejce Marek Baránek, tentokrát Kiviaho zasáhl svou lapačkou. O minutu později avšak přece jen Škodovka svůj náskok ještě navýšila. Filip Suchý bekhendem našel na levé straně Michala Houdka, který se trefil parádně pod horní tyčku. Plzeňský odchovanec se prosadil poprvé v Tipsport extralize. Po čtyřiceti minutách měli indiáni dobře našlápnuto ke třem bodům.

Na startu závěrečné třetiny domácí špatně vystřídali a v nabídnuté přesilové hře měl velkou možnost Aleksi Rekonen, z bezprostřední blízkosti nicméně Kiviaha neprostřelil. Následně se z rychlého brejku snažil domácí klec opět ohrozit Jan Schleiss, který si dobře najel na osu hřiště, prostor mezi třemi tyčemi o malý kousek minul. Miroslav Svoboda chytal velice dobře, avšak ani on nakonec nezastavil rychlý protiútok Hradce. Na pravém kruhu napřáhl Bohumil Jank, jeho ránu maskovaný muž Škody vyrazil pouze ke Kevinu Klímovi, který měl posléze před sebou již jen prázdnou bránu. Posléze dvojčata v domácím celku zakombinovala v útočném pásmu, Kelly našel svého bratra Kevina, ten ale svou druhou branku v zápase nevstřelil. To modrobílí na druhé straně pálili ostrými. Kodýtek našel na pravé straně Aleksi Rekonena, který nadvakrát překonal gólmana Hradce. V závěru to Mountfield zkusil při hře bez brankáře, skóre se však již nezměnilo. Plzeň po třech prohrách zabrala, z horkého hradeckého ledu veze po výhře 4:1 tři body.


FOTO: Stanislav Souček.

Ohlasy trenérů

Tomáš Martinec (Mountfield HK): „Gratuluju Plzni k vítězství, myslím si, že vyhrála zaslouženě. Myslím si, že rozhodla i efektivita v zakončení. Neodehráli jsme úplně špatný zápas, přes veškerou snahu a spousty šancí, když dáme jenom jeden gól, tak je hrozně těžké zápasy vyhrávat. Naše utkání jsou bohužel všechna stejná. Máme hodně střel a šancí, ale nejsme důrazní v zakončení a nedáváme góly.“

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Utkání bych rozdělil na dvě poloviny. První třetina byla z naší strany špatná, přestože jsme vstřelili branku, ale neměli jsme skoro žádné střely. Hradec má velmi dobré mužstvo a tlačil nás. Poté přišla na řadu druhá polovina utkání, od osmé deváté minuty druhé třetiny jsme se zlepšili a podařilo se nám vstřelit branky. Závěr byl hektický, za stavu 3:0 jsme inkasovali gól a zápas byl pořád ještě otevřený. Musíme ale pochválit kluky za bojovnost a že dobře odehráli, jsme strašně rádi za vítězství.“