VIT - PLZ 3:2sn

VIT - PLZ 3:2sn - Nájezdy ukončily vítěznou sérii Škodovky

Naposledy před druhou reprezentační přestávkou vyjeli na led plzeňští indiáni. V rámci 28. kola vedla jejich cesta na daleký led Vítkovic, kterým se v letošní sezóně zatím velmi daří.

HC Vítkovice Ridera - HC Škoda Plzeň

3:2sn
0:0, 0:1, 2:1 - 0:0

Branky a nahrávky: 44. Krieger (Mueller, Fridrich), 48. Marosz (Lakatoš), rozh. náj. Mueller – 40. Schleiss (Kodýtek, Hrabík), 46. Pour (Kodýtek, Suchý).
Průběh utkání: 0:0, 0:1, 1:1, 1:2, 3:2.

Vyšší tresty: Navíc Kalus (VIT), Houdek (PLZ) - 5 min, bitka

Rozhodčí: Šír, Hradil – Hlavatý, Lederer.

vyloučení
2:2
Využití
0:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
31:30
Zblokované střely
24:20
Hity
6:1
Vhazování
30:25
Diváci
5425

HC Vítkovice Ridera

Klimeš (Kašík) – Koch, Raskob, Grman, Mikuš, Gewiese, J. Stehlík, L. Kovář – Lakatoš (A), Marosz, Fridrich – Mueller (A), Krieger, Bukarts – Kalus, Dej, Bernovský – R. Půček, L. Krenželok (C), Lednický.

HC Škoda Plzeň

Pavlát (Svoboda) – Baránek, Zámorský, Budík, Piskáček (A), Houdek, Kaňák, Kvasnička – Schleiss (C), Kodýtek, Hrabík – Suchý, Malát, Pour – Lang, Mertl (A), Rekonen – Dvořák, Bitten, Adamec.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Pavlát 63 31 2 29 93,55 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Adamec 0 0 0 0 0
Marek Baránek 0 0 0 1 0
Samuel Bitten 0 0 0 0 0
Vojtěch Budík 0 0 0 0 0
Adam Dvořák 0 0 0 0 0
Michal Houdek 0 0 0 0 5
Kryštof Hrabík 0 1 1 1 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 -1 0
Petr Kodýtek 0 2 2 2 0
Martin Lang 0 0 0 0 0
Sebastián Malát 0 0 0 -2 2
Tomáš Mertl 0 0 0 0 0
Jan Piskáček 0 0 0 -1 2
Jakub Pour 1 0 1 -1 0
Aleksi Rekonen 0 0 0 0 0
Jan Schleiss 1 0 1 1 0
Filip Suchý 0 1 1 -1 0
Petr Zámorský 0 0 0 1 0

komentář

První šanci zápasu si vypracoval Jan Schleiss, který si s pukem najel na osu hřiště, jeho jedovatou ránu vykopl domácí brankář Klimeš. Na opačné straně ostře pálil od modré čáry Raskob, Pavlát jeho ránu pouze vyrazil, avšak následný závar uklidnil Jan Piskáček. Následně v přesilové hře dostal nabito na pravém kruhu Dominik Lakatoš, neproduktivnější hráč letošní sezóny ovšem brankáře indiánů ranou z voleje nepřekonal. Nedlouho na to se nebezpečně dral před branku Fridrich, Pavlátovi udělal rychlou kličku, jenomže vzápětí už neměl dostatek prostoru k zasunutí kotouče do branky. Z rychlého brejku pro změnu pálil Petr Kodýtek jen do připraveného Klimeše, který si svědomitě pohlídal svou bližší tyč. V závěru první periody si početní výhodu zahrála i Škoda, od zadního mantinelu si vybruslil do střelecké pozice Filip Suchý, kotouč skrz betony do brány ale neprocpal. Po dvaceti minutách tak platil nerozhodný stav.

I na startu prostředního dějství nejprve zahrozili domácí, od modré čáry touš nebezpečně nahazoval Juraj Mikuš, puk několikrát změnil směr, nakonec ale skončil vedle branky. Za hosty následně zahrozil opět Suchý, který se dostal za obranu Vítkovic, jenomže Klimeše forhendovou kličkou nepřekvapil. Pavlát si pro změnu zase poradil s tečí Kriegera. Následně Kalus atakoval plzeňského brankáře, což se nelíbilo Michalu Houdkovi. Obránce indiánů vyzval vítkovického hráče na souboj a v pěstním souboji měl bek Škody navíc, svého soka na led avšak neskolil. O pár minut později po rychlém brejku pálil z mezikruží Lukáš Kaňák, branku o kousek přestřelil. Z další šance už hosté ze západu Čech do branky dostali, kvůli kopnutí Hrabíka ale gól neplatil. Plzeň se ale přece jen ve druhé části dočkala. V závěrečných vteřinách táhl rychlý brejk Jan Schleiss a vteřinu před koncem kapitán Škody vymetl všechny pavučiny v levém horním rohu.

Závěrečnou část odšpuntoval domácí Fridrich, který si udělal prostor na levém kruhu, vyrovnat se mu však nepovedlo. Rostislav Marosz poté sebral kotouč, co ho Zámorský špatně rozehrál, domácí útočník zkusil své štěstí od levého mantinelu, avšak Pavlát byl nadále bezchybný. O minutu později už se domácí nicméně mohli začít radovat. Petr Krieger zavezl kotouč do útočného pásma a bekhendem prostřelil brankáře indiánů rychlou střelou nad betonem. Radost Ostravanů ale trvala jen necelé dvě minuty. Jakub Pour si vzal ve středním pásmu kotouč, krátce za modrou čáru vyslal ránu, která zapadla přesně k pravé tyči. Bleskovou odpověď vzápětí našly ve své sbírce i Vítkovice. Za další dvě minuty dostal Rostislav Marosz od Lakatoše přihrávku na pravý kruh a svižnou ranou pod horní tyčku opět srovnal stav. Zajímavé utkání pokračovalo, Klimeše se následně pokoušel ohrozit od modré čáry Budík, avšak neujala se ani dorážka Mertla. Po další chybě v domácí obraně mohl pro změnu rozhodnout Petr Kodýtek, to se ale nestalo, zápas tak musel do prodloužení.

V nastaveném čase zkusila Plzeň opět odvážný tah s odvoláním brankářem, hostující power play trvala dvě a půl minuty, avšak rozhodnutí se Západočeši nedočkali. Navíc v samotném závěru při nich stáli všichni svatí, jelikož Fridrich dokázal trefit prázdnou bránu, avšak jen o pár deseti vteřin po vypršení pětiminutového času. Rozhodnout tak musely samostatné nájezdy. V nich byly úspěšnější Vítkovice, rozhodující branku zaznamenal ve čtvrté sérii Peter Mueller. Vítězná série Škodovky je tak u svého konce.

FOTO: Petr Kotala.

Ohlasy trenérů

Miloš Holaň (HC VÍTKOVICE RIDERA): „Vyrovnaný těžký zápas. Věděli jsme o sérii Plzně, kterou měla, takže jsme to měli v paměti. Začali jsme velice dobře, vynutili jsme si dva fauly. Myslím si, že jsme měli alespoň jednu přesilovku využít. Trošku jsme měli obavy, jak s námi zamává ten gól v závěru, kdy jsme si o to možná trochu koledovali už v té situaci předtím, když se zkoumalo video. Bylo to psychicky velmi náročné utkání. Podařilo se nám to dotáhnout a v závěru jsme to měli rozhodnout, když Bukarts s Muellerem měli stoprocentní šanci. Nepotrestali jsme to. Vyrovnaná hra v prodloužení, kde jsme byli kousek od toho, abychom potrestali soupeřovu hru čtyři na tři. V nájezdech jsme byli šťastnější a střelci, které na to máme, rozhodli.“

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „První třetina z naší strany nebyl úplně dobrá, bylo to ovlivněno dvěma oslabeními, takže jsme se dostali pod tlak, neuhrávali jsme kotouče, žádný tlak do brány, málo střel. Ve druhé třetině se to zlepšilo. Povedlo se nám dvakrát jít do vedení, bohužel za stavu 2:1 jsme udělali hrubou chybu, kterou soupeř potrestal. Prodlužení je zase o nějakém štěstí. Na druhou stranu jsme rádi, že jsme venku získali bod. Před tou přestávkou určitě pozitivní.“