PLZ - VIT 2:3

PLZ - VIT 2:3 - Po šesti letech Plzeň doma proti Vítkovicím nebere ani bod

Plzeňští indiáni dnešním dnem odstartovali trilogii domácích zápasů v řadě. První na řadě byly Vítkovice, které z posledních třiceti návštěv zvítězily na západě Čech za tři body pouze v jediném případě.

HC Škoda Plzeň - HC Vítkovice Ridera

2:3
0:0, 0:1, 2:2

Branky a nahrávky: 48. Holešinský (Rekonen, Zámorský), 59. Schleiss (Jiříček) – 29. Lakatoš (Raskob, L. Krenželok), 54. Mueller (Krieger), 55. Kotala (Mikuš).
Průběh utkání: 0:0, 0:1, 1:1, 1:3, 2:3.

Vyšší tresty: Navíc Gewiese (VIT) - 5+OK, nedovolený zásah do hlavy nebo krku

Rozhodčí: Sýkora, Šindel – Brejcha, Gerát.

vyloučení
2:5
Využití
1:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
37:28
Zblokované střely
18:10
Hity
7:7
Vhazování
27:30
Diváci
3210

HC Škoda Plzeň

Pavlát (Svoboda) – Baránek, Zámorský, Piskáček (A), Jiříček, Houdek, Kvasnička – Schleiss (C), Kodýtek, Hrabík – Blomstrand, Mertl (A), Holešinský – Pour, Suchý, Rekonen – Bitten, Soukup, Malát.

HC Vítkovice Ridera

Klimeš (Stezka) – Mikuš, Raskob, Gewiese, J. Stehlík, L. Kovář – Dej, Bukarts, Krieger – Mueller (A), Kotala, L. Krenželok (C) – Lakatoš (A), Fridrich, Chlán – Kalus, Lednický, Bernovský – R. Půček, Krejsa.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Pavlát 58 28 3 25 89,29 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Marek Baránek 0 0 0 -1 0
Samuel Bitten 0 0 0 0 0
Ludwig Blomstrand 0 0 0 0 0
Adrián Holešinský 1 0 1 -1 0
Michal Houdek 0 0 0 -1 0
Kryštof Hrabík 0 0 0 0 0
Adam Jiříček 0 1 1 0 0
Petr Kodýtek 0 0 0 -1 0
David Kvasnička 0 0 0 0 0
Sebastián Malát 0 0 0 -1 0
Tomáš Mertl 0 0 0 -1 0
Jan Piskáček 0 0 0 -1 0
Jakub Pour 0 1 1 0 0
Aleksi Rekonen 0 1 1 0 0
Jan Schleiss 1 0 1 0 0
Marek Soukup 0 0 0 0 0
Filip Suchý 0 0 0 0 2
Petr Zámorský 0 1 1 -2 0

komentář

Plzeň do utkání vstoupila aktivně, první velkou příležitost měl Sameul Bitten, který se dostal do samostatného úniku, člen čtvrté formace zvolil rychlou střelu, brankář Vítkovic jeho úmysl ale přečetl. Následovala početní výhoda, na modré čáře napřáhl Aleksi Rekonen, ani jeho ostrá rána za Klimešem neskončila. Vítkovice nedlouho poté zahrozily šancí Raskoba, jeho tečovaný pokus skončil jen na brankové konstrukci. Následně Peter Mueller servíroval kotouč na brankoviště, tam ho ale před odkrytou bránou nezasáhl Bukarts. Na druhé straně pálil zase Rekonen jen do držadla hole Klimeše. V poslední šanci úvodního dějství přenechal Jan Schleiss puk v útočné třetině Petru Kodýtkovi, ten zkoušel najít mezeru mezi betony, ty ovšem k sobě sklaply včas.

Na startu druhého dějství hledal Mueller před brankou Jakuba Kotalu, ten nicméně v dobré pozici kotouč netrefil dle svých představ. Následně už hosté ale skóre dnešního zápasu přece jen otevřeli. Od modré čáry vystřelil Raskob, Pavlát jeho pokus stačil pouze vyrazit a pohotový Dominik Lakatoš vzápětí doklepl puk do sítě. Krátce za polovinou duelu udělal kličku na osu hřiště Bukarts, jeho následnou ránu vyrazil plzeňský brankář do rohu ledové plochy. Poté se o slovo přihlásila i Škodovka, Adrián Holešinský pálil bez přípravy z pravého kruhu, gólman Vítkovic se však stačil přesunout. O minutu později si vybruslil od zadního mantinelu do střelecké pozice Kryštof Hrabík, jenomže ani on vyrovnat nedokázal. V závěru druhé třetiny hráli indiáni přesilovou hru, od modré čáry střílel Petr Zámorský, jenomže neujala se ani dorážka z mezikruží.

Závěrečnou dvacetiminutovku odšpuntoval dobrým průnikem před branku David Kvasnička, z dobré pozice těsně minul. Následující střídání už domácí dokázali dostat kotouč do sítě, z vrcholu levého kruhu vyslal nechytatelnou ránu Jan Schleiss, avšak hlavní rozhodčí po trenérské výzvě Vítkovic gól odvolal. Hostující Petr Gewiese následně ostře zasáhl Holešinského do hlavy, za což inkasoval trest na pět minut plus do konce zápasu. V početní výhodě nejprve nebezpečně pálili od modré čáry Zámorský s Rekonenem, avšak ani jedna ze střel v brance neskončila. Poté si zahrála Škoda dokonce 67 dlouhou přesilovou hru pět na tři a tu využila za pouhé čtyři vteřiny. Ostrou ránu Rekonena dorazil za Klimeše Adrián Holešinský. Stejný hráč měl na hokejce velký obrat, ve velké šanci neuspěl. To Vítkovice si v ojedinělé šanci počínaly o mnoho lépe. Peter Mueller dostal puk na levý kruh, odkud poté trefil prostor mezi betony. Indiáni se poté opět pokoušeli srovnat, jenomže do jejich obrany vlétl Jakub Kotala, který bekhendovou kličkou překonal Pavláta potřetí. Tři minuty před koncem zkusila domácí střídačka hru bez brankáře, Adam Jiříček našel na vrcholu levého kruhu Jana Schleisse, který prožil menší deja vu a znovu snížil na rozdíl jediné trefy. Více toho ovšem Škoda nestihla, po více než šesti letech tak zvítězily Vítkovice na západě Čech za tři body.

Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Zápas se mi těžko hodnotí. Měli jsme v zádech dvě prohry, dnes jsme chtěli vstřelit první branku, avšak to se nám nepovedlo. Měli jsme v zápase spoustu šancí, bohužel jsme je nedokázali proměnit. To jsou poté rozhodující momenty v těch zápasech. V závěru už jsme vše prakticky jen honili, dokázali jsme sice vyrovnat, avšak Vítkovice nám záhy hned znovu odskočily. Do dalších zápasů musí být větší bojovnost, protože náš výkon nebyl dobrý. Každý si musí sáhnout do svědomí, protože takhle se o body nebojuje.

Miloš Holaň (HC Vítkovice Ridera): „Nesmírně těžké utkání. My jsme na tripu, šest dní mimo domov a tohle pro nás bylo třetí venkovní utkání. Věděli jsme, že je Plzeň velice nebezpečná, řekli jsme si proto před zápasem, že chceme hrát první třetinu na 0:0. I do druhé jsme chtěli vstoupit podobně, naštěstí se nám podařilo vstřelit první gól a hráči měli najednou větší seběvědomí. Peklo pro nás byla ale třetí třetina, hlavně díky naší nedisciplinovanosti. Zde se zápas lámal, kluci bojovali, zblokovali spoustu kotoučů, navíc Klimeš v bráně nás hodně podržel. Hráči předvedli neskutečný kus práce, spousta jich totiž nemohla naskočit. Pro nás to jsou hodně vydřené body, ukázali jsme vnitřní sílu, z minima jsme dnes vytěžili maximum.