JUN: SPA - PLZ 2:1

Junioři na úvod nové sezóny těsně prohráli se Spartou

Je to tady, začala nová sezóna DHL Extraligy juniorů. Plzeň se na úvod utkala se Spartou, kterou v jarním play off vyřadila v semifinále.

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň

2:1
0:0, 1:0, 1:1

Branky a nahrávky: 28. Novák (Hrabík, Hauser), 57. Ducháč (Šindelek, Vitouch) – 48. Borák (Dvořák, Eichler).
Průběh utkání: 0:0, 1:0, 1:1, 2:1.

Rozhodčí: Horák, Valda – Dědek, Thuma

vyloučení
5:5
Využití
1:1
střely na branku
32:30
Diváci
96

HC Sparta Praha

Liemann (Přikryl) – Šindelek, Tůma, Ducháč (C), David, Červenka (A), Bartoň, Pavlák – Vitouch, Odehnal, Hamršmíd, Hauser, Fábry, Hrabík, Novák, Václavík, Bareš, Křišťan, Mácha, Žmola.

HC Škoda Plzeň

Vondraš (Jansa) – Buzek, Skok, Eichler, Jiříček, Kubíček, Hodinář, Houdek – Matuška, Korčák, Kreuzman, Soukup D., Soukup M., Dvořák, Mazanec, Kučera, Eremiáš (A), Titlbach, Borák, Dáňa (C).

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Jakub Vondraš 59 32 2 30 93,75 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Matyáš Borák 1 0 1 -1 2
Adam Buzek 0 0 0 0 2
Josef Dáňa 0 0 0 0 0
Adam Dvořák 0 1 1 0 0
Josef Eichler 0 1 1 0 0
Adam Eremiáš 0 0 0 0 2
Jan Hodinář 0 0 0 0 0
Matěj Houdek 0 0 0 -1 2
Adam Jiříček 0 0 0 0 2
Matěj Korčák 0 0 0 0 0
Petr Kubíček 0 0 0 0 0
Jan Kučera 0 0 0 0 0
Jan Matuška 0 0 0 -1 0
Aleš Mazanec 0 0 0 0 0
Jan Skok 0 0 0 -1 0
Marek Soukup 0 0 0 0 0
Dominik Soukup 0 0 0 0 0
Adam Titlbach 0 0 0 -1 0

komentář

Začátek utkání byl velice opatrný, přesto již v první minutě vyzkoušel pozornost domácího brankář Borák, Liemann si s jeho střelou ale včas dokázal poradit. Na druhé straně se do takřka ideální pozice mezi kruhy dostal Hamršmíd, Jakub Vondraš včasným zákrokem ukázal, proč si ho v letošním draftu NHL vybrala Carolina. V polovině první periody se plzeňský brankář opět zapotil, sám na něj jel Odehnal, ale ani jeden z jeho dvou pokusů v brance neskončil. Škoda nechtěla zůstat pozadu, Kubíčkovo nahození se snažil těsně před Liemannem tečovat Matuška, bohužel neúspěšně. Poté se strhla před brankou Západočechů i menší strkanice, své názory si zblízka vyměnil Matěj Houdek s Tomášem Václavíkem. První třetina nakonec skončila bez branek.

Prostřední dějství začali Plzeňané velkou šancí. Matěj Korčák si našel před brankou odražený kotouč, avšak domácí brankář se proti jeho dorážce stačil včas přesunout. Následně si Sparta zahrála další přesilovou hru, jenomže Vondraš, společně se svými obránci, všechny pokusy zastavil. Jan Kučera se poté neohroženě vydal sám s kotoučem do soupeřova pásma, jeho ambiciózní plán však ztroskotal na pevné sparťanské defenzivě. Až poté se přítomní diváci na stadionu dočkali první branky v zápase. Lukáš Novák si na brankovišti našel kotouč, následně ukázal svůj přehled ve hře, když poslal bleskově kotouč k levé tyči. Zdvojnásobit domácí vedení mohl Tůma, jehož rána plzeňskému brankáři vypadla z výstroje, naštěstí vedle pravé tyče. Po čtyřiceti minutách tak vedla domácí Sparta o jednu branku.

Do třetí části Škodovka přidala s důrazem a Sparta zkraje závěrečného dějství chybovala v rozehrávce. Sparta mohla ohrozit plzeňskou branku v další početní výhodě, nicméně na dobře chytajícího Jakuba Vondraše si opět nepřišla. A tak přišel vzápětí trest. Po kombinaci Adama Dvořáka s Josefem Eichlerem tečoval těsně před brankářem kotouč mimo jeho dosah Matyáš Borák. Liemann se jen bezmocně ohlédl za svá záda. Utkání následně dostalo nový náboj, Fábry v individuální akci se snažil ještě oslovit Vitoucha, avšak jeho myšlenka nebyla z nejlepších. Na opačné straně musel do akce domácí gólman, poté co na něho šli během krátké doby hned tři střely. Velké rozuzlení nakonec přišlo v samotném závěru. V 57. minutě hrála Sparta další výhodu o jednoho muže a tu tentokrát tuhle situaci dokázala využít za několik vteřin. Filip Šindelek nabil na střelu Filipu Ducháčkovi, jenž svou ostrou ranou trefil Spartě tři body. V poslední minutě to indiáni zkoušeli v šesti hráčích, vyrovnání se ovšem nedočkali. V prvním zápase v nové sezóně tak úřadující mistři těsně prohráli.

Ohlasy trenérů

Tobiáš Slavíček (HC Sparta Praha): „Šlo o první soutěžní utkání letošní sezóny, což bylo na kvalitě hokeje z obou stran vidět. Většina šancí plynula z nepřesností a nevynucených chyb, než z nějaké kombinace. Po nevydařené přípravě jsme rádi za vítězný vstup do soutěže.“

Petr Vojan (HC Škoda Plzeň): „Hodnotí se to velice těžce, nám se ten zápas vůbec nepovedl. Nehráli jsme vůbec dobře na puku, o hře bez kotouče taky nemůže být řeč. Byl to hrozně špatný výkon, od nás pod úroveň. Nemělo to vůbec parametry a s tímto výkonem jsme neměli šanci. I když jsme vyrovnali, následně jsme udělali opět hloupou chybu. Náš výkon neměl extraligové parametry.“