PLZ - SPA

PLZ - SPA 2:4 - Škodě zlomila vaz závěrečná pětiminutovka

Poslední extraligový souboj odehráli indiáni před svými fanoušky, na svém ledě přivítali pražskou Spartu.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

2:4
2:1, 0:0, 0:3

Branky a nahrávky: 12. Pour, 18. Zámorský (Rekonen, Malák) – 14. Irving (P. Kousal, Horák), 55. Irving (Němeček), 58. Chlapík (Horák), 59. P. Kousal (Řepík).
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:4.

Rozhodčí: Hradil, Jaroš – Šimánek, Tůma.

vyloučení
2:4
Využití
0:1
V Oslabení
0:0
střely na branku
37:30
Zblokované střely
8:20
Hity
5:1
Vhazování
37:33
Diváci
7232 (vyprodáno)

HC Škoda Plzeň

Pavlát (Hlavaj) – Malák, Zámorský, Laakso, Dujsík, Piskáček (A), Kvasnička, Houdek – Pour, Lev (A), Rekonen – Söderlund, Indrák, Matýs – Holešinský, Jansa, Schleiss (C) – Hrabík, Straka.

HC Sparta Praha

Kořenář (Cichoň) – Krejčík, Moravčík, Mikliš, Kempný, Němeček, Irving, T. Tomek – Řepík (C), Sobotka (A), P. Kousal (A) – Chlapík, Horák, Forman – Sihvonen, Konečný, Buchtele – Hauser, M. Vitouch, Mužík.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Pavlát 60 29 4 25 86,21 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Dujsík 0 0 0 0 0
Adrián Holešinský 0 0 0 0 0
Michal Houdek 0 0 0 0 0
Kryštof Hrabík 0 0 0 0 0
Miroslav Indrák 0 0 0 -1 0
Filip Jansa 0 0 0 0 0
David Kvasnička 0 0 0 -1 0
Aleksi Laakso 0 0 0 -1 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Daniel Malák 0 1 1 1 0
Ondřej Matýs 0 0 0 0 0
Jan Piskáček 0 0 0 -1 2
Jakub Pour 1 0 1 -1 0
Aleksi Rekonen 0 1 1 -1 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 0
Tim Söderlund 0 0 0 0 2
Petr Straka 0 0 0 0 0
Petr Zámorský 1 0 1 0 0

komentář

Duel odšpuntoval Matýs z vrcholu pravého kruhu, Kořenář zakročil. Po chvilce dostali mnoho prostoru na modré Söderlund i Laakso, ani oni střelecký zápis nerozepsali. To se až po chybné rozehrávce Pražanů povedlo zblízka Jakubu Pourovi. Sparta přispěchala s rychlou odpovědí. Kousal ihned po buly v útočném pásmu v početní výhodě předal zleva na pravý kruh Aaronovi Irvingovi, který z první nedal Pavlátovi šanci zakročit. Modrobílí ale byli při chuti a svírali svého soupeře. Vše vyvrcholilo ranou Petra Zámorského z levého strany, který si sjel od modré a div neprotrhl síť. Srovnání měl na holi Horák, který přečíslení dva na jednoho vzal na sebe, avšak na muže s maskou indiánů si zblízka nepřišel. Těsně před přestávkou se ještě dostal ke dvěma gólovkám Schleiss. Nejprve neuspěl po kličce u pravé tyče, následně ani dělovkou z mezikruží.

Prostřední dějství začalo opatrně, odšpuntoval ji ve velké příležitosti až Řepík, který před Pavlátem usměrňoval pobídku Kousala. Na druhé straně při vlastním oslabení zahrozil Straka. Ten nejprve vyvezl kotouč do bezpečí, pak jej ještě dobrým napadáním vybojoval zpět a vypálil z mezikruží. Když pak po akci na jeden dotek neuspěl ani z první z osy hřiště Sihvonen, odcházelo se podruhé do kabin za stejného stavu.

To mohl zkraje poslední dvacetiminutovky změnit Jansa z první z mezikruží, Kořenář zvládl srazit na zadní mantinel. Ještě před tím se k teči rány Zámorského od modré dostal na brankovišti Hrabík, puk ovšem zamířil těsně mimo. Poté se z mezikruží dostal k ráně z první Holešinský, Kořenář nic neviděl a ani nereagoval, leč touš zamířil těsně mimo pravé tyče. Štěstí se tak přiklonilo na stranu Pražanů. Aaron Irving vypálil od modré a propálil hradbu těl před sebou. Podobně to zkoušel na druhé straně z osy hřiště Zámorský, mířil ale jen do středu branky. A tak udeřili opět Pražané. Filip Chlapík si vybruslil zprava mezi kruhy a zamířil do sítě po ledě. Za necelou minutu navíc našel Řepík zpoza branky před ní Pavla Kousala a ten poslal Spartu do trháku. Ten už nemírnila ani power play domácích, ani nepochopitelné chování "fanoušků" hostí, kteří přímo na stadionu odpálili světlice.

Další extraligové utkání čeká na modrobílé až v kalendářním roce 2024, ve středu třetího ledna přivítají opět ve svých prériích v tradičních 17:30 Olomouc.

Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Těžko se mi takový zápas hodnotí. Kluci odvedli dobrý výkon. V první třetině jsme se dostali do hry, vytvářeli jsme si šance, tlačili jsme se do brány a nakonec jsme se dostali i do vedení. Druhá třetina byla vyrovnaná, škoda, že jsme si nepomohli v přesilovce, nepovedlo se nám odskočit, zápas by poté vypadal jinak. Sedm minut před koncem jsme tam měli prázdnou bránu, bohužel jsme nedali a Sparta posléze srovnala. Hrálo se ve výborné kulise, v závěru nás postihl ale kolaps. Hokej se hraje šedesát minut, dnes se to potvrdilo.

Pavel Gross (HC Sparta Praha): „Dneska jsme nebyli lepším týmem, ale takový hokej někdy je. Nezačali jsme špatně, ale celkově první třetina jasně patřila domácím. My jsme nebyli hlavami v zápase, Plzeň si vytvářela šance, avšak čím déle jsme my hráli, tím byl náš výkon lepší. Druhá třetina byla solidní, Josef Kořenář nás podržel, stav byl stále 2:1 a jen díky němu jsme stále mohli bojovat o dobrý výsledek. V závěru se nám povedlo zápas otočit. Člověk někdy body někde ukradne, někdy je nechá, dneska jsme porazili velmi dobře připraveného soupeře.