SPA - PLZ

SPA - PLZ 4:2 - Škodovka zahájila venkovní šňůru zápasů porážkou

Po Pardubicích čekal na plzeňské hokejisty další těžký oříšek. V pražské O2 aréně Škoda čelila druhé Spartě.

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň

4:2
3:0, 1:2, 0:0

Branky a nahrávky: 10. Mikliš (Sobotka, Řepík), 12. Chlapík (Moravčík, Buchtele), 15. Chlapík (Beaudin), 39. Chlapík – 25. Lev (Rekonen, Zámorský), 26. Pour (Zámorský, Benák).
Průběh utkání: 0:0, 3:0, 3:2, 4:2.

Rozhodčí: Hribik, Pilný – Zíka, Šimánek.

vyloučení
7:6
Využití
1:1
V Oslabení
0:0
střely na branku
20:27
Zblokované střely
12:10
Hity
6:3
Vhazování
27:18
Diváci
9051

HC Sparta Praha

Kovář (Kořenář) – Krejčík, Mikliš, Beaudin, Irving, Němeček, Mozík, Moravčík – Forman (A), Sobotka, Řepík (C) – Buchtele, Lajunen, Chlapík (A) – Konečný, O. Najman, Kousal – Hrabík, Vitouch, Kassian.

HC Škoda Plzeň

Hlavaj (15. Klouček) – Malák, Zámorský, Laakso, Bučko, Piskáček (A), Dujsík, Kvasnička – Holešinský, Indrák, Schleiss (C) – Šiler, Mertl, Lev (A) – Pour, Benák, Rekonen – Matýs, Soukup, Jansa.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Samuel Hlavaj 15 11 3 8 72,73 0
Milan Klouček 45 9 1 8 88,89 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Adam Benák 0 0 0 0 2
Martin Bučko 0 0 0 0 0
Tomáš Dujsík 0 0 0 0 0
Adrián Holešinský 0 0 0 -1 2
Miroslav Indrák 0 0 0 -1 2
Filip Jansa 0 0 0 -1 0
David Kvasnička 0 0 0 -1 0
Aleksi Laakso 0 0 0 -1 0
Jakub Lev 1 0 1 0 2
Daniel Malák 0 0 0 0 0
Ondřej Matýs 0 0 0 -1 0
Tomáš Mertl 0 0 0 0 0
Jan Piskáček 0 0 0 0 0
Jakub Pour 1 0 1 0 2
Aleksi Rekonen 0 1 1 -1 2
Jan Schleiss 0 0 0 0 0
Marek Soukup 0 0 0 -1 0
Jakub Šiler 0 0 0 0 0
Petr Zámorský 0 2 2 -2 0

komentář

Zkraje zápasu si Sparta zahrála přesilovou hru, paradoxně velkou šanci měla ale Škodovka. Po rychlém brejku pálil z hranice brankoviště Miroslav Indrák, trefil však jen brankáře Kováře. Na druhé straně pálil Najman, Hlavaj jeho pokus vyrazil, dorážející Kousal posléze netrefil poloprázdnou plzeňskou klec. Lépe si nevedl ani Řepík, který byl na malou chvíli sám před plzeňským gólmanem. Nedlouho poté se uvolnil na ose hřiště Chlapík, jeho rychlá rána z otočky ovšem trefila jen beton Hlavaje. Z další šance už se Pražané nicméně mohli začít radovat. Ondřej Mikliš dostal pas na levý kruh, odkud se trefil přesně nad beton plzeňského brankáře. Za dvě minuty se natlačil na brankoviště Filip Chlapík a Sparta rázem vedla o dvě branky. Kontaktní branku měl na hokejce Jakub Lev, který získal zadarmo kotouč po špatné rozehrávce, jenomže ve velké příležitosti selhal. To domácí mířili do černého. Filip Chlapík za osmnáct vteřin svižnou ranou využil početní výhodu a vyhnal tím Hlavaje ze svého brankoviště. Modrobílí odpověděli příležitostí Jakuba Poura, Kovář včas vyrazil kotouč svou vyrážečkou, po dvaceti minutách tak vedla Sparta o tři branky.

Prostřední část odšpuntoval svou tvrdou střelou v přesilové hře Aleksi Rekonen, Jakub Kovář jeho pokus ovšem však ztlumil. Proti Řepíkovi pro změnu zaúřadovala lapačka Milana Kloučka. Náskok Sparty nezvýšil ani Konečný, který se z ničeho nic objevil sám před maskovaným mužem indiánů. Schleiss mohl naopak zadělat na drama, po přihrávce Indráka ovšem skončil puk jen nad brankou. Z další šance už se Plzeň nicméně prosadila. Další ránu Rekonena domácí brankář pouze vyrazil a před Jakubem Lvem už poté byla jen prázdná brána. Za 73 vteřin to bylo jen o jeden gól. Zámorského ránu od modré čáry totiž ideálně tečoval Jakub Pour, Kovář znovu neměl šanci zasáhnout. Krátce za polovinou zápasu měl dokonce na hokejce vyrovnání Tomáš Dujsík, z vrcholu levého kruhu ale nemířil přesně. Západočeši posléze dostali k dispozici čtyřminutovou přesilovou hru, tu ovšem nevyužili. A mrzet je to mohlo dvojnásob, jelikož krátce před koncem druhé periody završil svůj hattrick Filip Chlapík, když se z kruhu trefil přesně nad rameno Kloučka.

Začátek závěrečné dvacetiminutovky přinesl opatrný hokej, domácí si poctivě hlídali svůj vypracovaný náskok. Vše mohl změnit v další přesilové hře Jan Schleiss, který obdržel hezkou přihrávku do slotu, brankáře Sparty ovšem nepřekonal. Po několika minutách naopak mohl Spartu ještě více uklidnit Buchtele, jenž byl sám před Kloučkem, ten ze své sbírky vytáhl fantastický zákrok. Šest minut před koncem se domácí obránci nepohodli za vlastní brankou, rázem měl další velkou možnost kapitán Jan Schleiss, avšak jeho pokus se mezi tři tyče nevešel. Z protiútoku pro změnu nenašel mezeru mezi betony Kassian. V samotném závěru Škodovka tlačila, nebezpečně tečoval kotouč Indrák, skóre se však nadále neměnilo. Hostům nepomohla ani závěrečná hra bez brankáře, Spartě podlehla i ve čtvrtém letošním vzájemném zápasem, tentokrát 2:4.


FOTO: Jindřich Jager.

Ohlasy trenérů

Pavel Gross (HC Sparta Plzeň): „Plzeň měla před zápasem malou výhodu, že po pauze už hrála v pondělí proti Pardubicím, zejména na začátku zápasu to bylo vidět, my jsme byli takoví zarezlí. V první třetině rozhodly góly, jinak šance byly na obou stranách. Ve druhé třetině byla Plzeň jasně lepší, i díky naší nedisciplinovanosti. Víme, že se musíme zvednout do dalšího zápasu s Olomoucí. Plzeň předvedla dobrý výkon, hráli jsme s nimi letos čtyři vyrovnané utkání. Dneska rozhodl Filip Chlapík, jenž vstřelit tři branky. Nejlepší výkon nicméně dle mého předvedl brankář Kovář.“

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Neměli jsme špatný vstup do utkání, prvních pět šest minut bylo slušných, bohužel pak jsme inkasovali. Špatně jsme rozebrali hráče, dostali jsme hned v našem oslabení a od desáté minuty naše hra nebyla dobrá. V kabině jsme si řekli, že jedna branka by nás mohla nastartovat, což se také potvrdilo. Celkově byla druhá třetina dobrá z naší strany, snížili jsme na 2.3. Bohužel nás celou sezónu trápí přesilové hry, v té čtyřminutové to bylo vidět. Místo vyrovnání jsme záhy inkasovali čtvrtý gól, což byla velká škoda. Ve třetí třetině byly nějaké šance, bohužel produktivita byla špatná. Nezbývá než gratulovat Spartě.“