49. kolo: KOM - PLZ

KOM - PLZ 5:1 - Škoda zakončila venkovní sérii porážkou

Na závěr venkovní série zajeli plzeňští indiáni na brněnský led, kde na výhru Západočeši čekají jíž více než tři roky.

HC Kometa Brno - HC Škoda Plzeň

5:1
1:0, 3:0, 1:1

Branky a nahrávky: 14. Cingel (Zbořil, Marcinko), 27. Moses (Pospíšil), 28. Flek (Zaťovič, Cingel), 35. Gazda (Ščotka, Zaťovič), 58. Flek (Kaňák, Ekrt) – 41. Mertl (Schleiss)
Průběh utkání: 0:0, 4:0, 4:1, 5:1.

Rozhodčí: Vrba, Jaroš – Klouček, Thuma.

vyloučení
2:3
Využití
1:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
24:23
Zblokované střely
14:23
Hity
5:1
Vhazování
25:31
Diváci
7039

HC Kometa Brno

Furch (Kavan) – Ďaloga, Gazda, Ščotka (A), Holland, Kaňák, Moro, Svoboda – Zaťovič (C), Cingel, Flek – Pospíšil, Marcinko (A), Kos – Kohout, Zbořil, Moses – Vincour, Ekrt, Kollár.

HC Škoda Plzeň

Klouček (Hlavaj) – Malák, Zámorský, Kvasnička, Dujsík, Laakso, Bučko – Holešinský, Indrák, Schleiss (C) – Pour, Benák, Lev (A) – Šiler, Mertl, Rekonen – Straka, M. Soukup, Jansa – Matýs.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Milan Klouček 60 24 5 19 79,17 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Adam Benák 0 0 0 0 0
Martin Bučko 0 0 0 -1 0
Tomáš Dujsík 0 0 0 -1 0
Adrián Holešinský 0 1 1 0 0
Miroslav Indrák 0 0 0 0 2
Filip Jansa 0 0 0 0 0
David Kvasnička 0 0 0 -2 0
Aleksi Laakso 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 -2 2
Daniel Malák 0 0 0 -1 0
Ondřej Matýs 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 1 0 1 -2 0
Jakub Pour 0 0 0 -2 0
Aleksi Rekonen 0 0 0 -1 0
Jan Schleiss 0 0 0 -1 0
Marek Soukup 0 0 0 0 0
Petr Straka 0 0 0 0 0
Jakub Šiler 0 0 0 -1 0
Petr Zámorský 0 1 1 -1 0

komentář

První minuty přinesly opatrný hokej. Jako první vážněji zahrozil Petr Zámorský, který dostal ideální přihrávku na modré čáře, jeho prudká rána nicméně v brance neskončila. Následně se hra přemístila na opačnou stranu, domácím k tomu pomohla i přesilová hra. Nejprve zkoušel své štěstí z pravého kruhu Jakub Flek, Milan Klouček se však překvapit nenechal. Záhy byl zcela sám před plzeňským brankářem Pospíšil, útočník Komety mířil pod horní tyčku, maskovaný muž indiánů zasáhl svým ramenem. Přesto nedlouho poté už se domácí dočkali. Lukáš Cingel vystřelil z voleje od modré čáry a Klouček se nestačil rychle přesunout k tyči. Za hosty se snažil odpovědět Holešinský, jenomže neuspěl ani poté Jan Schleiss. Po první třetině tak vedlo Brno nejtěsnějším možným rozdílem.

Prostřední část byla v jasné režii domácí Komety, přesto měl na hokejce vyrovnání Jansa s Holešinským. První jmenovaný ovšem Furcha nepřekonal, druhému zase v samostatném nájezdu utekl kotouč. Poté se o slovo přihlásili domácí a to hned gólově. Pospíšil si trpělivě počkal na Steva Mosese, kterému poslal šikovnou žabičku a americký útočník ve službách Brna z voleje zavěsil. Za dvě minuty Zaťovič našel volného Jakuba Fleka na pravém kruhu, na kterého již zývala jen prázdná brána. Krátce na to Kos uvolnil na ose hřiště Pospíšila, jehož střelu dokázal Klouček vyrazit svou holí. Přesto ještě ve druhé části plzeňský brankář jednou lovil puk ze své sítě, nad jeho síly byla prudká, ale hlavně přesná rána, Daniela Gazdy z vrcholu kruhu. Po čtyřiceti minutách tak Škoda na svého soupeře ztrácela již čtyři branky.

Do posledního dějství avšak měli indiáni naopak raketový nástup. Již po osmnácti vteřinách zpracoval puk na hraně brankoviště Adrián Holešinský, puk za Furcha nakonec dostal agilní Tomáš Mertl. O dvě minuty později měl na hokejce druhou branku Aleksi Rekonen, jenž byl po přihrávce Schleisse zcela sám ve slotu, slibnou příležitost však nevyužil a zamířil nad branku Komety. Lépe si nevedl ani v další příležitosti Holešinský, který byl rovněž nikým neatakovaný na levém kruhu. Čtyřbrankový náskok mohl domácím vrátit Moses, ten ve vyložené pozici ovšem těsně minul zařízení. Ránu Svobody z mezikruží zase chytil pohotově Milan Klouček. Necelé tři minuty domácí dali výsledku definitivní podobu. Při rychlém brejku zůstal sám před brankou po přihrávce Kaňáka Jakub Flek, jenž poslal hrací předmět neomylně pod horní tyčku. Škoda prohrála na brněnském ledě 1:5. I přes prohru má Škodovka definitivní jistotu předkola play off, ve vyřazovacích bojích nebude chyběl Plzeň posedmnácté v řadě.

FOTO: HC Kometa Brno.

Ohlasy trenérů

Jiří Otoupalík (HC Kometa Brno):Neměli jsme dobrý vstup do utkání, Plzeň byla důraznější, dobře bruslila a vytvořila si šance. V těch momentech nás podržel Dominik. Začali jsme dobře hrát v tom momentu, kdy jsme na konci přesilovky vstřelili gól. Druhá třetina byla z naší strany vynikající. Hráli jsme dobře, dali jsme tři góly a měli ještě nějaké šance. V poslední třetině jsme průběh utkání kontrolovali. Máme tři body, za což jsme opravdu velice rádi.“

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): Řekl bych, že první třetina z naší strany nebyla špatná, měli jsme tam několik šancí, ubránili jsme oslabení, bohužel chvíli po jeho konci jsme dostali gól. Po první třetině jsme si k tomu něco řekli, bohužel druhá třetina byla z naší strany hodně slabá, mockrát jsme zbytečně ztratili kotouč a celkově jsme si koledovali o další branku. To se nakonec také potvrdilo. Poslední třetina se již prakticky jen dohrávala, Kometa je zkušená a vítězství si pohlídala. Dnes tomu chybělo srdce, nasazení a určitá touha zápas vyhrát.“