DOR: KVA - PLZ

Tuhá bitva v derby, dorost získal bod

Převelice těžký úkol čekal na plzeňské dorostence, kteří v rámci západočeského derby vyzvali v lázeňském městě Karlovy Vary. Domácí zatím v sezóně neztratili ani bod a před duelem opanovali vedoucí příčku tabulky.

HC Energie Karlovy Vary - HC Škoda Plzeň

4:3p
2:1, 0:1, 1:1 - 1:0

Branky a nahrávky: 8. V. Blažek (Kváš, Wardas), 16. Čihař (L. Slavík, Wardas), 46. Kváš (V. Blažek, Tomek), 64. Wardas (Čihař) – 17. Tománek (Slováček, Maxa), 36. Úbl (Klatovský, Slačík), 52. Slačík (Úbl, Klatovský).
Průběh utkání: 0:0, 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3.

Rozhodčí: Zubzanda – Belko, Baxa.

vyloučení
4:3
Využití
0:1
střely na branku
27:26
Diváci
55

HC Energie Karlovy Vary

Oršulák (Psohlavec) – Pelikán (C), F. Čermák, Kůrka, Dyk, Kubizniak, D. Postl – Wardas, Čihař (A), L. Slavík – Kváš, Tomek, V. Blažek – Poizl (A), Š. Šilhan, Kožík.

HC Škoda Plzeň

Houdek (Pavlis) – Kocek (C), Kamas, Šulan, Reisnecker, M. Mašek, M. Černý (A) – Slačík, Úbl, Klatovský (A) – Fodor, Maxa, Tománek – Slováček, Bělík, Fehér – Chasák, Pitter.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Štěpán Houdek 60 27 4 23 85,19 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Šimon Bělík 0 0 0 0 0
Martin Černý 0 0 0 0 0
Adam Fehér 0 0 0 -1 0
Jan Fodor 0 0 0 -1 0
Jan Chasák 0 0 0 0 0
Jiří Kamas 0 0 0 1 0
Antonín Klatovský 0 2 2 0 0
Petr Kocek 0 0 0 1 2
Matouš Mašek 0 0 0 0 2
Jiří Maxa 0 1 1 0 0
Václav Pitter 0 0 0 0 0
Ben Reisnecker 0 0 0 -2 0
David Slačík 1 1 2 0 0
Jakub Slováček 0 1 1 0 0
Marek Šulan 0 0 0 -3 0
Matěj Tománek 1 0 1 0 0
Matyáš Úbl 1 1 2 0 2

komentář

Hned po pár vteřinách vyzkoušel pozornost Houdka Vojtěch Čihař, plzeňský brankář byl nicméně na svém místě. Nepřišel si na něj ani nedlouho poté Vlastimil Blažek. Na druhé straně se pro změnu pokoušel otevřít skóre Jan Chasák, brankář Energie jeho pokus vykryl. Domácí si následně zahráli početní výhodu a v momentě, kdy se Martin Černý vracel na led, Vary udeřily. Vlastimil Blažek si najel na osu hřiště a prudkou ranou k tyči poprvé v utkání rozvlnil síť v brance. Plzeň mohla bleskově srovnat, po úniku Tománka s Maxou se puk za brankovou čáru nedostal. Oršulák svou lapačkou zastavil i další akci plzeňského celku. To Energie si počínala z protiútoku o mnoho přesněji. Vojtěch Čihař dostal přihrávku za záda obránců Škoda, puk si popotáhl do bekhendu a mezi betony poslal puk podruhé v utkání do sítě. Tentokrát však Škodovka přispěchala s rychlou odpovědí. Matěj Tománek si vzal puk ve středním pásmu, skrz dva hráče Varů se dostal až před gólmana, kterému ranou pod horní tyčku nedal šanci. Po dvaceti minutách tak vedli domácí o jeden gól.

Prostřední dějství odšpuntoval Šimon Kožík, který se dostal do slibné šance, avšak z kruhu nastřelil jen beton plzeňského brankáře. Následně se ve vlastním oslabení dral do šance Antonín Klatovský, avšak v zakončení neměl potřebné štěstí. Z protiútoku musel do akce Houdek, jenž bleskově vykryl ránu Kožíka. V polovině zápasu měl vyrovnání na hokejce Jiří Maxa, nakonec ovšem trefil jen bránícího Dyka. Poté dvakrát nebezpečně pálil znovu Klatovský, avšak výsledek byl opět stejný. Krátce na to už se skóre přece jen změnilo. Škoda vystupňovala svůj tlak, Matyáš Úbl dostal na levé straně prostor k dorážce své střely a puk propasíroval u bližší tyče až do sítě. V poslední minutě se pokoušel o velký obrat obránce Martin Černý, jeho rána přistála ale jen v lapačce Oršuláka.

Na startu poslední dvacetiminutovky jako první vážněji zahrozil Matěj Tománek, který se vyhnul obránci a z osy hřiště vystřelil, Oršulák jeho ránu našel ve svých chráničích. To domácí si počínali o mnoho lépe. Blažek našel u druhé tyčky Michala Kváše, který z první dostal puk do sítě. Vzápětí mohl vedení Energie zdvojnásobit Matěj Pelikán, Štěpán Houdek ale tentokrát včas stačil zasáhnout. Na druhé straně se pokoušel vyrovnat Adam Fehér, maskovaný muž Varů opět zasáhl. Indiáni se nakonec dočkali až v početní výhodě, tu navíc využili za osm vteřin. Matyáš Úbl oslovil u pravé tyče Davida Slačíka, který skrz beton propasíroval kotouč do sítě. Vojtěch Čihař mohl vzápětí znovu vrátit domácím vedení, ani jedna z jeho dvou ran ovšem v brance neskončila, zápas tak musel do prodloužení.

Zkraje prodloužení se hrál opatrný hokej, nicméně vše narušila čtvrtá minuta, kde Energetici rozhodli o bonusovém bodu. Plzeňané udělali chybu při rozehrávce, Čihař předložil kotouč ideálně Viktoru Wardasovi, který bekhendem rozhodl o druhém bodu. Plzeň jako první v soutěži obrala Karlovy Vary, domů veze jeden bod.

FOTO: HC Energie Karlovy Vary.

Ohlasy trenérů

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary): Řekl bych, že větší polovinu dnešního utkání jsme neměli pohyb. Mysleli jsme si, že nám stačí jenom obléct si dresy a ukázat se na ledě. Podle toho to tak vypadalo, i když jsme šli rychle do vedení 2:0, tak obraz hry tomu moc neodpovídal. Soupeř to potom po zásluze dotáhl, protože byl bojovný, bruslil a snažil se s námi hrát. Nicméně nakonec jsme zápas dotáhli do vítězného konce, i když si nemyslím, že dnes vyhrál ten lepší. Za vítězství jsme rádi, ale na Spartu se budeme muset připravit mnohem lépe, protože takhle to dál nepůjde.“

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): „My jsme samozřejmě rádi, alespoň za ten bod, protože jsme věděli, že Vary ještě neprohrály. My jsme měli špatný předposlední zápas, kdy jsme inkasovali desítku v Mladé Boleslavi, kde jsme hráli trošku špatně do obrany a pak i doma s Libercem. Ten nám to naštěstí nepotrestal. Tak jsme chtěli zezadu prostě zlepšit tu obranu. Myslím si, že se to v tomto utkání zlepšilo. Za bod jsme rádi, protože jsme prohrávali 2:0 a ve třetí třetině ještě 3:2. Nakonec jsme to dotáhli. Škoda, že nedošlo na nájezdy. Škoda, že jsme udělali chybu, mohlo se to rozhodnout v nájezdech.“