DOR: PLZ - KVA

Dorost podruhé v sezóně doma nebodoval

Zápas jako hrom, to bylo letošní již čtvrté západočeské derby v Extralize dorostu. Zápas o první místo nakonec patřil Energii, Škoda doma prohrála necelých čtyřech měsících.

HC Škoda Plzeň - HC Energie Karlovy Vary

3:6
2:3, 0:2, 1:1

Branky a nahrávky: 13. Klatovský (Slačík, Kamas), 17. Pitter, 53. Úbl (Slačík) – 2. Tomek (V. Blažek, Kůrka), 4. Michalov (V. Blažek, Kůrka), 11. Habla (Dyk), 30. V. Blažek (Tomek, D. Sedláček), 37. V. Blažek (Tomek, D. Sedláček), 60. V. Blažek
Průběh utkání: 0:0, 0:3, 2:3, 2:5, 3:5, 3:6.

Vyšší tresty: Šulan 5+OK, faul kolenem

Rozhodčí: Matoušek – Deja, Brtník.

vyloučení
5:3
Využití
1:0
V Oslabení
0:1
střely na branku
30:33
Diváci
49

HC Škoda Plzeň

Poustka (Osvald) – Černý (A), Kocek (C), Mašek, Kamas, Šulan, Reisnecker, Hanzlík – Slačík, Úbl, Klatovský (A) – Pitter, Maxa, Tománek – Slováček, Bělík, Fehér – Chasák.

HC Energie Karlovy Vary

Psohlavec – Kůrka, Dyk, Čermák, Bauer, Bednář – Wardas, Habla, Slavík – Sedláček, Tomek (C), Blažek – Kožík, Šedivec, Michalov.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Eliáš Poustka 58 32 5 27 84,38 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Šimon Bělík 0 0 0 0 0
Martin Černý 0 0 0 1 0
Adam Fehér 0 0 0 0 0
Jan Chasák 0 0 0 0 0
Jiří Kamas 0 1 1 0 0
Antonín Klatovský 1 0 1 1 0
Petr Kocek 0 0 0 0 0
Matouš Mašek 0 0 0 1 2
Jiří Maxa 0 0 0 -3 0
Václav Pitter 1 0 1 -1 2
Ben Reisnecker 0 0 0 -3 0
David Slačík 0 2 2 0 0
Jakub Slováček 0 0 0 -1 0
Marek Šulan 0 0 0 -2 25
Matěj Tománek 0 0 0 -3 2
Matyáš Úbl 1 0 1 -1 0

komentář

Lépe do zápasu vstoupil hosté z lázeňského města, již na začátku druhé minuty se Energie dokázala dostat do vedení. V situaci dvou na jednoho Blažek předložil puk Petru Tomkovi, který ho následně zasunul do brány. Nedlouho poté Škoda pykala za špatné střídání a Karlovy Vary nabídnutou početní výhodou nepohrdly. Marko Michalov ideálně mezi kruhy tečoval puk mimo dosah plzeňského brankáře. Šimon Bělík měl následně na hokejce kontaktní branku, když si našel přihrávku od zadního mantinelu, jenomže puk poslal jen do vyrážečky Psohlavce. Indiáni si poté zahráli dokonce dvojnásobnou přesilovou hru, Slováček se v ní proháčkoval až před gólmana, bekhendovou kličku ale nedotáhl. To Energie trestala ze všech svých šancí. Ve vlastním oslabení ujel Jakub Habla a mezi betony propasíroval puk do sítě potřetí. Až ve třinácté minutě se poprvé dočkala i Plzeň. David Slačík naservíroval puk před branku, kde byl připraven poslat kotouč do sítě Antonín Klatovský. Divoká první třetina pokračovala a za další tři minuty už to bylo pouze o gól. Hosté udělali chybu na útočící modré čáře, Václav Pitter se dostal do samostatného úniku, který chladnokrevně zužitkoval. Pro plzeňského útočníka to byla premiérová branka v Extralize dorostu. Po dvaceti minutách tak vedli hosté o jednu branku.

Prostřední část odšpuntoval Matěj Tománek, který toužil srovnat, po přihrávce od Pittera ale touš do sítě nedostal. Petr Kocek zase vystřelil tvrdě od modré čáry, jenomže branku těsně přestřelil. To Energii vyšlo vše, na co sáhla. V polovině utkání Tomek našel na ose hřiště Vlastimila Blažka, který se trefil nechytatelně pod horní tyčku. Krátce za polovinou utkání jel z úhlu sám na Psohlavce David Slačík, jeho rychlou ránu však stačil brankář Energie včas zkrotit. Plzeň měla tlak, Jiří Maxa v další příležitosti našel hokejku Matěje Tománka, který ideálně tečoval kotouč, Psohlavec zasáhl svým ramenem. To na druhé straně hosté znovu mířili do černého. Vlastimil Blažek se opět zjevil sám mezi kruhy a i jeho další rána nemohla být přesnější, Poustka byl zcela bez šance zasáhnout. Poslední šanci ve druhé periodě měl Marek Šulan, v samotném závěru ale těsně minul vzdálenější tyčku.

Závěrečnou dvacetiminutovku načal Ben Reisnecker, jeho pokus od modré čáry avšak přistál jen v rukavici brankáře. Adam Fehér pro změnu pálil ostře z pravého kruhu, i tentokrát byl maskovaný muž Energie bezchybný. Velkou šanci neproměnil ani Antonín Klatovský, ke kterému se odrazil puk na hraně brankoviště, proti plzeňské radosti byl beton Psohlavce. Tížené branky se indiáni nakonec přece jen dočkali. David Slačík vybojoval v útočné třetině kotouč, záhy našel před brankou Matyáše Úbla, který propasíroval puk mezi betony brankáře až do sítě. Hned o minutu později dostaly Vary k dispozici trestné střílení, proti pokusu Tomka ale skvěle zasáhl Poustka. V samotném závěru to Škoda zkusila při hře bez brankáře, bohužel risk neznamenal zisk, ba naopak. Prázdnou bránu trefil Vlastimil Blažek, který tím dovršil svůj hattrick. Plzeň na svém ledě prohrála poprvé od 23. září loňského roku, Energii podlehla 3:6.

Ohlasy trenérů

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): „Hrál se výborný hokej, hodně ofenzivní, k vidění bylo plno šancí. Nám bohužel utekl začátek zápas, tam jsme nebyli správně nastavení. Rychle jsme prohrávali 0:3 a vypadalo to s námi hrozivě, ale postupem času jsme se zvedli a první třetinu jsme nakonec prohráli jen 2:3. Ve druhé třetině jsme soupeře tlačili, měli jsme řadu šancí, bohužel Vary nám vždy nějak ujely. Oni jsou v tom hodně šikovní, umí si puk dobře dát, což byla pro nás škoda, že nám opět odskočili. Za mě jsme hráli dvě třetiny dobrý hokej, tlačili jsme, ale výsledek je nakonec takový, jaký je. Zápas si rozebereme, pro nás je to určitě poučení do dalších duelů.“

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary): „Přesně takové utkání jsme očekávali. Hrál se hodně fyzický, náročný hokej nahoru dolů. Nám se podařilo chytit začátek, poté jsme ale na deset minut přestali hrát, čehož Plzeň okamžitě využila. Ve druhé části se nám povedlo odskočit na rozdíl tří branek a poté jsme si výsledek pohlídali až do konce. Jsme moc rádi za tři body.“