DOR: PLZ - KVA

Čtvrtá výhra v řadě! Dorost po skvělém obratu skolil lídra!

Tvrdý oříšek čekal v sobotu na plzeňské dorostence. Ti se totiž v rámci západočeského derby popasovali s karlovarskou Energií, která je stále suverénně na prvním místě tabulky. Navíc Vary doposud neprohrály zápas po šedesáti minutách, avšak každá série jednou končí.

HC Škoda Plzeň - HC Energie Karlovy Vary

4:3
1:2, 1:0, 2:1

Branky a nahrávky: 18. Bělík (Fehér, Slováček), 26. Klatovský (Slačík, Kocek), 52. Bělík (Chasák, Fodor), 56. Maxa (Fodor, Reisnecker) – 17. Poizl (Oršulák), 20. Tomek (Poizl, Pelikán), 46. Šedivec (Šilhan, Kožík).
Průběh utkání: 0:0, 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 4:3.

Rozhodčí: Němec – Rubáš, Sýkora.

vyloučení
3:2
Využití
0:1
střely na branku
36:42
Diváci
115

HC Škoda Plzeň

Poustka (Šátava) – Mašek, Kamas, Šulan, Reisnecker, Kocek (C), Fiala, Hanzlík – Slačík (A), Úbl, Klatovský (A) – Maxa, Fodor, Tománek – Slováček, Bělík, Fehér – Chasák.

HC Energie Karlovy Vary

Oršulák (Psohlavec) – Pelikán (C), Čermák, Kůrka, Dyk, Kubizniak, Bednář – Kváš, Slavík, Blažek – Habla, Tomek, Poizl (A) – Šedivec, Šilhan, Kožík.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Eliáš Poustka 60 42 3 39 92,86 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Šimon Bělík 2 0 2 0 0
Adam Fehér 0 1 1 -1 0
Matyáš Fiala 0 0 0 0 0
Jan Fodor 0 2 2 2 0
František Hanzlík 0 0 0 0 0
Jan Chasák 0 1 1 0 0
Jiří Kamas 0 0 0 0 2
Antonín Klatovský 1 0 1 1 0
Petr Kocek 0 1 1 3 0
Matouš Mašek 0 0 0 1 0
Jiří Maxa 1 0 1 1 0
Ben Reisnecker 0 1 1 1 0
David Slačík 0 1 1 1 0
Jakub Slováček 0 1 1 0 0
Marek Šulan 0 0 0 -1 2
Matěj Tománek 0 0 0 1 2
Matyáš Úbl 0 0 0 1 0

komentář

Plzeň měla raketový nástup do zápasu. Hned po pár vteřinách se na pravém kruhu zjevil sám obránce Jiří Kamas, ten nicméně Oršuláka ranou mezi betony neprostřelil. Poté se puk bleskově přesunul na opačnou stranu, odkud pálil David Slačík, avšak ani on kotouč do sítě nedostal. Jen o chvilku později se brankářem Varů ocitl Matyáš Úbl, ten se ho pokoušel prostřelit ranou na bližší tyč, tu si ovšem Oršulák pohlídal. Záhy se Jiří Maxa dostal až před branku, střelu z levého kruhu gólman jen vyrazil, dorážející Jan Fodor ale místo prázdné brány trefil jen boční síť. Energie byla dlouho bez energie, neprobrala se ani v přesilové hře. Naopak na druhé straně ve stejné herní disciplíně pálil znovu Jan Fodor, ale skóre zápasu neotevřel. To se paradoxně povedlo na druhé straně Energetikům. Brankář Michal Oršulák rychle rozehrál puk na Davida Poizla, který se po pravé straně dostal až před brankáře Poustku, kterého i s dávkou štěstěny dokázal překonat. Za 44 vteřin nicméně Škoda srovnala. Adam Fehér zavezl kotouč podél mantinelu do pásma, jeho ránu hostující brankář neudržel a pohotový Šimon Bělík posléze dorazil puk bekhendem za jeho záda. Šťastnější ale nakonec odcházeli do kabin přece jen hosté z lázeňského města. V poslední minutě obdržel Petr Tomek ideální pas od zadního mantinelu a ranou k tyči nedal plzeňskému brankáři šanci zasáhnout.

Na startu prostřední periody si Škoda zahrála početní výhodu, Jakub Slováček ani Jan Fodor ovšem puk do sítě z dobrých pozice nedostali. Za dvě minuty se domácí nicméně jen dočkali. Antonín Klatovský dostal přihrávku do jízdy, na zádech odmítl protihráče a bekhendem posléze poslal brankáři puk mezi betony. Energie se mohla také radovat, Jakub Habla se dostal do samostatného úniku, rychlou ranou si na Poustku ale nepřišel. Do podobné šance se dostal i Jiří Maxa, avšak vedl si podobně, jak jeho protihráč na druhé straně. Nedlouho na to se činili oba brankáři, kteří předvedli neskutečné zákroky. Nejprve se před Poustku dostal Petr Tomek, ten si plzeňského brankáře roztáhl, přesto maskovaný muž indiánů stačil fantasticky zasáhnout. V brejku poté dostal krásnou žabičku před branku David Slačík, avšak i tady kraloval brankář, Oršulák se stačil bleskurychle přesunout. Po čtyřiceti minutách tak platil stav 2:2.

Pět minut po startu závěrečného dějství se hosté potřetí v utkání dostali do vedení. Ránu od pravého mantinelu plzeňský brankář nešťastně odrazil mezi kruhy, kam si najel Matyáš Šedivec a ten dostal kotouč do branky. Hosté byli v této fázi lepším celkem, avšak díky skvělému Poustkovi nevstřelil gól, kterým by odskočili. Plzeň postupně přidávala na tempu a krátce za polovinou třetí třetiny se dočkala zaslouženého vyrovnání. Fodor rozehrál puk na pravý kruh, kam si najel Jan Chasák, ten se neunáhlil, všiml si dobře postaveného Šimona Bělíka před brankou, který jen lehce tečoval kotouč mezi betony Oršuláka. Vstřelená branka následně naopak nakopla domácí a v 56. minutě dovršili indiáni velký obrat. Nahození na branku od Reisneckera si zpracoval s přispěním Fodora Jiří Maxa, který před gólmanem zamíchal s kotoučem a nakonec ho poslal Oršulákovi mezi betony až do sítě. Závěr zápasu už si Škodovka zkušeně pohlídala, po skvělém výkonu porazila lídra soutěže 4:3.

Ohlasy trenérů

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): „Dnes se hrál výborný útočný hokej od obou celků. Bylo k vidění hodně šancí. Vyhrát mohly oba týmy, ale nakonec se to štěstí přiklonilo na naší stranu. O naší výhře rozhodl Jiří Maxa, který tak odčinil zápas hraný v Karlových Varech, kdy jsme po jeho chybě v prodloužení inkasovali branku. Dnešního vítězství si hodně ceníme.