DOR: PLZ - MBL

Dobrý vstup do nadstavby! Dorost na svém ledě porazil Mladou Boleslav

Základní část Extraligy dorostu je u svého konce, Plzeň postoupila do nadstavby s jistotou play off v zádech. Nyní vše začíná od nuly, v osmnáctizápasové nadstavbě se týmy seřadí, jak následně půjdou do vyřazovacích bojů. Na úvod Škoda na svém ledě přivítala Mladou Boleslav.

HC Škoda Plzeň - BK Mladá Boleslav

5:3
0:0, 3:1, 2:2

Branky a nahrávky: 24. Kamas (M. Mašek, Slačík), 36. Slačík (Kocek), 37. Reisnecker (Fodor, Bělík), 57. Tománek (M. Černý, Kocek), 60. Úbl (Slačík, M. Mašek) – 34. Kurka (V. Beran), 49. Kurka (F. Matějka, Hanyš), 54. Kurka (V. Beran, Hanyš).
Průběh utkání: 0:0, 1:0, 1:1, 3:1, 3:3, 5:3.

Rozhodčí: Horažďovský – Černohlávek, Brtník.

vyloučení
4:5
Využití
2:1
střely na branku
27:37
Diváci
22

HC Škoda Plzeň

Houdek (Poustka) – Kamas, M. Mašek, M. Černý (A), Kocek (C), Hanzlík, Reisnecker, Maty. Fiala – Slačík, Fehér, Úbl – Slováček, Blengino, Chasák – Fodor, Bělík, Tománek – Pitter.'

BK Mladá Boleslav

Sklenička (F. Kovář) – Doležel, D. Kovář (A), K. Hájek, T. Čermák, K. Macháček, R. Šilhavý, Hora – Hanyš, V. Beran (A), Kurka – Kristek (C), Churáček, Fink – I. Maxin, F. Matějka, O. Hrouda – Václavík.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Štěpán Houdek 60 37 3 34 91,89 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Šimon Bělík 0 1 1 0 0
Dario Alessandro Blengino 0 0 0 0 0
Martin Černý 0 0 0 1 0
Adam Fehér 0 0 0 1 0
Matyáš Fiala 0 0 0 0 0
Jan Fodor 0 0 0 0 0
František Hanzlík 0 0 0 -1 0
Jan Chasák 0 0 0 0 0
Jiří Kamas 1 0 1 0 2
Petr Kocek 0 1 1 2 2
Matouš Mašek 0 2 2 0 4
Ben Reisnecker 1 1 2 0 0
David Slačík 1 3 4 1 0
Jakub Slováček 0 0 0 0 0
Matěj Tománek 1 1 2 0 0
Matyáš Úbl 1 0 1 1 0

komentář

Zápas začal přesilovou hrou Mladé Bolerslavi, v té nebezpečně pálil bekhendem Oliver Fink, avšak na Houdka v plzeňském brankovišti si nepřišel. Škoda se do utkání dostávala pozvolna, poprvé více zahrozila až krátce za polovinou úvodní části, v rychlém přečíslení dvou na jednoho vybídl Fodora přesným pasem Matěj Tománek, Sklenička si s jeho nebezpečnou ránou ale dokázal poradit. Na druhé straně měl vedoucí branku na hokejce Jakub Kristek, útočník Bruslařů už měl před sebou na pravé straně poloprázdnou bránu, plzeňský brankář se nicméně stačil včas přesunout a puk zachytil do své lapačky. Po dvaceti minutách tak nadále platil bezbrankový stav.

Škodovka měla velmi dobrý nástup do druhé třetiny. Nejprve ještě velkou šancí pohrdl Matyáš Úbl, záhy se Plzeň ale již mohla začít radovat. Slačík přihrál na modrou čáru, kde byl zaparkovaný Matouš Mašek, ten střílenou přihrávkou našel před brankou svého kolegu z obrany Jiřího Kamase, jenž poté nadvakrát dokázal dostat puk do sítě. Petr Kocek mohl poté poté zdvojnásobit plzeňské vedení, když se dostal k ráně od modré čáry, Sklenička jeho pokus dokázal zkrotit svou vyrážečkou. Modrobílí začali být jasně lepší, z ničeho nic ale přišlo vyrovnání Bruslařů. Beran si pro sebe vyhrál buly v útočné třetině, následně naservíroval puk Adamu Kurkovi před branku, jemuž stačilo jen přehodit beton Houdka. Za dvě minuty si Západočeši ale vzali ztracené vedení zpět. Kocek skvěle zavezl puk do pásma podél pravého mantinelu, záhy bekhendem oslovil před brankou zcela volného Davida Slačíka, který bleskově poslal puk pod horní tyčku. Uběhlo pouhých 51 sekund a domácí vedli již o dvě branky, Škodovka totiž za sedm sekund využila početní výhodu. Jan Fodor našel na modré čáře obránce Bena Reisneckera, který se prezentoval ostrou a hlavně přesnou ranou. Po čtyřiceti minutách tak vedla Plzeň nad svým soupeřem 3:1.

Poslední část odšpuntoval svou ránou Jan Chasák, k němuž se puk přívětivě odrazil, Sklenička byl však na svém místě. Poté při hře ve čtyřech pálil od modré čáry obránce Macháček, plzeňskou klec ale o malý kousek minul. Nedlouho poté se hosté přece jen dočkali. V početní výhodě našel Hanyš na pravém kruhu Matějku, ten místo střely ještě přihrál Adamu Kurkovi, jenž měl na ose hřiště před sebou poodkrytou část brány. O minutu později střílel Karel Machářek, od modré čáry ovšem trefil jen prostředek brány, kde byl připravený Houdek zasáhnout. Uběhly tři minuty a na západě Čech se začínalo od nuly. Vojtěch Beran si krátce po buly našel kotouč u pravé tyčky, ten hned poslal na hranu brankoviště, kde byl dobře postavený Adam Kurka, jenž bleskovou ranou dovršil svůj hattrick. Vyrovnaný stav ale znovu netrval dlouho. Petr Kocek přihrál k pravému mantinelu Martinu Černému, který rychle předal puk před branku Matěji Tománkovi, který bleskovou ranou našel mezeru mezi betony Skleničky a Škoda zase vedla. V závěru to hosté zkusili při hře bez brankáře, jenomže tento risk jim nevyšel, opuštěnou klec trefil Matyáš Úbl. Plzeň svého soupeře do divokém zápase porazila 5:3, do nadstavbové části tak indiáni vstoupili pravou nohou.

Ohlasy trenérů

Dušan Andrašovský (HC Škoda Plzeň): „Dneska můžeme poděkovat brankáři Štěpánu Houdkovi, že nás po první třetině nechal ve hře. Mohli jsme klidně prohrávat o čtyři, pět branek a bylo by po zápase. Musíme se z toho poučit, protože po utkání jsme hned říkali klukům v kabině, že nejde vždy hrát až od druhé třetiny. Poté jsme ale ve hře předvedli týmovou energii, přesně tak, jak by to mělo vypadat.“