ET3: PLZ - KAO 3:2pp

ET3: PLZ - KAO 3:2pp - Plzeň připisuje první body!

Plzeň - Velmi vyrovnané utkání v rámci třetího kola European Trophy vidělo více než patnáct stovek diváků v plzeňské ČEZ Aréně. Západočechům vypadl pro trest z minulého utkání ze sestavy Hollweg a Vlasák, zranění jsou zase Frolo, Straka i Balej, navíc po první třetině musel odstoupit Růžička. Indiáni však zbraně nesložili a proti silnému Karpatu vybojovali dva body.

HC Škoda Plzeň - Kärpät Oulu

3:2p
1:1, 1:0, 0:1 - 1:0

Branky a nahrávky: 1. Johnson (Gulaš, Havlíček), 28. Pletka (Kovář, Jeřábek), 61. Kratěna (Jeřábek, Mozík) - 6. Halava (Eklund, Kemppainen), 50. Junttila (Donskoi, Komulainen). Rozhodčí: Šindler, Svoboda - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 4:7, navíc Viuhkola (KAO) os. 10 min.. Využití: 1:1. Diváci: 1607. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.

HC Škoda Plzeň

Svoboda (Mazanec) - Jeřábek, Růžička, Hanzlík, Slovák, St. Pierre, Marušák, Mozík - Pletka, Kovář, Kratěna - Johnson, Havlíček, Gulaš - Lev, Pitule, Dvořák - Heřman, Sedláček, Petruška.

Kärpät Oulu

Backhlund (Karhunen) - Viuhkola, Eklund, Lehto, Mäntymaa, Ohtamaa, Eminger, Niemelä - Kähkönen, Lehtonen, Salomäki - Plíhal, Norman, Haataja - Donskoi, Komulainen, Junttila - Kemppainen, Keränen, Halava.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Svoboda 61 34 2 32 94,12 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Milan Gulaš 0 1 1 0 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 0
Ondřej Havlíček 0 1 1 0 0
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 2 2 0 2
Nicholas Johnson 1 0 1 0 0
Jan Kovář 0 1 1 0 0
Ondřej Kratěna 1 0 1 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Jiří Marušák 0 0 0 0 0
Vojtěch Mozík 0 1 1 0 0
Patrik Petruška 0 0 0 0 0
Tomáš Pitule 0 0 0 0 2
Václav Pletka 1 0 1 0 0
Dan Růžička 0 0 0 0 0
Pavel Sedláček 0 0 0 0 0
Tomáš Slovák 0 0 0 0 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 0 4

komentář

Indiáni se doma snažili napravit zaváhání ze svého ne příliš povedeného německého výjezdu. A proti Kärpätu začali opravdu skvěle. Už na konci první minuty dostal domácí do vedení americký forvard Nick Johnson, když úplně svou střelou zaskočil gólmana Backhlunda - 1:0. Ovšem vedení Plzni vydrželo jen pár minut. Už v šesté minutě srovnal po ojedinělé akci finského týmu Mika Halava – 1:1. A mohlo být pro domácí ještě hůř. Čech Plíhal se dostal po chybě do samostatného úniku, ale Svobodova lapačka byla proti dalšímu gólu Kärpätu. Ovšem to Finy nastartovalo a vrhli se ze všech sil do útočení. Domácí odolávali jejich tlaku jen díky svému gólmanovi. V přesilové hře mohl vrátit Plzni vedení Pletka, ale tentokrát si na Backhlunda nepřišel. Na druhé straně ve výborné příležitosti přestřelil Kähkönen. Hráči se tudíž do první přestávky rozešli s nerozhodným výsledkem./p>

Do druhé části vsoupili aktivněji hosté, domácí se často bránili jen za cenu zakázaného uvolnění. Jenže ve 27. minutě se nechal vyloučit autor prvního finského gólu - Mika Halava. Domácí se sice delší dobu nemohli usadit v utočném pásmu, ale ve 28.minutě Václav Pletka dorazil do branky Kärpätu střelu Jana Kováře a Plzeň opět vedla - 2:1. Hosté poté trochu přitvrdili hru, rozhodčí však zůstali neteční jak k nebezpečným zákrokům kolenem, tak k nárazům na mantinel ze zadu, po kterých se plzenští hokejisté jen těžko zvedali z ledu. Plzeň se však nenechala vyprovokovat k oplácení, diváci tak mohli vidět aktivní hru od jedné branky k druhé. Ani jeden brankář však nemusel řešit složitější situaci před svým územím.

Plzeň začínala třetí třetinu v početní výhodě, nic z ní však vytěžit nedokázala. Naopak po jejím skončením měl velmi dobrou příležitost Lehtonene, ale Svoboda si s jeho blafákem do forhendu poradil. A hosté opět přitvrdili, tentokrát však rozhodčí už potrestali Viuhkolu, který kromě dvouminutového dostal také osobní trest na deset minut. Plzeň ale ani tuto přesilovou hru nevyužila. A opět se potvrdilo známé hokejové pravidlo - nedáš, dostaneš. Hned po skončení domácí přesilovky měli stejnou možnost hosté. A v 51. minutě z této možnosti vyrovnal Julius Junttila, když nechytatelně vypálil z mezikruží do horního růžku - 2:2. Poté už 1607 diváků vidělo jen vyloučení, ani jeden tým si nevypracoval nějakou velkou šanci, kterou by zvrátil zápas na svou stranu už v zákldní hrací době. A tak se šlo do prodloužení.

Nastavený čas netrval příliš dlouho. Už po 35 vteřinách ho ukončili indiáni. Ondřej Kratěna vypálil přesně do protipohybu hostujícího gólmana a rozhodl o vítězství domácí Plzně - 3:2.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (HC Plzeň 1929): „Myslím, že s výsledkem i předvedenou hrou můžeme být spokojeni. Hlavně s předvedenou hrou, která se oproti zápasům v Německu zlepšila. I když jsme nastoupili bez čtyři útočníků základní sestavy a nakonec dvou obránců, tak i s hráči ze širšího kádru jsme utkání zvládli dobře a po zásluze vyhráli. Sice jsme inkasovali v oslabení deset minut před koncem, ale soupeř byl velmi kvalitní, předvedl dobrý hokej a bod si zasloužil. Na začátek sezóny se hrálo rychle, svižně, důrazně.“