CEB - PLZ 3:4pp

CEB - PLZ 3:4pp - Skvělý obrat na jihu Čech, Plzeň bere dva body!

V minulém týdnu sehráli plzeňští hokejisté tři domácí zápasy, ze kterých získali pět bodů. Dnes zahájili trilogii venkovních duelů. Začali na jihu Čech v Českých Budějovicích, kde z posledních šesti duelů hned pětkrát bodovali.

Banes Motor České Budějovice - HC Škoda Plzeň

3:4p
1:1, 2:0, 0:2 - 0:1

Branky a nahrávky: 6. Valský (Hanzl, Dzierkals), 22. Percy, 40. Vondrka (Vráblík, Štencel) – 6. Blomstrand (Jiříček, Kvasnička), 43. Schleiss (Baránek, Zámorský), 58. Kodýtek (Holešinský), 62. Zámorský.
Průběh utkání: 0:0, 0:1, 3:1, 3:4.

Rozhodčí: Šír, Jaroš – Lhotský, Hnát.

vyloučení
4:3
Využití
1:1
V Oslabení
0:0
střely na branku
32:22
Zblokované střely
13:25
Hity
4:5
Vhazování
41:36
Diváci
5592

Banes Motor České Budějovice

Strmeň (Hrachovina) – Štencel (A), Vráblík, Šenkeřík, Percy, Bindulis, Hovorka, Kachyňa – Vondrka, Pech (A), Gulaš (C) – Dzierkals, Hanzl, Valský – Strnad, Vopelka, Doležal – Koláček, M. Toman, V. Tomeček.

HC Škoda Plzeň

Svoboda (Pavlát) – Baránek, Zámorský, Houdek, Kaňák, Kvasnička, Jiříček – Schleiss (C), Kodýtek, Holešinský – Malát, Mertl (A), Rekonen – Hrabík, Suchý, Pour – Blomstrand, Bitten, Lang.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Miroslav Svoboda 62 34 3 31 91,18 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Marek Baránek 0 1 1 2 0
Samuel Bitten 0 0 0 0 0
Ludwig Blomstrand 1 0 1 0 0
Adrián Holešinský 0 2 2 1 0
Michal Houdek 0 0 0 -1 0
Kryštof Hrabík 0 0 0 0 0
Adam Jiříček 0 1 1 0 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 -1 0
Petr Kodýtek 1 0 1 2 0
David Kvasnička 0 1 1 -1 0
Martin Lang 0 0 0 -1 2
Sebastián Malát 0 0 0 0 2
Tomáš Mertl 0 0 0 1 0
Jakub Pour 0 0 0 0 5
Aleksi Rekonen 0 1 1 1 0
Jan Schleiss 1 0 1 2 0
Filip Suchý 0 0 0 -1 2
Petr Zámorský 1 1 2 2 0

komentář

Začátek utkání se nesl ve vyrovnaném duchu. Jako první zahrozil Petr Kodýtek, avšak zařízení netrefil. Nedlouho poté se ale již poprvé měnilo skóre. Adam Jíříček z vlastní třetiny našel rozjetého Ludwiga Blomstranda, který z levého kruhu vykouzlil fantastickou ránu ke vzdálenější tyči. Záhy mohli Západočeši přidat i druhou branku, po rychlém brejku ale zakončení Poura nebylo přesné. Za domácí vyzkoušel pozornost Miroslava Svobody Milan Gulaš, kapitán Motoru na hostujícího gólmana nicméně nevyzrál. Stejně tak tomu bylo v případě dalšího explzeňského hráče, v početní výhodě našel Vráblík jen připravenou rukavici Svobody. Schleiss na opačné straně zase střílel jen do hrudi Strmeně. Vyrovnání měl o minutu později na hokejce Zdeněk Doležel, avšak místo kotouče nakonec sám skončil v brance Plzně. Z následné akce se Motor ale vyrovnání přece jen dočkal. Hanzl našel mezi kruhy volného Jakuba Valského, který střelou k pravé tyči srovnal. Z rychlého brejku chtěl vrátit hostům ztracené vedení Petr Kodýtek, Strmeň si však svou bližší tyčku pohlídal. Po první třetině tak platil nerozhodný stav.

Druhou periodu odšpuntoval Stuart Percy, který nejprve svou ránu poslal jen do nohou Lukáše Kaňáka, avšak jeho druhý pokus z ostrého úhlu si nešťastně srazil bruslí do své branky Michal Houdek. O minutu později mohl přidat další zásah Milan Gulaš, do jeho tvrdé rány ale obětavě skočil stále šestnáctiletý Adam Jiříček. Naopak Strmeně se pokoušel překonat Filip Suchý, jehož ostrá rána z levého křídla ho pořádně vylekala. Vzápětí hrála Plzeň svou první početní výhodu, od modré čáry se snažil překonat brankáře Motoru Petr Zámorský, jeho pokus nicméně skončil jen na betonu. Naopak po skončeni oslabení jeli domácí ve třech proti jedinému obránci, Percy po zpětné přihrávce Svobodu ovšem nepřekonal. V polovině duelu si kotouč navedl na bekhend Jan Schleiss, jeho ránu ale domácí obránce nadzvedl nad branku. V další šanci pálil z otočky Filip Suchý, k dorážce se poté dral Jakub Pour, branku soupeře ale minul. Stejný hráč střílel vzápětí znovu, avšak ani tentokrát neměl potřebné štěstí. Rekonen zase našel jen lapačku Strmeně. Štěstí naopak měli domácí, Vráblík orazítkoval jen brankovou konstrukci, avšak vteřinu před odchodem do šaten se prosadil z dorážky Michal Vondrka. Po čtyřiceti minutách tak Škoda ztrácela na svého soupeře již dva přesné zásahy.

Na startu poslední dvacetiminutovky se snažil zkorigovat nepříznivé skóre Jakub Pour, hráz těl clonící před ním ovšem neprostřelil. To Jan Schleiss si vedl o poznání lépe. Plzeňský kapitán udělal krátce za modrou čárou kličku do středu a rychlým švihem vykřesal naději na zvrat v utkání. Vstřelená branka indiány evidentně povzbudila, vyrovnání měl na hokejce Filip Suchý, jeho rána z levého kruhu nakonec ale přece jen Strmeň zastavil. Motor zahrozil akcí Šenkeříka, jenž zkusil své štěstí od levého mantinelu, Miroslav Svoboda nadvakrát jeho pokus dokázal zkrotit. Poté se kotouč přívětivě odrazil k Pechovi, ten z dorážky ale trefil jen oblouk poloprázdné brány. Dvoubrankový náskok Jihočechům nevrátil ani Milan Gulaš, který měl po rychlém přečíslení před sebou rovněž poodkrytou bránu, avšak přestřelil. Modrobílí hráli vzápětí početní výhodu, nebezpečné rány byly zejména od Zámorského se Schleissem, avšak maskovaný muž Motoru se štěstím odolal. V závěru to hosté zkusili při hře bez brankáře, kotouč se přívětivě odrazil na osu hřiště Petru Kodýtkovi, který to nemohl trefit lépe a zápas poslal do prodloužení.

Po minutě odehraného času píchl Valský Svobodu, což se pochopitelně nelíbilo plzeňský hráčům. Jakob Pour se pustil s domácím hráčem do křížku a hezky česky pěstmi mu ukázal, že tohle se nedělá. Výsledkem toho byla přesilová hra pro Škodovku, navíc po odvolání Svobody hrála Plzeň pět na tři. A stejně jako proti Mladé Boleslavi tuhle výhodu zužitkovala. Bonusový druhý bod trefil skvělou ránou od modré čáry Petr Zámorský.


FOTO: Petr Tibitanzl.

Ohlasy trenérů

David Čermák (HC Motor České Budějovice): „Měli jsme strašně špatný vstup do utkání a mohli jsme být rádi, že jsme prohrávali jenom 0:1. Postupně jsme se zlepšili a dokázali zápas otočit. Ve třetí třetině jsme bohužel udělali dvě velké chyby, které soupeř potrestal a rozhodl i v prodloužení.“

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Měli jsme dobrý vstup do utkání, dali jsme gól, ale pak jsme nadělili chyby, soupeř si vytvořil šance a vyrovnal. Druhá třetina z naší strany nebyla dobrá. Bylo to bláznivé utkání, domácí odskočili na 3:1, ale o druhé přestávce jsme si řekli, že není nic ztraceno a musíme hru hlavně zjednodušit. Důležitý byl náš gól na 3:2 a klíčovým momentem zápasu pak byla nevyužitá šance Milana Gulaše při přečíslení dva na jednoho. Power play už je hop, nebo trop. Vyšlo nám to a využili jsme i příležitost, která se nám naskytla v prodloužení.“