DOR: PLZ - SPA 4:1

One man show Adama Benáka, dorost zničil Spartu!

Po čtvrteční výhře nad Hvězdou Praha změřili indiáni opět síly s pražským celkem. V repríze jarního finále přivítal tým Petra Kořínka na domácím ledě Spartu. V prvním zápase si připsal čtyři body Adam Benák (1+3) a svoje umění naplno ukázal i v dnešním duelu.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

4:1
1:0, 2:1, 1:0

Branky a nahrávky: 5. Benák (Beran), 39. Benák (Pavlák), 40. Benák (Pittr), 49. Beran (Benák, Makovec) – 37. Poláček (Netušil, Hrubý).
Průběh utkání: 0:0, 1:0, 1:1, 4:1.

Rozhodčí: Trnka – Deja, Hošťálek.

vyloučení
8:6
Využití
2:0
V Oslabení
1:0
střely na branku
26:26
Diváci
61

HC Škoda Plzeň

Mařík (Pavlis) – Kocek, Tolar, Holubec, Skala (A), Skok, Kamas – Klatovský, Beran, Benák, Matějka, Fábera, Pittr (C), Hofrajtr, Makovec (A), Úbl, Slačík, Pavlák.

HC Sparta Praha

Kogler (Tvrzník) – Byakov, Janský, Marton (A), Cichoň, Dufek, Mack, Malínek – Žemlička (A), Jakab, Poláček (C), Netušil, Marek, Hlinka, Nestrašil, Hrubý, Novotný, Trachta.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matyáš Mařík 60 26 1 25 96,15 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Adam Benák 3 1 4 1 0
Matyáš Beran 1 1 2 0 0
Dominik Fábera 0 0 0 0 0
Aleš Hofrajtr 0 0 0 0 0
Tomáš Holubec 0 0 0 0 0
Jiří Kamas 0 0 0 0 0
Antonín Klatovský 0 0 0 0 0
Petr Kocek 0 0 0 0 0
Petr Makovec 0 0 0 0 2
Jiří Matějka 0 0 0 0 0
Sebastián Pavlák 0 1 1 1 0
Tomáš Pittr 0 1 1 0 2
Tomáš Skala 0 0 0 1 8
Jan Skok 0 0 0 -1 0
David Slačík 0 0 0 0 0
Vojtěch Tolar 0 0 0 2 4
Matyáš Úbl 0 0 0 0 0

komentář

Úvodní šanci měla Sparta již v první minutě, Adam Marton si sjel od modré čáry na levý kruh, odkud pálil bez přípravy, jenomže jen do betonu Matyáše Maříka. Poté v početní výhodě pálil od modré čáry Byakov, plzeňský brankář byl opět v pozoru. Naopak Škoda hned z úvodní šance šla do vedení. Adam Benák si nabruslil středem hřiště do útočného pásma a přesnou ranou přes obránce nedal Koglerovi šanci. Poté Benák nabil na modré čáře Tomáši Skalovi, jehož křižnou ránu na poslední chvíli vytáhl mimo tři tyče Max Kogler. Naopak vyrovnání měl na hokejce Petr Poláček. Ke kapitánovi Sparty se odrazil puk mezi kruhy, avšak útočník Pražanů ho vzápětí poslal těsně nad branku. Na druhé straně mohl zase zdvojnásobit plzeňské vedení Tomáš Pittr, který při situaci dvou na jednoho dostal skvěle kotouč na levou stranu, jeho bekhendové zakončení nicméně vykryl brankář Sparty. Nedlouho poté hosté dlouho váhali s rozehrávkou a domácí jim kotouč sebrali. Po rychlé souhře celého útoku zůstal následně před Koglerem zcela sám Jiří Matějka, ten zvolil střelu na vyrážečku, jeho úmysl ovšem gólman Pražanů přečetl. V první třetině už se skóre nezměnilo, to protože Františka Neužila, který se dostal až na brankoviště, vychytal maskovaný muž indiánů.

Zkraje druhé periody zkusil opět své štěstí od modré čáry Tomáš Skala, ovšem ani tentokrát nebyl domácí obránce přesný. Lépe si nevedl ani jeho parťák v obraně Tomáš Holubec, proti jehož ráně brankář Sparty taktéž zasáhl. O tři minuty později měla Škodovka obrovskou příležitost, Plzeňané jeli hned ve třech proti jedinému obránci, Antonín Klatovský ovšem z levé strany minul branku. V polovině utkání se Sparta dostala také do velké šance, Martin Janský mířil sám na Maříka, plzeňský brankář se nicméně proti jeho ráně zaskvěl parádním zákrokem lapačkou. Ve 37. minutě už ovšem Sparta přece jen dokázala srovnat stav. Neužil si všiml na levé straně volného Petra Poláčka, který přesnou ranou prostřelil Maříka k pravé tyči. Uběhly pouhé dvě minuty a indiáni si vzali zpět ztracené vedení. Sparta pokazila přihrávku uvnitř vlastní třetiny, Sebastián Pavlák rychle přenesl hru na levou stranu, kde byl Adam Benák, jenž parádní kličkou následně vykoupal Koglera. A to v prostřední části stále nebylo vše. Sparta pykala za svou nedisciplinovanost, v přesilové hře pět na tři napřáhl na ose hřiště Adam Benák a jeho rána nemohla být přesnější. V pravém horním rohu nezůstala jediná pavučinka, domácí útočník tím tak zkompletoval svůj hattrick.

Poslední dvacetiminutovku odšpuntoval Tomáš Pittr, který pálil bleskově po vyhraném buly, jenomže domácí kapitán svou tvrdou ránu vyslal jen do levé tyče, Kogler se stačil pouze ohlédnout. Z rychlého protiútoku měl na hokejce kontaktní branku Tomáš Hlinka, puk ale netrefil dle svých představ. Posléze si vzal kotouč na druhé straně Adam Benák, ve vlastním oslabení se dostal až do útočného pásma a jeho rána z levého kruhu skončila na břevně. Při další akci už ale hostující brankář tolik štěstí neměl, v další početní nevýhodě se přece jen Škoda dočkala čtvrté branky. Zdánlivě ztracený kotouč dobruslil Adam Benák, plzeňský šikula poté ukázal svůj velký přehled ve hře, všiml si zcela volného Matyáše Berana před brankou, který zamířil přesně do černého. V předposlední minutě nastala situace, která charakterizovala dnešní zápas. Dva sparťanští hráči se srazili ve středním pásmu, do velké šance se dostal Tomáš Skala, ten ale trefil opět jen břevno. Sparta měla ve třetí části velké štěstí, hned třikrát jí pomohla branková konstrukce. Plzeň zvládla i druhé utkání v sezóně, v repríze finále porazila Spartu Praha 4:1.




Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Těžké utkání, Sparta má velmi dobrý tým. Myslím, že první a třetí třetina byly slušné, zatímco ta druhá se nám nepovedla. Tam byla spousta chyb a hlavně zbytečných faulů. Tím pádem jsme soupeře pouštěli do velkých šancí, nicméně skvěle nás podržel brankář Mařík. A samozřejmě s ním podal vynikající výkon i Adam Benák.“

Tomáš Netík (HC Sparta Praha): „Z naší strany relativně slušný výkon, ale udělali jsme spoustu individuálních chyb a to nás dneska stálo zápas. V zápase se dají najít pozitiva, nebylo to vůbec špatné utkání, ale bohužel systémové chyby nám to pokazili, prohráli jsme 1:4.“