DOR: SPA - PLZ

Skvělý obrat ve třetí třetině přivál dorostu první body v novém roce!

Čekání je u konce. Po třech týdnech se opět vrátila Extraliga dorostu. Čtvrtí indiáni zavítali do hlavního města, kde se utkali s pražskou Spartou. Pražané šli sice jako první v zápase do vedení, avšak ve třetí části hostující celek předvedl parádní obrat.

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň

1:3
1:0, 0:0, 0:3

Branky a nahrávky: 20. Marek (Hrubý, Janský) – 46. Prošek (Makovec, Pittr), 51. Matějka (Pavlák), 60. Pavlák (Klatovský).
Průběh utkání: 0:0, 1:0, 1:3.

Rozhodčí: Červenka – Stacho, Hlinka.

vyloučení
2:3
Využití
1:1
V Oslabení
0:1
střely na branku
43:26
Diváci
73

HC Sparta Praha

Kogler (Vedral) – Cichoň, Janský, Marton (A), Mack, Hašek, Byakov, Malínek – Bolocan, Poláček (C), Adamec, Hlinka, Netušil, Trachta, Marek, Novotný, Žemlička (A), Hrubý.

HC Škoda Plzeň

Mařík (Pavlis) – Kocek, Tolar, Prošek, Holubec, Černý, Skala (A), Kamas – Pittr (C), Makovec (A), Matějka, Pavlák, Úbl, Klatovský, Fábera, Beran, Hofrajtr, Slačík.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matyáš Mařík 60 42 1 41 97,62 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Matyáš Beran 0 0 0 0 2
Martin Černý 0 0 0 1 0
Dominik Fábera 0 0 0 0 0
Aleš Hofrajtr 0 0 0 0 0
Tomáš Holubec 0 0 0 0 0
Jiří Kamas 0 0 0 1 0
Antonín Klatovský 0 1 1 2 0
Petr Kocek 0 0 0 1 0
Petr Makovec 0 1 1 0 0
Jiří Matějka 1 0 1 1 0
Sebastián Pavlák 1 1 2 2 0
Tomáš Pittr 0 1 1 0 2
Hynek Prošek 1 0 1 1 0
Tomáš Skala 0 0 0 0 2
David Slačík 0 0 0 0 0
Vojtěch Tolar 0 0 0 0 0
Matyáš Úbl 0 0 0 0 0

komentář

Utkání začalo přesilovou hrou indiánů, avšak paradoxně mohli hned skórovat domácí. Matyáš Mařík nicméně po rychlém brejku převedl fantastický zákrok. Na druhé straně vyzkoušel pozornost brankáře Hynek Prošek, obránce Škody ale trefil pouze beton gólmana. Následně se David Slačík procpal do útočného pásma, kde oslovil na druhé vlně Antonína Klatovského, jenomže ani on Koglera nepřekonal. Maskovaný muž Sparty se vytáhl i proti ráně Jiřího Matějky a následné dorážky. Škodovka byla v první třetině lepší, další zajímavou příležitost měl nikým nehlídaný Sebastián Pavlák, z mezikruží však první gól večera nevstřelil. Obrana domácího celku o pár minut později zcela zapomněla na Matyáše Berana, který se prosmýkl až na brankoviště, Kogler byl opět bezchybný. A jak už to tak bývá, po neproměnění několika šanci udeřilo na opačné straně. V poslední minutě první periody prostřelil Matyáše Maříka v přesilové hře Alex Marek.

Druhá třetina se hrála dlouhé minuty velice opatrně. Klidné vody rozvířil až Dominik Fábera, jehož střela byla nebezpečně tečovaná, přesto Kogler dokázal zasáhnout. Krátce za polovinou utkání nahodil puk na Maříka Trachta, plzeňský brankář nicméně předvedl svědomitý zákrok vyrážečkou. Následně dostali velkou šanci domácí na zdvojnásobení svého náskoku. Vojtěch Tolar zatáhl za záchranou brzdu a Sparta dostala k dispozici trestné střílení. To si vzal na starost Poláček, který to vzápětí zkoušel mezi betony, ty ale k sobě sklaply včas. Ve druhé třetině nakonec branka nepadla, před třetí třetinou tak bylo vše otevřené.

Indiáni poslední dvacetiminutovku zahájili ve velké aktivitě. Po faulu domácího hráče dostali jedinečnou šanci vyrovnat. A tou nakonec také nepohrdli. Hynek Prošek napřáhl na modré čáře a jeho prudkou ránu zastavila až síť v brance. Vstřelená branka vlila Škodě novou krev do žil. Sparta si nicméně mohla vzít vedení bleskově zpět, jenomže na rozdíl od Plzně přesilovou hru nevyužila. A co víc, už při rovnovážném stavu na ledě dokázali Západočeši otočit zápas na svou stranu. Na vrcholu kruhu napřáhl Jiří Matějka a na jeho pokus nedokoázal Kogler zareagovat. Indiáni se následně zaměřili na obranu, což evidentně dělalo domácím velké potíže. V závěru to Sparta zkusila se šesti bruslaři, tento risk jim nicméně nevyšel. Naopak prázdnou bránu trefil Sebastián Pavlák, jenž pečetil plzeňské vítězství. Na úvod nového roku zvítězila Škoda Plzeň na ledě pražské Sparty 3:1.

Ohlasy trenérů

František Ptáček (HC Sparta Praha): "Viděli jsme, že dnes přijel kvalitní soupeř. Obě mužstva od začátku hrála v dobrém tempu. Ve druhé třetině jsme měli jasně navrch, ale nedokázali jsme se prosadit. V té třetí nás pak hloupé chyby stály celý zápas. Bylo to parádní utkání, ale mrzí mne, že jsme prohráli."

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): „V první třetině se hrál vyrovnaný hokej, avšak druhá část byla v jasné režii domácí Sparty. Naštěstí jsme po ní do kabin odcházeli pouze za stavu 0:1. Kluci mají snahu, jenomže často střídají lepší okamžiky s těmi horšími. Přece jen bych si ve hře představoval více hokejovosti, aby následně převládaly ty lepší momenty.“