DOR: PLZ - SPA 8:2

Dorost na závěr přípravy rozdrtil Spartu!

V repríze finále přivítali plzeňští dorostenci na svém ledě pražskou Spartu. Poprvé do přípravných duelů nastoupil Adam Benák, jenž v šestém zápase finále rozhodl o zlatu pro Škodovku.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

8:2
1:0, 1:2, 6:0

Branky a nahrávky: 19. Skala (Fábera), 27. Benák (Matějka), 41. Makovec (Prošek), 48. Benák, 49. Matějka, 53. Makovec, 58. Pittr, 58. Úbl (Hanzák) – 32. Žemlička (Novotný), 37. Skuratov.
Průběh utkání: 0:0, 2:0, 8:2.

Rozhodčí: Turhobr – Moravec, Sýkora.

vyloučení
2:7
Využití
2:0
V Oslabení
2:1
Diváci
39

HC Škoda Plzeň

Mařík (Pavlis) – Prošek, Skala, Kocek, Tolar, Kamas, Holubec, Štulc – Pittr (C), Fábera, Benák, Úbl, Matějka, Makovec, Slačík, Beran, Pavlák, Klatovský, Hanzák.

HC Sparta Praha

Sádlo (Vedral) – Byakov, Hašek, Malinek, Mack, Dufek, Poláček – Žemlička, Jakab, Trachta, Marek, Dvořák, Novotný, Adamec, Hlinka, Skuratov, Janský, Cichoň.

Statistiky nejsou k dispozici.

komentář

Začátek zápasu se nesl v opatrném duchu. První šanci měli hosté ve čtvrté minutě, kdy se Poláček dostal až před Maříka, toho rychlou střelou ale nepřekonal. Poté dostal Jakab vynikající přihrávku od zadního mantinelu až na útočnou modrou čáru, hostující forward následně jel sám na plzeňského brankáře, ten ho skvělým zákrokem dokázal vychytat. Škoda odpověděla povedenou přímočarou akcí, Matyáš Úbl v přečíslení našel na brankovišti Antonína Klatovského, proti jeho ráně se nicméně skvěle stačil přesunout brankář Sádlo. Následně Petr Makovec dojel vyhozený kotouč, který bekhendem oslovil mezi kruhy Matyáše Berana, avšak ani on rychlou střelou nedostal poprvé puk do sítě. Až minutu před koncem první třetiny se domácí dokázali prosadit. Fábera přihrál na modrou čáru Tomáši Skalovi, který dokonale schoval puk mezi obránci a brankář Sádlo tentokrát zasáhnout již nestihl. Po dvaceti minutách tak vedla domácí Škoda 1:0.

Prostřední dějství odšpuntoval Jakub Hanzák, který nic složitého nevymýšlel, krátce za modrou čárou vyslal puk rovnou na brankáře a ten musel přerušit hru. Nedlouho poté si domácí indiáni zahráli přesilovou hru, kterou navíc hned dokázali zužitkovat. Benák nejprve naservíroval krásnou přihrávku Jiřímu Kamasovi, ten ale z levého kruhu napálil jen vzdálenější tyč. O čtrnáct vteřin později si ale na druhém kruhu vzal kotouč sám Adam Benák a rychlou střelou k bližší tyči nedal brankáři šanci. Hosté se dokázali prosadit krátce za polovinou utkání. Richard Žemlička se dostal před brankou do zakončení, jeho první ránu dokázal Mařík ještě zkrotit, avšak puk následně vyplaval u pravé tyče a poté měl hostující útočník před sebou jen prázdnou bránu. Brzy mohli Pražané dokonce s Plzní srovnat krok. Po špatné přihrávce se dostal do brejku hostující Poláček, v situaci dvou na jednoho vzal odpovědnost na sebe, Matyáš Mařík si ale na svůj účet připsal důležitý zákrok. Hosté se nakonec dokázali prosadit podruhé a navíc ve vlastním oslabení. Alexandr Skuratov si nabruslil do pásma podél levého mantinelu a přesnou střelou ke vzdálenější tyči nedal Maříkovi šanci. Po dvou třetinách tak kostka nad ledem ukazovala vyrovnaný stav.

Po dvaceti vteřinách třetí dvacetiminutovky mohla Sparta skóre dokonce otočit, avšak Žemlička svůj samostatný nájezd neproměnil. A tak nastal ukázkový případ situace nedáš - dostaneš. Plzeň rychle přesunula hru do útočného pásma, na modré čáře napřáhl Hynek Prošek a jeho ránu skvěle tečoval Petr Makovec. Sparta mohla vyrovnat z početní výhody, avšak nastala málo vídaná věc. Západočeši se v jednom oslabení hned dvakrát prosadili. Nejprve všem ujel Adam Benák, který dvakrát zamíchal s kotoučem a vzápětí ho uklidil k pravé tyči. Po necelé minutě se situace opakovala. Sparta opět špatně rozehrála kotouč, do úniku ujel Jiří Matějka, který se dokázal prosadit do stejného místa. Plzeň začala utkání naprosto dominovat a odměnou jim za to byly další branky. Nejprve Sádlo jen vyrazil střelu Kamase, připraven k pohotové dorážce byl Petr Makovec, který měl před sebou jen prázdnou bránu. Dvě a půl minuty před koncem si od levého mantinelu do střelecké pozice vybruslil Tomáš Pittr a domácí forward poslal puk přímo pod horní tyčku. Uběhlo pouhopouhých patnáct vteřin a hostující brankář opět tahal puk ze své sítě. Matyáš Úbl se dostal za záda hostujících obránců a přesnou ranou do pravé šibenice opět nedal gólmanovi Pražanů sebemenší šanci. Po povedené třetí třetině rozdrtila Plzeň pražskou Spartu 8:2.



Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Zatím poslední náš zápas v přípravě, stále se snažíme sehnat ještě jednoho soupeře. Jsme rádi, že jsme prolomili naší střeleckou nemohoucnost, i když bohužel až ve třetí třetině. V prvních dvou třetinách jsme měli spoustu šancí, navíc brankář Matyáš Mařík nás skvěle podržel, Sparta jela snad tři nájezdy. Poté jsme nicméně měli my hodně příležitostí a až ve třetí periodě jsme šance zužitkovali. Budeme pracovat dále, abychom si vše přenesli i do začátku extraligy.“

Tomáš Netík (HC Sparta Praha): „Plzeň byla v zápase lepší, třetí třetinu raději nebudu ani hodnotit. První dvě třetiny se hrál relativně vyrovnaný hokej, přestože domácí měli více šancí. Ve třetím dějství jsme předvedli totální zkrat, bohužel se nám to stalo již podruhé během přípravy, kdy jsme třetinu prohráli 0:5 a více. Na tom musíme zapracovat a doufat, že v sezóně to bude lepší. Dnešní konečný výsledek 2:8 hovoří poté za vše.“